Τουρισμός: Βουλγαρικά κεφάλαια «πολιορκούν» Καβάλα και Θάσο. Επιχειρήσεις αλλά και ιδιώτες επενδύουν μαζικά

Βουλγαρικές εταιρίες ετοιμάζουν νέες τουριστικές μονάδες στην περιοχή, ενώ ολοένα και περισσότεροι ιδιώτες από τη γειτονική χώρα αναζητούν εξοχική κατοικία


Ρεπορτάζ: Στέλλα Μάρτη

ΗΒόρεια Ελλάδα βρίσκεται τα τελευταία χρόνια στο επίκεντρο έντονης επενδυτικής κινητικότητας, με τη συμμετοχή ξένων κεφαλαίων να διαμορφώνει ένα νέο τοπίο ανάπτυξης, ειδικά στον τομέα του τουρισμού. Μεταξύ των πιο δραστήριων παικτών στην περιοχή αναδεικνύονται οι Βούλγαροι επενδυτές, οι οποίοι, αξιοποιώντας τη γεωγραφική εγγύτητα και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα των ελληνικών παραθαλάσσιων περιοχών, εντείνουν τις επενδύσεις τους τόσο σε επίπεδο μεγάλων τουριστικών έργων όσο και στην αγορά εξοχικών κατοικιών για ιδιωτική χρήση ή επενδυτική αξιοποίηση.

Η τάση αυτή αποκτά ιδιαίτερη δυναμική στην Καβάλα και την ευρύτερη Ανατολική Μακεδονία, όπου τα βουλγαρικά κεφάλαια εισρέουν τόσο μέσα από θεσμοθετημένες μεγάλες επενδύσεις όσο και μέσω της αυξανόμενης ζήτησης για ακίνητα από Βούλγαρους πολίτες. Περιοχές όπως η Κεραμωτή, η Νέα Ηρακλείτσα, αλλά και το Οφρύνιο, φιλοξενούν projects που αναβαθμίζουν σημαντικά το τουριστικό προφίλ της περιοχής, ενισχύοντας ταυτόχρονα τη διασυνοριακή οικονομική δραστηριότητα και δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας.

Εμβληματικό παράδειγμα αποτελεί η επένδυση της MVI Holidays ΙΚΕ, συμφερόντων των Βούλγαρων επιχειρηματιών Daniel Letchev και Mihail Indzhov, στην Κεραμωτή Καβάλας. Η εταιρεία σχεδιάζει τη δημιουργία πολυτελούς τουριστικού συγκροτήματος πέντε αστέρων, 300 κλινών, με επένδυση άνω των 22 εκατ. ευρώ, αρκεί να ξεπεράσει τον «σκόπελο» της απόρριψης των περιβαλλοντικών όρων από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας – Θράκης. Παράλληλα, στην ίδια ζώνη δραστηριοποιούνται επενδυτικά σχήματα ελληνοβουλγαρικών συμφερόντων, επιβεβαιώνοντας ότι η Καβάλα λειτουργεί πλέον ως κόμβος προσέλκυσης κεφαλαίων από τη γειτονική χώρα.

Στο ίδιο μοτίβο, η Καβάλα προσελκύει και Βούλγαρους ιδιώτες, οι οποίοι αναζητούν δεύτερη κατοικία κοντά στη θάλασσα, με εύκολη πρόσβαση από τα σύνορα. Η αγορά εξοχικής κατοικίας στην περιοχή έχει καταστεί ιδιαίτερα δημοφιλής μεταξύ της μεσαίας και ανώτερης μεσαίας τάξης της Βουλγαρίας, οι οποίοι επιλέγουν είτε μικρές κατοικίες για προσωπική χρήση, είτε πιο οργανωμένα τουριστικά συγκροτήματα με στόχο τη βραχυχρόνια μίσθωση. Σύμφωνα με τοπικούς φορείς της αγοράς ακινήτων, σε ορισμένες παραλιακές περιοχές, οι Βούλγαροι αποτελούν έως και το 30% των ξένων αγοραστών, τάση που αναμένεται να ενισχυθεί τα επόμενα χρόνια.

Το επενδυτικό ενδιαφέρον δεν περιορίζεται μόνο στην ηπειρωτική πλευρά της Ανατολικής Μακεδονίας και όχι μόνο από Βούλγαρους επενδυτές. Στο νησί της Θάσου, πληθαίνουν οι επενδύσεις σε τουριστικές μονάδες υψηλής κατηγορίας, που έχουν ενταχθεί στον αναπτυξιακό νόμο, επεκτείνοντας το τουριστικό προϊόν του νησιού. Από τη Σωτήρα και τον Λιμένα, μέχρι τη Χρυσή Αμμουδιά, οι νέες αυτές μονάδες ενισχύουν την τουριστική δυναμική του νησιού και συμβάλλουν στην επέκταση της τουριστικής περιόδου.

Τουριστικά επενδυτικά projects στην Κεντρική Μακεδονία

Στην Πιερία, υλοποιούνται projects που αναβαθμίζουν το τουριστικό προφίλ της περιοχής, όπως η μετατροπή του Mediterranean Princess σε πεντάστερο ξενοδοχείο, αλλά και η ανάπτυξη του πολυτελούς συγκροτήματος Olympos Elaion στην Πλάκα Λιτοχώρου, με επενδυτικά κεφάλαια από Έλληνες της Ελβετίας. Στη Θεσσαλονίκη, ιδιαίτερη σημασία αποδίδεται στην επένδυση της Matenisa Trading Co. Ltd στην παραλία Αγίας Τριάδας, για τη δημιουργία τουριστικού χωριού και ζώνης αναψυχής σε παραθαλάσσια έκταση.

Η Χαλκιδική, τώρα, διατηρεί τον τίτλο της «ναυαρχίδας» του τουριστικού επενδυτικού ενδιαφέροντος στη Βόρεια Ελλάδα. Εμβληματικά projects όπως το Portes Theros στη Νέα Ποτίδαια, το Zelia Halkidiki Resort & Spa στη Σάνη και το εντυπωσιακό Ikos Grand Resort στην Καλλιθέα, επιβεβαιώνουν την πρωτοκαθεδρία της περιοχής στον χάρτη του ελληνικού τουρισμού πολυτελείας. Το Ikos Grand Resort, το οποίο προωθείται από τον Όμιλο Sani/Ikos και την Goldman Sachs, περιλαμβάνει την ανακαίνιση των Athos Palace, Pallini Beach και Theophano Imperial, επαναπροσδιορίζοντας την εικόνα της περιοχής.

Ειδική μνεία αξίζει και στο νησάκι Διάπορος απέναντι από τη Βουρβουρού, όπου προγραμματίζεται η ανάπτυξη τριών νέων μονάδων υψηλής ποιότητας, μεταξύ αυτών και το Diaporos Green Retreat της εταιρείας του Σταύρου Ανδρεάδη, που δίνει έμφαση στην ενεργειακή αυτονομία και τη βιωσιμότητα, επιβεβαιώνοντας ότι η Χαλκιδική εξακολουθεί να αποτελεί τον κορυφαίο προορισμό για τουριστικές επενδύσεις υψηλής προστιθέμενης αξίας.

Η Βόρεια Ελλάδα, συνολικά, παραμένει ένας ελκυστικός προορισμός τόσο για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις όσο και για την αγορά παραθεριστικών κατοικιών. Οι Βούλγαροι επενδυτές και αγοραστές βρίσκονται στην πρώτη γραμμή αυτής της τάσης, ενισχύοντας τη διασυνοριακή οικονομική συνεργασία.

Πηγή: thetotalbusiness.com