Fraport Greece: Πρωταθλήτρια σε ποσοστό ανόδου αεροπορικής επιβατικής κίνησης η Καβάλα!

Σημαντικά στοιχεία ανακοινώθηκαν από την Fraport, που γνωστοποίησε νέο ρεκόρ αφίξεων για το 2023 - Τι αναφέρεται για το αεροδρόμιο «Μέγας Αλέξανδρος»

Πρωταθλήτρια σε ποσοστό ανόδου επιβατικής κίνησης αναδεικνύεται το αεροδρόμιο της Καβάλας με +21,2% και 295.000 επιβάτες εκ των οποίων 85% από το εξωτερικό! Αυτή η σημαντική εξέλιξη ανακοινώθηκε από την Fraport στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου για τα αποτελέσματα της τουριστικής σεζόν. Μπορεί τα νούμερα της Καβάλας να είναι μικρά σε σχέση με τους δημοφιλείς προορισμούς, ωστόσο είναι ξεκάθαρο πια πως η περιοχή μας σταθεροποιείται ως ένας ανερχόμενος προορισμός.

Στην Ελλάδα σήμερα είναι 93 Αυγούστου σύμφωνα με την Fraport. To μότο «93 Αυγούστου» επιλέχθηκε από την Fraport για να τονίσει ότι το καλοκαίρι στην Ελλάδα καλά κρατεί τουλάχιστον σε επίπεδο αεροπορικής επιβατικής κίνησης στα 14 αεροδρόμια που ελέγχει καθώς η κίνηση κυμαίνεται σε επίπεδα ρεκόρ σε σύγκριση με όλες τις παρελθούσες χρονιές.

Μόνο τον Νοέμβριο η επιβατική κίνηση είναι μέχρι τώρα αυξημένη κατά 15% σε σχέση με πέρυσι και όπως είπε ο Γιώργος Βήλος, Γενικός Διευθυντής Ανάπτυξης της  Fraport Greece, σε χθεσινή συνέντευξη τύπου παρουσίασης της πορείας της εταιρείας, «ευελπιστούμε ότι θα κλείσει στα επίπεδα αυτά στο τέλος της χρονιάς»

Έως τον Οκτώβριο η συνολική κίνηση έφτασε τους 32,3 εκατ. επιβάτες, αυξημένους κατά 8,4% σε σχέση με το 2022, και 12% πάνω από το 2019. Για το σύνολο του έτους εκτιμά ότι η επιβατική κίνηση θα φτάσει στα αεροδρόμια της Fraport τους 33,8 εκατ. σε σχέση με τα 31,2 εκατ. επιβάτες το 2022, και τα  30,2 εκατ. επιβάτες το 2019.  Το 80% της επιβατικής κίνησης είναι από διεθνείς πτήσεις.

Η κίνηση ανά αεροδρόμιο

Από τα κατά τόπους αεροδρόμια η Θεσσαλονίκη «έτρεξε» με αύξηση 19,5%, σε σχέση με πέρυσι με 6,122 εκατ. επιβάτες εκ των οποίων 69% από το εξωτερικό. Η Θεσσαλονίκη όμως πέρυσι είχε πληγεί από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Πρωταθλήτρια σε ποσοστό ανόδου η Καβάλα με +21,2% και 295.000 επιβάτες εκ των οποίων 85% από το εξωτερικό.. Η Μυτιλήνη συμπληρώνει την πρώτη τριάδα σε Μοναδικό «αρνητικό» αεροδρόμιο η  Μύκονος (-1,9%) όμως όπως εξήγησε ο κ. Βήλος «δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι πέρυσι είχε διψήφιο ποσοστό αύξησης όπως και στη Σαντορίνη (+20%) . Άρα και το +0,5% που βλέπουμε στη Σαντορίνη είναι θετική εξέλιξη.

Συνολικά η Fraport εξυπηρέτησε 110 αεροπορικές εταιρείες και 42 αγορές. Φέτος είχε 64 νέα δρομολόγια, 10 Ρόδο, 8 στα Χανιά, 7 σε Θεσσαλονίκη και 7 Κέρκυρα και Άκτιο.

Περισσότερους επιβάτες υποδέχθηκε η Fraport Greece από το Ηνωμένο Βασίλειο (22,1% των επιβατών από 22,4% πέρυσι) και ακολουθούν Γερμανοί (12,6%, 15,1% πέρυσι) Σκανδιναβοί (8,5% έναντι 8,7% πέρυσι) με τους Ιταλούς (6,9% έναντι 7,5% πέρυσι) και Πολωνούς (5,3% αντί 5,0% ένα χρόνο πριν)να συμπληρώνουν την πρώτη πεντάδα. Θετική έκπληξη οι Αμερικάνοι που φέτος μπήκαν στη δεκάδα (στην όγδοη θέση με 3,0% μερίδιο από 1,8% πέρυσι). Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι  πολύ σημαντική αγορά και τροφοδοτείται  μέσω Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών και έχει μεγάλο περιθώριο ανάπτυξης, επεσήμανε ο κ. Βήλος.