Πετρέλαιο θέρμανσης: Παρασκευή και 13 ξεκινά η διάθεση στους καταναλωτές. Πώς διαμορφώνεται η τιμή του

Κοντά στο 1,45 ευρώ το λίτρο σήμερα η τιμή χωρίς επιδότηση στην αντλία - Ποιοι παράγοντες μπορούν να επηρεάσουν -προς τα πάνω ή προς τα κάτω- την τιμή διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης

Κοντά στο 1,45 ευρώ το λίτρο διαμορφώνεται, με τα τρέχοντα δεδομένα, η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης, μια εβδομάδα πριν από την έναρξη της διάθεσής του στην αγορά [Παρασκευή 13 Οκτωβρίου 2023].

Η τιμή χωρίς την επιδότηση στην αντλία φαίνεται να έχει αποκλιμακωθεί και διαμορφώνεται κοντά στο επίπεδο που ξεκίνησε η περίοδος θέρμανσης το 2022 (1,41 ευρώ) έπειτα από την επιδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό ύψους 0,2 ευρώ ανά λίτρο συν ΦΠΑ και την πρόσθετη επιδότηση 7,5 σεντς ανά λίτρο από τα διυλιστήρια.

Σύμφωνα με τις εταιρείες εμπορίας καυσίμων, αυτή η αποκλιμάκωση οφείλεται στην πτώση των διεθνών τιμών του πετρελαίου, στα 902 δολάρια ανά τόνο την Πέμπτη 5 Οκτωβρίου, έναντι 981 δολ. στην αρχή της εβδομάδας.

Η τιμή διυλιστηρίου για το πετρέλαιο θέρμανσης, όπως και για το σύνολο των προϊόντων διαμορφώνεται καθημερινά με βάση το μέσο όρο των διεθνών τιμών των τεσσάρων προηγούμενων ημερών. Η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης στους καταναλωτές θα ξεκινήσει την ερχόμενη Παρασκευή, 13 Οκτωβρίου.

Η τιμή εκκίνησης θα διαμορφωθεί (είτε να αυξηθεί είτε να μειωθεί) ανάλογα με την πορεία των διεθνών τιμών αλλά και της ισοτιμίας ευρώ/δολαρίου την ερχόμενη εβδομάδα. Επίσης, ακόμη δεν έχει υπάρξει πληροφόρηση αν τα διυλιστήρια θα προχωρήσουν και φέτος σε έκπτωση στις τιμές καυσίμου.

Η πορεία των τιμών αναμένεται να επηρεαστεί και από άλλους παράγοντες, ενώ προς το παρόν οι καλές καιρικές συνθήκες δεν οδηγούν σε βιαστικές αγορές. Τον περσινό χειμώνα, καταγράφηκαν σημαντικές μεταβολές στις τιμές του πετρελαίου θέρμανσης και των ανταγωνιστικών πηγών ενέργειας (φυσικό αέριο και ηλεκτρισμός). Η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης ξεκίνησε πάνω από το 1,4 ευρώ το λίτρο στην αρχή του χειμώνα και υποχώρησε στη λήξη της περιόδου θέρμανσης, τον Απρίλιο, στα 0,92 ευρώ. Η τιμή του πετρελαίου με αναγωγή σε κιλοβατώρες ήταν 0,14 ευρώ / Kwh στην έναρξη της περιόδου και 0,08 ευρώ / Kwh στη λήξη.

Αντίστοιχες διακυμάνσεις κατά τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου σημείωσαν και οι τιμές του φυσικού αερίου, το οποίο για ορισμένους μήνες ήταν ακριβότερο από το πετρέλαιο θέρμανσης. Η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας σημείωσε θεαματική πτώση από τα ιστορικά υψηλά του καλοκαιριού του 2022, ωστόσο παραμένει ακριβότερη από το πετρέλαιο και το αέριο.