Αυξήθηκε κατά 4 φορές το ποσοστό των επιχειρήσεων στην Καβάλα που θα απολύσει προσωπικό

Ολοκληρώθηκε το ένατο Βαρόμετρο Οικονομικής Συγκυρίας του Επιμελητηρίου Καβάλας που αποτελεί τρίμηνη έρευνα, με ερωτήσεις επικαιρότητας και ερωτήσεις αναφορικά με την πορεία των επιχειρήσεων

Ολοκληρώθηκε το ένατο Βαρόμετρο Οικονομικής Συγκυρίας του Επιμελητηρίου Καβάλας, που αφορά τις επιχειρήσεις – μέλη του και αποτελεί τρίμηνη έρευνα, με ερωτήσεις επικαιρότητας και ερωτήσεις αναφορικά με την πορεία των επιχειρήσεων. Η έρευνα διεξήχθη σε δείγμα 345 επιχειρήσεων το διάστημα Αυγούστου – Οκτωβρίου 2023 από την εταιρεία δημοσκοπήσεων Interview, για λογαριασμό του Επιμελητηρίου Καβάλας.

Οι καταστροφές στην Θεσσαλία θα επηρεάσουν την πορεία της οικονομίας

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, περίπου 9 στους 10 Kαβαλιώτες επιχειρηματίες, που συμμετείχαν στην έρευνα, κρίνουν, ότι η οι πρόσφατες καταστροφές στη Θεσσαλία θα επηρεάσουν αρνητικά την πορεία της ελληνικής οικονομίας, ενώ στην ερώτηση αν έχουν λάβει όλα τα μέτρα προφύλαξης της επιχείρησής τους από φυσικές καταστροφές, το 22,4% αποκρίθηκε, ότι τα έχει λάβει όλα, το 26,5%, ότι έχει λάβει μόνο τα στοιχειώδη, το 47% δήλωσε, ότι δεν έχει λάβει κάποιο μέτρο και το 4,1%, ότι η προκειμένη κατάσταση δεν αφορά την επιχείρησή του.  Τέλος, σε ότι αφορά την ασφαλιστική κάλυψη της επιχείρησής τους, το 24,5% των συμμετεχόντων δήλωσε, ότι έχει όλες τις απαραίτητες ασφαλιστικές καλύψεις, το 34,7%, ότι έχει κάποια ασφαλιστική κάλυψη, το 38,8%, ότι δεν έχει καμία , ενώ  το 2% δεν έδωσε καμία απάντηση.

Πως κρίνεται η κατάσταση της επιχείρησης των Καβαλιωτών συμμετεχόντων

Στην ερώτηση πως αξιολογούν οι συμμετέχοντες τη κατάσταση της επιχείρησής τους, το 63,3% τη βρίσκει ικανοποιητική, το 22,4% καλή  και το 14,3 % κακή.

Ποια αναμένεται να είναι η κατάσταση της επιχείρησής σας τους επόμενους 6 μήνες

Στην ερώτηση ποια περιμένουν να είναι η κατάσταση της επιχείρησής τους το επόμενο εξάμηνο, το 53% απάντησε η ίδια, το 32,7% χειρότερη και το 14,3% καλύτερη.

 

Δεν μεταβάλλεται το ισοζύγιο προσλήψεων – απολύσεων

Για το επόμενο δίμηνο το 77,4% των συμμετεχόντων επιχειρήσεων στην έρευνα σχεδιάζει να διατηρήσει το προσωπικό που απασχολεί, το 12,9% θα προχωρήσει σε απολύσεις και το 9,7% θα κάνει προσλήψεις. Σε σχέση με το προηγούμενο δίμηνο το ποσοστό των επιχειρήσεων που θα απολύσουν προσωπικό αυξήθηκε περίπου στο τετραπλό, ενώ το ποσοστό των επιχειρήσεων που θα διατηρήσουν το προσωπικό μειώθηκε. Το ποσοστό των προσλήψεων αυξήθηκε.

Το 42,9% των επιχειρηματιών δήλωσε, πως ο τζίρος των επιχειρήσεων τους μειώθηκε, το 46,9% πως παρέμεινε ο ίδιος, ενώ το 10,2% πως αυξήθηκε.

 

Διαχρονική εξέλιξη δείκτη οικονομίας

Η οικονομία στον Νομό Καβάλας φαίνεται να έχει ανοδική πορεία, καθώς διανύει τη θερινή περίοδο, δίνοντας ψυχολογικό προβάδισμα στις επιχειρήσεις, αφού ως γνωστόν  ο τουρισμός ο τουρισμός είναι ισχυρή ενίσχυση για τα ταμεία των επιχειρήσεων.