Εφετείο Θράκης: Άκυρες οι απολύσεις 115 εργαζομένων στα Λιπάσματα της Καβάλας

Το δευτεροβάθμιο δικαστήριο επικύρωσε την πρωτόδικη απόφαση του 2022 που ορίζει επιστροφή στις θέσεις εργασίας τους, καταβολή μισθών υπερημερίας, καθώς και αποζημίωση 5.000 ευρώ στον καθένα για ηθική βλάβη

Την Πέμπτη 19 Οκτωβρίου 2023 έγινε γνωστό ότι το Εφετείο Θράκης επικύρωσε την απόφαση του Πρωτοδικείου Καβάλας του 2022 που έκρινε άκυρες τις ομαδικές απολύσεις 115 εργαζομένων που πραγματοποίησε η Διοίκηση της Βιομηχανίας Φωσφορικών Λιπασμάτων της Νέας Καρβάλης, ουσιαστικά «διατάσσοντας» την επιστροφή στην εργασία τους.

Οι εν λόγω απολύσεις ήταν οι πρώτες που είχαν γίνει στη χώρα μας σύμφωνα με τον Νόμο «περί ομαδικών απολύσεων», είχαν επικυρωθεί από το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας [ΑΣΕ] του Υπουργείου Εργασίας και οι απολυμένοι προσέφυγαν νομικά κατά αυτών. Το 2022 το Πρωτοδικείο Καβάλας τούς δικαίωσε, ωστόσο η Διοίκηση της ΒΦΛ προσέφυγε στο Εφετείο, το οποίο εξέδωσε απόφαση που «συμφωνεί» με την πρωτόδικη.

Σύμφωνα με αυτή, οι 115 υπάλληλοι των Λιπασμάτων δεν θα έπρεπε να έχουν απολυθεί, θα πρέπει να επιστρέψουν στις θέσεις εργασίας τους, ενώ επιπρόσθετα θα πρέπει να τους καταβληθούν μισθοί υπερημερίας, καθώς και αποζημίωση για ηθική βλάβη ύψους 5.000 ευρώ στον καθένα.

H νέα αυτή απόφαση του Εφετείου Θράκης είναι τελεσίδικη, ωστόσο η Διοίκηση των Λιπασμάτων διατηρεί το δικαίωμα να προσφύγει κατά αυτής στον Άρειο Πάγο.

«Ο πολύχρονος, συλλογικός και εμβληματικός αγώνας των Εργαζομένων στα Λιπάσματα Καβάλας ΔΙΚΑΙΩΘΗΚΕ», σημειώνει σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Εργαζομένων Χημικών Βιομηχανιών Ελλάδος [ΟΕΧΒΕ], συμπληρώνοντας πως πρόκειται για «μια Δικαστική Απόφαση-ΟΡΟΣΗΜΟ για την προστασία της εργατικής πλευράς από παράνομες και καταχρηστικές πρακτικές».