Πιστοποιητικό Πυροπροστασίας: Προστατεύει τα σπίτια, «καίει» την τσέπη

Δε θα πρέπει να εφάπτονται στον τοίχο ούτε ξύλα για το τζάκι. Δυσφορία από τους ιδιοκτήτες ακινήτων, καθώς η μη συμμόρφωσή τους με τον κανονισμό συνεπάγεται «χοντρά» πρόστιμα

Έξτρα υποχρέωση για ιδιοκτήτες ακινήτων η έκδοση Πιστοποιητικού Πυροπροστασίας, με την δυσφορία τους να είναι έκδηλη, καθώς η μη συμμόρφωσή τους με τις υποχρεώσεις τους βάσει του νέου κανονισμού συνεπάγεται «χοντρά» πρόστιμα από 200 έως 50.000 ευρώ.

Συνοπτικά, αν η ιδιοκτησία βρίσκεται έως 300 μέτρα από άλσος, πάρκο ή δάσος πρέπει να εκδοθεί Πιστοποιητικό Πυρασφάλειας και να κατατεθεί στον εκάστοτε Δήμο ως τις 10 Μαϊου 2024 [διαβάστε εδώ τα μέτρα πυροπροστασίας]. Επιπλέον ως τον Ιούνιο πρέπει να έχουν υλοποιηθεί στον περιβάλλοντα χώρο όσες παρεμβάσεις κρίνει ο μηχανολόγος ο οποίος θα κάνει τη μελέτη για την έκδοση του Πιστοποιητικού.

Η δε αμοιβή του μηχανολόγου φτάνει τα 250 ευρώ +ΦΠΑ, ενώ το κόστος των παρεμβάσεων ποικίλει. Αν, δε, υπάρχουν πεύκα στο οικόπεδό θα πρέπει να κλαδευτούν από κάτω προς τα πάνω. Η ενοικίαση κάδου για κλαδέματα και μπάζα κοστίζει 180 ευρώ με τον ΦΠΑ.

Επίσης, τίποτα δε θα πρέπει να εφάπτεται με εξωτερικό τοίχο του σπιτιού: Ούτε κληματαριά, ούτε αναρριχώμενο, ούτε ξύλα για τζάκι τα οποία πρέπει να βρίσκονται δέκα μέτρα μακριά από το σπίτι.