Χωρίς αντίπαλο στην ευρωπαϊκή αγορά τα ακτινίδια της Καβάλας

Η φετινή παραγωγή χαρακτηρίζεται ως πολύ καλή-Έχουν συγκομιστεί ήδη 8.000 τόνοι ακτινιδίων τα οποία διαχειρίζεται η ΕΑΣ Καβάλας

Η αγροτική παραγωγή μπορεί να έχει υποτιμηθεί στην Ελλάδα στα… χρόνια του τουρισμού, ωστόσο κάποια προϊόντα κρατάνε ψηλά τη σημαία, εν προκειμένω το ακτινίδιο της Καβάλας.

Χαρακτηριστικό είναι ότι φέτος έχουν συγκομιστεί 8.000 τόνοι, ενώ αναμένεται η συγκομιδή ακόμη 1.200 τόνων, όπως αναφέρει στο ypaithros.gr και στη Μαρία Αμπατζή ο πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Καβάλας, Κώστας Λεπίδας.

Στη δε ποικιλία Zespri Green ή αλλιώς Hayward τα πράσινα ακτινίδια της Καβάλας «παίζουν» μόνα τους στην ευρωπαϊκή αγορά, ενώ η φετινή παραγωγή χαρακτηρίζεται πολύ καλή, όχι όμως και το επίπεδο οργάνωσης και υποδομών, με αποτέλεσμα αυτός ο διατροφικός «χρυσός» να μην έχει την τιμή που του αξίζει.

«Το ακτινίδιο που βλέπουμε στο Lidl ως Νέας Ζηλανδίας μπορεί να είναι της Καβάλας που το φέρνει άλλη εταιρία», αναφέρει ο κ. Λεπίδας, ενώ σύμφωνα με τον ίδιο, οι τιμές είναι καλές, καθώς κινούνται στα 80-85 λεπτά, με επιδίωξη να ξεπεράσει το ένα ευρώ.

Από την ΕΑΣ Καβάλας έχουν εξαχθεί ήδη 1.000 τόνοι σε Ευρώπη και Αμερική, ενώ στόχος της Ένωσης είναι να συμπεριληφθούν στις αγορές η Βραζιλία και η Ινδία.