Αυτές είναι οι αυξήσεις που θα γίνουν στο Δημόσιο: Ποιοι θα πάρουν έως ενάμιση επιπλέον μισθό [παραδείγματα]

Τι θα ισχύει και με τις αυξήσεις των συντάξεων

Σημαντικά οφέλη αναμένεται να έχουν οι δημόσιοι υπάλληλοι από το νομοσχέδιο που θα κατατεθεί τον Ιούλιο στη Βουλή για τις αυξήσεις στο Δημόσιο. Τις βασικές πτυχές του νομοσχεδίου παρουσίασε, κατά την ομιλία του στη Βουλή, ο υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης.

Ο κ. Χατζηδάκης τόνισε πως οι δημόσιοι υπάλληλοι που θα ωφεληθούν αναλογικά περισσότερο θα είναι οι χαμηλόμισθοι, εκείνοι που έχουν παιδιά και όσοι λαμβάνουν επίδομα θέσης ευθύνης. Συγκεκριμένα:

Ο μέσος δημόσιος υπάλληλος θα έχει όφελος που θα ανέρχεται σε 1.292 ευρώ μικτά το χρόνο. Ενώ, αν συνυπολογιστούν και οι επιπλέον αυξήσεις ή απαλλαγές που εφαρμόζονται από το 2023 (κατάργηση ειδ. εισφοράς αλληλεγγύης, κατάργηση ειδικής εισφοράς 1% υπέρ του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων κλπ.) τότε το όφελος για το μέσο δημόσιο υπάλληλο αυξάνεται σε 2.084 ευρώ μικτά τον χρόνο.

Σε αυτό το πλαίσιο, κάθε Δημόσιος Υπάλληλος θα έχει μία αύξηση 70 ευρώ μηνιαίως, το επίδομα τέκνων αυξάνεται από 20 έως 50 ευρώ, και το επίδομα θέσης ευθύνης αυξάνονται 30%.

Επιπλέον, προωθούνται ειδικές ρυθμίσεις μισθολογικών αυξήσεων για τα στελέχη των ενόπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας, και για τα μέλη Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού των Πανεπιστημίων.

Τα επιδόματα παιδιών στο Δημόσιο

  • 1 παιδί: 50 € => 70 €
  • 2 παιδιά: 70 € => 120 €
  • 3 παιδιά: 120 € => 170 €
  • 4 παιδιά: 170 € => 220 ευρώ
  • Κάθε επιπλέον παιδί: 70 € => 120 €

Οι νέοι μισθοί του 2024 στο Δημόσιο

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Γιώργου Παππού για το iefimerida.gr ισχύουν τα εξής βασικά σημεία για τις αυξήσεις στο Δημόσιο:

  • ο μέσος δημόσιος υπάλληλος θα έχει όφελος που θα ανέρχεται σε 1.292 ευρώ μικτά το χρόνο.
  • αν συνυπολογιστούν και οι επιπλέον αυξήσεις ή απαλλαγές που εφαρμόζονται από το 2023 (κατάργηση ειδ. εισφοράς αλληλεγγύης, κατάργηση ειδικής εισφοράς 1% υπέρ του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων κλπ.) τότε το όφελος (κατά μέσον όρο) για τους υπαλλήλους του δημοσίου αυξάνεται σε 2.084 ευρώ μικτά το χρόνο

Παραδείγματα

Με βάση την εξαγγελία για αύξηση 70€ σε όλους τους υπαλλήλους, οι νέοι εισαγωγικοί μισθοί στο δημόσιο, για νεοπροσλαμβανόμενους χωρίς παιδί, διαμορφώνονται ως εξής:

Εκπαίδευση                  2024        2023        Διαφορά

Υποχρεωτικής              850€        780€       +840/έτος

Δευτεροβάθμιας           928€        858€       +840/έτος

Τεχνολογικής                2.007€    1.037€     +840/έτος

Πανεπιστημιακής         1.162€    1.092€      +840/έτος

Μεγαλύτερο όφελος οι υπάλληλοι με παιδιά, λόγω αύξησης του οικογενειακού επιδόματος. Με επιπλέον 240 ή 600 ευρώ το χρόνο, αναλόγως εάν έχουν 1 ή 2 και περισσότερα παιδιά, ένας χαμηλόμισθος υπάλληλος κερδίζει τουλάχιστον έως και έναν 14ο μισθό.

Για παράδειγμα: δημόσιος υπάλληλος με 2 παιδιά, δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης  (3ο κλιμάκιο): σήμερα παίρνει 1.048€ αλλά από 1.1.2024 θα φτάσει στα 1.168€.  Όφελος +120€  το μήνα ή 1.440€/έτος. Κερδίζει έτσι σχεδόν 1,5 μισθό ετησίως.

Αυξήσεις στις συντάξεις

Πέραν του δημοσίου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι από την Πρωτοχρονιά έρχεται νέα αύξηση στις συντάξεις, που πιθανότατα θα είναι πάνω από 3% – και σύμφωνα με εκτιμήσεις ίσως φτάσει και το 4%.

Επιπλέον, με νομοθετική διάταξη θα καταβληθεί επίδομα προσωπικής διαφοράς, όπως συνέβη τον Απρίλιο. Με άλλη νομοθετική διάταξη, που πιθανότατα δεν θα συμπεριληφθεί στο νομοσχέδιο-σκούπα αλλά σε νομοσχέδιο του Σεπτεμβρίου, θα έρθει και η αλλαγή του συστήματος παρακράτησης σε συνταξιούχους που εργάζονται. Αντί του οριζόντιου 30% στις συντάξεις, θα παρακρατείται (10%-20%) επί του συμπληρωματικού εισοδήματος, κάτι που θα ωφελήσει κυρίως τους χαμηλοσυνταξιούχους.

Στήριξη στους νέους

Ιδιαίτερη θέση στο πρόγραμμα της κυβέρνησης έχουν και οι νέοι. Το πρώτο μέτρο που θα ευνοήσει τους νέους πολίτες είναι η νέα αύξηση του κατώτατου μισθού, που στο τέλος της τετραετίας, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, θα φτάσει τα 950 ευρώ. Ομοίως, ο μέσος μισθός θα φτάσει τα 1.500 ευρώ στο τέλος της τετραετίας.

Επιπλέον, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε εκτενώς και στο πρόγραμμα «Σπίτι μου», που προβλέπει χαμηλότοκα στεγαστικά δάνεια. Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, οι πόροι του προγράμματος θα διπλασιαστούν και θα φτάσουν το 1 δισ. ευρώ προκειμένου να ενισχυθούν ακόμη περισσότερα νέα ζευγάρια.

Η κυβέρνηση δεσμεύτηκε, επίσης, για την ανέγερση νέων εστιών για 8.500 φοιτητές και την αύξηση του αφορολόγητου για οικογένειες με παιδιά κατά 1.000 ευρώ.

Μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι αποκτά μόνιμο χαρακτήρα το Youth Pass. Πρόκειται για το voucher των 150 ευρώ που δίνεται στους νέους 18 και 19 ετών, και το οποίο μπορεί να εξαργυρωθεί σε ταξίδια, πολιτιστικές δράσεις κ.ά.

Το νέο Youth Pass επρόκειτο να κάνει «πρεμιέρα» το 2024, όμως ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι η πληρωμή θα ξεκινήσει από τον προσεχή Σεπτέμβριο.

Πηγή: iefimerida.gr