Έρχονται αυξήσεις-φωτιά στα διόδια της Εγνατίας Οδού. Καταργούνται και οι δωρεάν μετακινήσεις για τοπικές κοινωνίες και ανέργους

Σε ορίζοντα τριετίας θα φτάσουν το 120%-Ο δρόμος από το δημόσιο περνάει στα χέρια ιδιωτικής κοινοπραξίας-Υπογράφηκε η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση

Μεγάλες αυξήσεις στα διόδια της Εγνατίας Οδού (Ηγουμενίτσα-Κήποι Έβρου) βρίσκονται προ των πυλών, μετά την υπογραφή της Κοινής Υπουργικής Απόφασης από τους Υπουργούς Υποδομών και Οικονομίας. Έως και 120% σε ορίζοντα τριετίας υπολογίζονται οι αυξήσεις, σύμφωνα με ανακοίνωση του Συλλόγου Εργαζόμενων της Εγνατίας Οδού, που αντιδρούν!

Από το δημόσιο περνάει στα χέρια ιδιωτικής κοινοπραξίας

Η Εγνατία Οδός αναμένεται να περάσει από τον έλεγχο του ελληνικού δημοσίου στα χέρια της κοινοπραξίας ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ΑΕ (75%)-EGIS PROJECTS SA (25%) για χρονική περίοδο 35 ετών. Η σύμβαση παραχώρησης είναι προγραμματισμένη να υπογραφεί την Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024. Ωστόσο, νωρίτερα υπογράφηκε από τους Υπουργούς Υποδομών και Οικονομίας η Κοινή Υπουργική Απόφαση για τις αυξήσεις στα διόδια και αναμένεται η δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, ώστε να τεθεί σε εφαρμογή, αυξήσεις οι οποίες χαρακτηρίζονται αστρονομικές, αφού σε ορίζοντα τριετίας θα φτάσουν το 120%.

Από 0,03 ευρώ ανά χιλιόμετρο στα 0,065

Συγκεκριμένα, το τίμημα των διοδίων από 0,03 ευρώ ανά χιλιόμετρο σήμερα θα αυξηθεί άμεσα στα 0,04. Μάλιστα, μέσα στα επόμενα τρία χρόνια αναμένεται να αυξηθεί στα 0,065. Επίσης, προβλέπεται και η άμεση κατάργηση των δωρεάν μετακινήσεων για τις τοπικές κοινωνίες και τους άνεργους που χρησιμοποιούν την Εγνατία Οδό. Τα νέα δεδομένα έφεραν την αντίδραση των εργαζομένων της Εγνατία Οδός ΑΕ, με αποτέλεσμα να προκηρύξουν απεργία για την Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024, αλλά και να εκδώσουν σχετική ανακοίνωση, στην οποία υπογραμμίζουν τα κακώς κείμενα που θα δημιουργήσουν τα νέα δεδομένα.

*Πηγή: autotriti.gr