Θόδωρος Χατζηχρήστος: Αν τα περί φορολόγησης είχαν ειπωθεί προεκλογικά, τα αποτελέσματα των εκλογών θα ήταν πολύ διαφορετικά

Τι δήλωσε ο πρόεδρος της ΟΕΒΕ Καβάλας για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο και τον τρόπο που θα φορολογούνται οι ελεύθεροι επαγγελματίες και ποιο ήταν το «επιμύθιο» της συνάντησης με τους βουλευτές της Καβάλας

Τα παράπονα για τον παράλογο, όπως αναφέρουν, τρόπο με τον οποίο θα φορολογηθούν οι ελεύθεροι επαγγελματίες με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο άκουσαν από τους εκπροσώπους πολλών σωματείων και επαγγελματικών φορέων οι βουλευτές της Καβάλας οι οποίοι βρέθηκαν στη συνάντηση που έγινε στα γραφεία της ΟΕΒΕ Καβάλας.

Εκεί παρουσία του προέδρου της ΓΣΕΒΕΕ, Γιώργου Καβαθά παρουσιάστηκαν τα επιχειρήματα περί αδικίας του νομοσχεδίου καθώς και το τι θα πληρώσει ο κάθε κλάδος επαγγελματιών, όπως εξήγησε στον ALPHA Radio 88,6 ο πρόεδρος του ΟΕΒΕ Καβάλας, Θόδωρος Χατζηχρήστος.

Οι δηλώσεις του Θόδωρου Χατζηχρήστου

Παρόντες οι τρεις βουλευτές
«Στην σύσκεψη που έγινε στον ΟΕΒΕΕ βρέθηκαν οι τρεις από τους τέσσερις βουλευτές μας, ο κ. Παναγιωτόπουλος, ο κ. Πασχαλίδης και η κ. Δεληκάρη, ο κ. Λαζαρίδης δεν ήρθε για λόγους υγείας και έστειλε εκπρόσωπο. Η συνάντηση έγινε παρουσία του προέδρου της ΓΣΕΒΕΕ και μέλους της εκτελεστικής επιτροπής της ΟΚΕ, είναι η οικονομική και κοινωνική επιτροπή που είναι συνταγματικά κατοχυρωμένη ότι όλα τα νομοσχέδια πρέπει να περάσουν από εκεί, ώστε να γνωμοδοτήσει και μετά να έρθει σε δημόσια διαβούλευση. Αυτό δεν συμβαίνει με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, δεν έχει πάει στην ΟΚΕ και μας το διαβεβαίωσε ο κ. Παπαργύρης που ήτανε στη συνάντηση αυτή».

Το καθοριστικό παράδειγμα των λογιστών
«Η συμμετοχή ήταν πάρα πολύ μεγάλη, ήταν εκεί όλα τα Επιμελητήρια, όλα τα σωματεία, ο ιατρικός σύλλογος και οι δικηγόροι, οι φαρμακοποιοί όλοι ήταν εκεί για ακόμη μία φορά μέσα σε μία βδομάδα για να πιέσουν και να δηλώσουν την αδικία αυτού του νόμου. Γίνανε τοποθετήσεις ξεχωριστά με παραδείγματα για το τι θα συμβεί στον κάθε κλάδο με αυτό το νομοσχέδιο. Καθοριστικό ήτανε το παράδειγμα των λογιστών που έχουν κάνει την εφαρμογή υπολογισμού του φόρου που θα πληρώσει κάποιος με το νέο νομοσχέδιο και όλα αυτά ήταν μία πολύ καλή απόδειξη για τους βουλευτές μας να κατανοήσουν και να αντιληφθούν το μέγεθος του προβλήματος».

Η ελπίδα για καλύτερο αποτέλεσμα
«Τους βουλευτές τους είδαμε προβληματισμένους, κανένας δεν είπε ότι δεν έχουμε δίκιο και αυτό που δεσμεύτηκαν είναι να κάνουνε οποιαδήποτε προσπάθεια περνάει από το χέρι τους, διότι τελειώνει η δημόσια διαβούλευση και θα ξεκινήσουν κάποιες επιτροπές να δουλεύουν το νομοσχέδιο, θα κάνουν προσπάθεια για να υπάρξουν διορθώσεις ή να αφαιρεθούν κάποια άρθρα και να βελτιωθεί γενικότερα το νομοσχέδιο όλο. Φυσικά και δε θα αποσυρθεί όπως εμείς ζητάμε, αλλά ας ελπίσουμε ότι όλες αυτές οι προσπάθειες θα φέρουν αποτέλεσμα προς το καλύτερο».

Αν όλα αυτά είχαν λεχθεί προεκλογικά τα αποτελέσματα των εκλογών θα ήταν πολύ διαφορετικά
«Τους είπαμε πως αν όλα αυτά είχαν λεχθεί προεκλογικά τα αποτελέσματα των εκλογών θα ήταν πολύ διαφορετικά, το καταλαβαίνουν και οι ίδιοι καθώς γνωριζόμαστε όλοι μας, είμαστε μία μικρή πόλη, εξεπλάγην όταν είδαν όλους μαζί αυτούς τους ανθρώπους, πολλοί εκ των οποίων όπως είπε ο κ. Παναγιωτόπουλος είναι φίλοι μου και καταλαβαίνω ότι υπάρχει πρόβλημα. Είναι το μήνυμα της συγκέντρωσης, καταλάβανε τι συμβαίνει και τι θα έρθει αν περάσει το νομοσχέδιο, αυτό το μήνυμα πρέπει να μεταδοθεί και κεντρικά για να αλλάξουνε αρκετά από αυτά που υπάρχουν στο νομοσχέδιο».

Γιατί το νομοσχέδιο ενισχύει τη φοροδιαφυγή
«Ο κ. Καβαθάς εκπροσώπησε όλους τους κλάδους και τα σωματεία που ανήκουν στη ΓΣΕΒΕΕ, για αυτό και δεν πήρε το λόγο κάποιος από τα σωματεία, έκανε μία εκτενή αναφορά σε όλα αυτά τα προβλήματα ανά κλάδο και στα τεχνικά επαγγέλματα και στους ελεύθερους επαγγελματίες και έδωσε και αυτός το στίγμα ότι είναι σε λάθος κατεύθυνση, ότι δεν ερωτήθηκε κανένας κοινωνικός εταίρος, περιμένουμε να δούμε τις εξελίξεις που φαίνεται ότι πιάνουν τόπο και ότι θα υπάρξουν αλλαγές. Το νομοσχέδιο αυτό ενισχύει τη φοροδιαφυγή, γιατί πολλοί θα αποφεύγουν πλέον να κόψουν τιμολόγια γιατί δεν έχει νόημα, αφού θα πληρώσουν με τον τεκμαρτό τρόπο. Από την άλλη θα αποκρύπτει εργαζόμενους ή θα μειώσει τους εργαζόμενους τουλάχιστον που φαίνονται για να καταφέρει να έχει μικρότερο φόρο. Όλα αυτά τα είδαμε χθες σε παραδείγματα, τι γίνεται στο να έχει 2 ή 5 εργαζόμενους, και τα είδανε και οι βουλευτές αυτά για να ξέρουν τι θα γίνει ακριβώς».