Σύλλογος Λογιστών Καβάλας: Να παραταθεί μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου η περίοδος υποβολής των φορολογικών δηλώσεων

Επιστολή προς την ηγεσία του οικονομικού επιτελείου της Κυβέρνησης, καθώς και στους 4 κυβερνητικούς βουλευτές Καβάλας, με αναφορά στη «δύσκολη» κατάσταση που βιώνουν και τον χρόνο που δε φτάνει...

Να παραταθεί η διορία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων μέχρι και το τέλος Σεπτεμβρίου ζητούν με επιστολή τους προς την ηγεσία του Οικονομικού επιτελείου της Κυβέρνησης, την ΑΑΔΕ αλλά και προς τους 4 κυβερνητικούς βουλευτές της Καβάλας, οι Λογιστές της Καβάλας.

Ο  Σύλλογος Λογιστών–Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών Ν. Καβάλας, απευθύνεται στον Υπουργό Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη, τον Υφυπουργό Χάρη Θεοχάρη, τον διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργο Πιτσιλή, αλλά και στους βουλευτές Καβάλας (Παναγιωτόπουλο, Πασχαλίδη, Λαζαρίδη και Δεληκάρη) και τονίζει ότι οι συνθήκες και τα υποκειμενικά δεδομένα καθιστούν αδύνατη την ολοκλήρωση των φορολογικών δηλώσεων μέχρι 31 Ιουλίου, γι’ αυτό και αίτημα όλου του κλάδου και της Πανελλήνια Ομοσπονδίας (ΠΟΦΕΕ) είναι η παράταση μέχρι 30 Σεπτεμβρίου.

Η επιστολή αναφέρει σχετικά:

«Αξιότιμοι κ.κ. Υπουργέ, Υφυπουργέ και Διοικητά, κύριοι και κυρία Βουλευτές.

Για ακόμη μία φορά υπογραμμίζεται η επιθυμία και η θέση του κλάδου των Λογιστών – Φοροτεχνικών να μην δίνονται παρατάσεις για τις φορολογικές δηλώσεις. Αυτό έρχεται και σε εναρμόνιση με τις δηλώσεις της νέας πολιτικής ηγεσίας για τους στόχους της φορολογικής διοίκησης και την “δημιουργία προϋποθέσεων περιορισμού της γραφειοκρατίας και της πολυπλοκότητας των φορολογικών δηλώσεων”.

Αυτό το ερμηνεύουμε ως βούληση, συνδυαστικά με τα δεδομένα που διαμορφώνονται με την διαρκή ψηφιοποίηση του κρατικού μηχανισμού, ότι θα πρέπει να επανεξεταστεί η προθεσμία και να περάσουμε σε μια σύγχρονη μακράς διάρκειας περίοδο υποβολής, με ταυτόχρονη αναπροσαρμογή του αριθμού των δόσεων.

Ωστόσο παραμένει και φέτος “ο εφιάλτης” των φορολογικών δηλώσεων!

Η τρέχουσα καταληκτική ημερομηνία τον μήνα Ιούλιο με τον καθυστερημένο ρυθμό υποβολής, για τους γνωστούς λόγους: μεσολάβησαν δύο εκλογικές αναμετρήσεις, η βραδυπορούσα αποστολή των βεβαιώσεων των εισοδημάτων από τους αρμόδιους δημόσιους φορείς, η περιορισμένη προσέλευση των φορολογουμένων εξ αιτίας του καιρικού φαινομένου καύσωνα και τα γνωστά άλλα τεχνικά ζητήματα καθιστούν αδύνατη την ολοκλήρωση των φορολογικών δηλώσεων μέχρι 31 Ιουλίου.

Ο μήνας Ιούλιος επιπλέον για εμάς τους επαγγελματίες Λογιστές – Φοροτεχνικούς, είναι βαρύτατα επιφορτισμένος πέραν όλων των άλλων δηλωτικών υποχρεώσεων σε διαφορετικά και ετερογενή μεταξύ τους αντικείμενα.

Είναι μήνας “ΦΠΑ” που προϋποθέτει την ενημέρωση, την συμφωνία με τα myDATA, τον χαρακτηρισμό των παραστατικών στα myDATA και την υποβολή της περιοδικής δήλωσης ΦΠΑ, καθώς και πλήθους άλλων δηλωτικών υποχρεώσεων.

Ακολουθεί ο μήνας Αύγουστος που παρά το γεγονός ότι ποτέ δεν θέλαμε να εργαζόμαστε με την πίεση του χρόνου, το κυριότερο όμως εδώ είναι ότι για τον συγκεκριμένο μήνα πρέπει να λάβετε υπόψη και την νομοθετική υποχρέωση για λήψη τουλάχιστον 2 εβδομάδων ετήσιας άδειας ανάπαυσης για όλους τους εργαζόμενους, μη εξαιρουμένων των εργαζομένων στα λογιστικά γραφεία.

Επίσης πρέπει να καταγραφεί και το γεγονός ότι για τις δηλώσεις Νομικών Προσώπων, η αντίστοιχη εφαρμογή υποβολής έγινε διαθέσιμη στις 17 Μαΐου.

Επιπλέον, όπως αναφέραμε παραπάνω, η επικοινωνία φέτος με τους φορολογούμενους ήταν προβληματική λόγω των δύο εκλογικών διαδικασιών, όπως επίσης η έναρξη της τουριστικής περιόδου ξεκίνησε νωρίτερα από κάθε άλλη φορά.

Ήδη η εικόνα της υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, δεδομένου ότι υπολείπεται περίπου το 30%, στοιχειοθετεί ότι είναι αδύνατο να ολοκληρωθεί (ακόμη και με συνθήκες πίεσης) η φετινή διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων έως τις 31 Ιουλίου 2023.

Για αυτούς τους λόγους λοιπόν θεωρούμε απαραίτητη την ΑΜΕΣΗ μεταφορά της καταληκτικής ημερομηνίας των φορολογικών δηλώσεων φυσικών και νομικών προσώπων έως τις 30.09.2023.

Επαναλαμβάνουμε ότι δεν επιθυμούμε παράταση για εμάς. Ένα κράτος που το ίδιο δεν επιθυμεί να βάλει εμπόδια στους φορολογούμενους του, πρέπει να μεριμνά ώστε να δίδεται ο χρόνος που απαιτείται για να υποβάλλονται, ορθά και χωρίς άγχος, μία από τις σημαντικότερες υποχρεώσεις τους, που είναι οι φορολογικές δηλώσεις.

Είμαστε βέβαιοι ότι θα λάβετε υπόψη τις ανάγκες των επιχειρήσεων, των φορολογουμένων και του Κλάδου και θα αναλάβετε τις απαραίτητες ενέργειες για την επίλυση του θέματος».