ΟΕΒΕΚ προς βουλευτές Καβάλας: Μην ψηφίσετε τα άρθρα για τον προσδιορισμό των εισοδημάτων

Νέα επιστολή της Ομοσπονδίας προς τους 4 κυβερνητικούς βουλευτές με την οποία επισημαίνονται οι ενστάσεις της επιστημονικής υπηρεσίας της Βουλής για το συγκεκριμένα άρθρα του φορολογικού νομοσχεδίου

Νέα επιστολή προς τους 4 βουλευτές Καβάλας της ΝΔ απέστειλε η διοίκηση της ΟΕΒΕ Καβάλας, με αφορμή την έντονη αντίδραση της στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο που κατατέθηκε προς ψήφιση στην ολομέλεια της βουλής. Η διοίκηση της Ομοσπονδία απευθύνεται αυτή τη φορά στους Νίκο Παναγιωτόπουλο, Γιάννη Πασχαλίδη, Μακάρι Λαζαρίδη και Αγγελική Δεληκάρη και τους ζητά να μην ψηφίσουν τα άρθρα του νομοσχεδίου που αφορούν τον προσδιορισμό των εισοδημάτων, ύστερα και από την σχετική έκθεση της επιστημονικής υπηρεσίας της Βουλής των Ελλήνων.

Η επιστολή που κοινοποιήθηκε στον Πρόεδρο της ΓΣΕΒΕΕ αλλά και τα ΜΜΕ αναφέρει τα εξής:

«Κυρία και κύριοι Βουλευτές, το βράδυ της Τρίτης, αναρτήθηκε στον ιστότοπο της Βουλής (https://www.hellenicparliament.gr/UserFiles/7b24652e-78eb-4807-9d68-e9a5d4576eff/m-forodiafygh-epist.pdf)  η έκθεση της Επιστημονικής Υπηρεσίας, επί του νέου φορολογικού νομοσχεδίου. Σύμφωνα με την έκθεση, το Σύνταγμα δεν αποκλείει τη θέσπιση, κατά τρόπο γενικό και απρόσωπο, τεκμηρίων προς σύλληψη της φοροδιαφυγής, υπό την προϋπόθεση όμως ότι τα τεκμήρια ανταποκρίνονται στα δεδομένα της κοινής πείρας και ότι είναι μαχητά.

Το επιστημονικό συμβούλιο διατυπώνει τον προβληματισμό του ως προς το ζήτημα των «δεδομένων της κοινής πείρας», ως ένδειξη για το παραγόμενο εισόδημα. Όπως, μεταξύ άλλων επισημαίνεται στην έκθεση, δεν υπάρχει ανάπτυξη των εμπειρικών δεδομένων στα οποία βασίστηκε η καταρχήν ταύτιση του ελάχιστου εισοδήματος των αυτοτελώς απασχολούμενων προσώπων και των ελεύθερων επαγγελματιών με τον νομοθετημένο κατώτατο μισθό ή τις αποδοχές του υψηλότερα αμειβόμενου απασχολούμενου υπαλλήλου κάθε υποχρέου. Προβληματισμός διατυπώνεται και κατά πόσο η βάση προσδιορισμού για το τεκμήριο συμβαδίζει με τις αποφάσεις του ΣτΕ που έκρινε ότι οι μισθωτοί και οι μη μισθωτοί τελούν υπό «ουσιωδώς διαφορετικές συνθήκες απασχολήσεως και παραγωγής εισοδήματος».

Το Επιστημονικό Συμβούλιο επισημαίνει ότι σε αντίθεση με τους μισθωτούς, το εισόδημα των μη μισθωτών είναι διαρκώς μεταβαλλόμενο, δεν συναρτάται, καταρχήν, με τους παράγοντες που διαμορφώνουν το ύψος του νομοθετημένου κατώτατου μισθού ή του μισθού του υψηλότερα αμειβόμενου απασχολούμενου υπαλλήλου, ενώ δεν αποκλείεται να είναι και αρνητικό (ζημίες), κυρίως στους τομείς της βιοτεχνίας και του εμπορίου. «Συνεπώς, η επίκληση των διδαγμάτων της κοινής πείρας για τη συναγωγή τεκμηρίου ως προς το ύψος του ελάχιστου καθαρού εισοδήματος από επιχειρηματική δραστηριότητα που αποκτά ένα φυσικό πρόσωπο βάσει του νομοθετημένου κατώτατου μισθού ή, πολύ περισσότερο, των αποδοχών του υψηλότερα αμειβόμενου απασχολούμενου υπαλλήλου, παρίσταται, ενδεχομένως, προβληματική», αναφέρει το επιστημονικό συμβούλιο.

Όπως εξάλλου σημειώνεται, «δεδομένου ότι, κατά την κοινή πείρα, οι συνθήκες άσκησης επιχειρηματικής δραστηριότητας είναι πολύ διαφορετικές στα μεγάλα αστικά κέντρα εν σχέσει προς τις μικρότερες πόλεις ή τα χωριά, με πληθυσμό άνω των 500 κατοίκων, επισημαίνεται ότι, ενδεχομένως, το τεκμήριο θα έπρεπε να διαρθρώνεται σε περισσότερα κλιμάκια αναλόγως της γεωγραφικής θέσης και του πληθυσμού της πόλης ή του χωριού εγκατάστασης του υποχρέου».

Όπως αντιλαμβάνεστε, η έκθεση της επιστημονικής υπηρεσίας της Βουλής, έρχεται να επιβεβαιώσει τις ανησυχίες μας από την ενδεχόμενη ψήφιση του φορολογικού νομοσχεδίου, ιδιαίτερα στα επίμαχα άρθρα που αναφέρεται ο προσδιορισμός του τεκμαρτού εισοδήματος.

Ως εκ τούτου σας καλούμε ακόμη μια φορά να μην ψηφίσετε τα εν λόγω επίμαχα άρθρα του νομοσχεδίου και να καλέσετε την ηγεσία του Υπουργείου οικονομικών σε νέα συζήτηση επί του θέματος με τους παραγωγικούς και επιστημονικούς φορείς της Χώρας».