Επαγγελματίες του Airbnb οι Έλληνες: 5η η Καβάλα σε ενοικιαστήρια στην ηπειρωτική χώρα [έρευνα-πίνακες]

Πάνω από 1.100 οι καταχωρίσεις στο νησί της Θάσου - 6 στα 10 καταλύματα αποτελούν πλέον αντικείμενο επαγγελματικής διαχείρισης - Σύσταση εταιριών ακόμα και από ιδιοκτήτες με ένα ή δύο ακίνητα - Τι «λένε» τα στοιχεία της AirDNA


Νίκος Ρουσάνογλου & Παύλος Μεθόδιος

Eπαγγελματικό χαρακτήρα αποκτά πλέον ένα σημαντικό ποσοστό της δραστηριοποίησης στον τομέα των καταλυμάτων βραχυχρόνιας μίσθωσης. Σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας ερευνών AirDNA, η οποία αναλύει τα δεδομένα από τις πλατφόρμες του Airbnb και του Vrbo, σήμερα, το μερίδιο των μεμονωμένων ιδιοκτητών στην Αθήνα δεν ξεπερνά το 30% του συνόλου των ενεργών αγγελιών, έναντι 42% που ήταν το 2019, πριν το ξέσπασμα της πανδημίας.

Σε πανελλαδικό επίπεδο, το αντίστοιχο ποσοστό διαμορφώνεται σε 40%, από 46% που ήταν το 2019.

Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι έξι στα 10 καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης αποτελούν πλέον αντικείμενο επαγγελματικής διαχείρισης. Ο υψηλός ανταγωνισμός, η ανάγκη για συνεχείς επενδύσεις στα ακίνητα, ώστε να ξεχωρίζουν μεταξύ των υπολοίπων, η αξιοποίηση σύγχρονων εργαλείων προώθησης και εν γένει η επαγγελματική διαχείριση, θεωρούνται πλέον βασικά συστατικά για την επιτυχή αξιοποίηση ενός ακινήτου μέσω των ψηφιακών πλατφορμών βραχυχρόνιας μίσθωσης.

Η τάση αυτή έχει αρχίσει να γίνεται ακόμα πιο εμφανής μετά την πανδημία. Το ξέσπασμα του κορoνοϊού οδήγησε πολλούς μεμονωμένους ιδιοκτήτες εκτός της αγοράς. Οι άνθρωποι αυτοί στράφηκαν στην αξιοποίηση των ακινήτων τους μέσω συμβατικών μισθώσεων μεγάλης διάρκειας. Η επιλογή τους κατέστη ευκολότερη λόγω και της σημαντικής αύξησης των ενοικίων κατά 40-50% από το 2018 μέχρι σήμερα, με αποτέλεσμα η λύση αυτή να είναι πολύ πιο επικερδής, σε σχέση με την βραχυχρόνια μίσθωση, ιδίως αν το ακίνητο δεν βρίσκεται σε κάποια από τις περιοχές υψηλής ζήτησης από ξένους επισκέπτες, δηλαδή πέριξ των τουριστικών αξιοθέατων στο κέντρο της Αθήνας, ή στα νότια προάστια.

Ακόμα όμως κι αν τα έσοδα είναι παραπλήσια (μεταξύ βραχυχρόνιας και μακροχρόνιας μίσθωσης) και πάλι η μακροχρόνια μίσθωση είναι σαφώς πιο αποδοτική. Καταρχάς, στην περίπτωση της μακροχρόνιας μίσθωσης, ο ιδιοκτήτης δεν επωμίζεται σημαντικά έξοδα, όπως π.χ. οι λογαριασμοί ΔΕΚΟ (τηλεφωνία-Internet, ηλεκτρικό ρεύμα και ύδρευση), αλλά και κοινόχρηστα, κάτι που δεν ισχύει στην βραχυχρόνια μίσθωση.

Επιπλέον, στη βραχυχρόνια μίσθωση απαιτείται πλέον η αφιέρωση σημαντικού προσωπικού χρόνου από τον ιδιοκτήτη, προκειμένου να αποδώσει ένα ακίνητο. Επειδή αυτό δεν είναι πάντα εύκολο, αρκετοί ιδιοκτήτες προτιμούν τελικά την λύση της ανάθεσης της διαχείρισης του ακινήτου σε κάποιον επαγγελματία. Αυτός θα αναλάβει όλες της σχετικές υπηρεσίες (φωτογράφιση, προώθηση, καθαρισμός, υποδοχή επισκεπτών κτλ.) και αφού κρατήσει την σχετική προμήθεια (περίπου 15%-20% των εσόδων), θα πληρώσει την διαφορά στον ιδιοκτήτη.

Με βάση τα στοιχεία της AirDNA, από το 2019 μέχρι σήμερα, την μεγαλύτερη αύξηση σημειώνουν οι αγγελίες (από έναν διαχειριστή/ιδιοκτήτη) 6-20 καταλυμάτων. Το μερίδιο της εν λόγω κατηγορίας, έχει σήμερα αυξηθεί σε 22% στην Αθήνα, από 15% το 2019 και σε 15% πανελλαδικά από 11%. Ωστόσο, σε δημοφιλείς παραθεριστικούς προορισμούς, όπως για παράδειγμα η Μύκονος, η αύξηση είναι ακόμα μεγαλύτερη καθώς, το αντίστοιχο μερίδιο διαμορφώνεται σήμερα στο 25% του συνόλου των καταχωρήσεων, έναντι 17% που ήταν το 2019.

Παράλληλα, μια σημαντική εξέλιξη, αφορά την μεγαλύτερη διείσδυση των εταιρειών επαγγελματικής διαχείρισης ακινήτων, ιδίως στην Αθήνα. Εταιρείες, που διαχειρίζονται πάνω από 21 ακίνητα, αποτελούν το σήμερα το 21% των καταχωρήσεων, έναντι 16% το 2019. Κάποιες εξ αυτών, διαχειρίζονται και ιδιόκτητα ακίνητα, αλλά και ακίνητα τρίτων ιδιοκτητών, ενώ άλλες εταιρείες του κλάδου, εστιάζουν στην αποκλειστική διαχείριση ακινήτων τρίτων.

Σε έτερη ανάλυση, η εταιρεία Transparent, στρατηγικός συνεργάτης του STAMA Greece (Σύνδεσμος Εταιρειών Βραχυχρόνιας Μίσθωσης Ακινήτων), είχε αναφέρει ότι η αγορά της Αθήνας έχει καταγράψει την δεύτερη μεγαλύτερη αύξηση, σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, αναφορικά με το ποσοστό των επαγγελματιών που λειτουργούν σε αυτή. Συγκεκριμένα, η αύξηση στην Αθήνα διαμορφώνεται σε 22%, έναντι αύξησης 35% στο Παρίσι, ενώ ακολουθεί η αγορά του Μιλάνου με αύξηση κατά 17% και εκείνη των Καννών με 15%.

Πλέον όμως συντελούνται και άλλες μεταβολές στον κλάδο. Μία εξ αυτών αφορά στην σύσταση εταιρειών για τη διαχείριση των ακινήτων. Ακόμα και αν πρόκειται για μεμονωμένο ιδιοκτήτη με ένα, ή δύο ακίνητα, όλο και περισσότεροι αρχίζουν να αντιλαμβάνονται ότι είναι πιο συμφέρον να συστήσουν κάποια ατομική επιχείρηση, ή ΙΚΕ, προκειμένου να διαχειρίζονται μέσω εκείνης την σχετική δραστηριότητα. Πέραν όμως της δυνατότητας να εκπίπτουν δαπάνες, το προσεχές διάστημα, η δραστηριοποίηση μέσω εταιρείας και όχι ως ιδιώτης, θα καταστεί σχεδόν μονόδρομος, λόγω της επικείμενης επιβολής ΦΠΑ σε όλα τα έσοδα που προκύπτουν από τον κλάδο της βραχυχρόνιας μίσθωσης. Πρόκειται για ευρωπαϊκή οδηγία, η οποία θα υιοθετηθεί τα επόμενα χρόνια από όλα τα κράτη-μέλη. Η ύπαρξη εταιρείας θα είναι βασικό πλεονέκτημα, για την έκπτωση ΦΠΑ, αλλά και την απόδοσή του, ακόμα και μέσω των ίδιων των πλατφορμών βραχυχρόνιας μίσθωσης.

Μια «θάλασσα» Airbnb

Σε ό,τι αφορά τον αριθμό των ενοικιαστηρίων στην Ελλάδα, αυτός ξεπερνάει τις 100 χιλιάδες, όπως ανέφερε σε πρόσφατη συνέντευξή του στην «Κ», ο CEO της Airbnb, Τζιάκομο Τροβάτο. Λαμβάνοντας υπόψη τα στοιχεία του AirDNA, παρατηρείται ότι τα ενεργά ενοικιαστήρια στην Ελλάδα είναι μειωμένα αυτή τη στιγμή, σε σχέση με το Γ’ τρίμηνο του 2022, γεγονός αναμενόμενο, καθώς πολλοί ενοικιαστές λειτουργούν τα καταλύματά τους μόνο κατά την διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών.

Ως προς τη γεωγραφική κατανομή των καταχωρήσεων, ο χάρτης των νησιών και των εκεί ενοικιαστηρίων αποτυπώνει τη δημοφιλία της συγκεκριμένης επιχειρηματικής πρακτικής στη νησιωτική χώρα.

Στα νησιά του Αργοσαρωνικού η Αίγινα διαθέτει τον μεγαλύτερο αριθμό καταλυμάτων, ενώ στο Βόρειο Αιγαίο η Θάσος «προσφέρει» πάνω από 1.000 δωμάτια και σπίτια στους επισκέπτες [1.152 για την ακρίβεια].

Στις Κυκλάδες ο μεγαλύτερος αριθμός καταλυμάτων εντοπίζεται στη Μύκονο και την Σαντορίνη, ακολουθούμενες σε κοντινή απόσταση από την Νάξο και την Πάρο. Στα Δωδεκάνησα η Ρόδος όντας το μεγαλύτερο νησί προσφέρει και τον μεγαλύτερο αριθμό καταλυμάτων μέσω Airbnb.

Περνώντας στο Ιόνιο Πέλαγος, το νησί της Κέρκυρας παίρνει τα ηνία στον αριθμό ενοικιαστηρίων, καθώς το περσινό καλοκαίρι έφτασε να διαθέτει 10 χιλιάδες ενεργά ενοικιαστήρια, αριθμός που έφτασε και ξεπέρασε οριακά και το Βερολίνο, το οποίο για λίγο δεν πέρασε σε πενταψήφιο αριθμό. Εντύπωση προκαλεί και το γεγονός ότι τα ενοικιαστήρια στην Κέρκυρα πλησιάζουν τον αριθμό της Αθήνας (11,5 χιλιάδες).

Στο μεγαλύτερο νησί της Ελλάδος, στη Κρήτη, το Airbnb έχει αρκετές χιλιάδες καταχωρίσεις σε κάθε έναν από τους 4 νομούς του νησιού. Τα Χανιά όμως φαίνεται να είναι εξαιρετικά δημοφιλή, με πάνω από 11 χιλιάδες καταχωρίσεις το περσινό καλοκαίρι σε όλη την έκταση του νομού, ενώ το Λασίθι βρίσκεται στον αντίποδα, με 3.500 ενοικιαστήρια.

Στις πόλεις και στους δήμους της ηπειρωτικής Ελλάδας η διάχυση των καταλυμάτων βραχυχρόνιας μίσθωσης είναι ακόμα πιο άνιση. Στις μεγάλες πόλεις της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης εντοπίζεται, όπως αναμενόταν, ο μεγαλύτερος αριθμός των ενοικιαστηρίων, ενώ αμέσως επόμενη πόλη είναι η Καλαμάτα και ο Βόλος. Στον αντίποδα, περιοχές όπως οι Σέρρες και το Αγρίνιο έχουν ελάχιστες καταχωρήσεις στις πλατφόρμες.

Στις γειτονιές της πρωτεύουσας το Airbnb αποτελεί για πολλούς τον «δαίμονα» που έφερε την αύξηση των ενοικίων, ενώ για άλλους είναι ο «άγγελος» της αναζωογόνησης παρηκμασμένων περιοχών. Η Αθήνα, όντας η μεγαλύτερη πόλη και πρωτεύουσα της χώρας, είναι αναμενόμενο να έχει μεγάλο αριθμό ενοικιαστηρίων, με 11,5 χιλιάδες καταχωρήσεις. Γεγονός που είναι συχνό και για τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες του νότου, όπως η Ρώμη, η Μαδρίτη και η Λισαβόνα. Η κατανομή των καταλυμάτων όμως και μέσα στην Αθήνα εντοπίζεται σε συγκεκριμένες περιοχές. Το εμπορικό τρίγωνο, όντας το κεντρικότερο σημείο της πόλης συγκεντρώνει τον μεγαλύτερο αριθμό καταχωρήσεων, ακολουθούμενο από το Κουκάκι, τον Νέο Κόσμο και τα Εξάρχεια. Περιοχές κεντρικές και με καλή συγκοινωνιακή σύνδεση αποτελούν τις περιοχές με τη μεγαλύτερη συγκέντρωση ενοικιαζόμενων καταλυμάτων, ενώ οι περιοχές με το μικρότερο αριθμό καταχωρήσεων εντοπίζονται στις παρυφές του κέντρου της Αθήνας.

Πηγή: kathimerini.gr