ΟΕΒΕ Καβάλας: Κάθετα αντίθετη στην «κεντρικοποίηση» των φορολογικών υπηρεσιών

Ψήφισμα της διοίκησης της Ομοσπονδίας με το οποίο δηλώνει ότι στέκεται στο πλευρό των εργαζομένων της ΔΟΥ και ζητά την παραμονή και την αναβάθμιση των τοπικών υπηρεσιών

Την κάθετη αντίθεσή του στην «κεντρικοποίηση» των φορολογικών υπηρεσιών στην Περιφέρεια και την στήριξή της στην παραμονή και αναβάθμιση των τοπικών ΔΟΥ ανά νομό ως βασικής υπηρεσίας του κράτους στην κάθε περιοχή, εκφράζει η διοίκηση της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Καβάλας με ψήφισμα που απέστειλε στο Υπουργείο Οικονομικών.

Στο ψήφισμα αυτό τονίζεται επίσης ότι η προσπάθεια αυτή θα επιφέρει αναπόφευκτα κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις επιζήμιες στους κατοίκους της περιοχής.

Αναλυτικά αναφέρει:

«Σύμφωνα με εξαγγελίες, η Διοίκηση της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.), προτίθεται εντός του έτους 2025 να αναδιαρθρώσει τις περιφερειακές φορολογικές υπηρεσίες (δηλ. τις κατά νομό Δ.Ο.Υ.). Αυτό προτίθεται να κάνει και στην περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας — Θράκης.

Η πρόθεση αυτή της Α.Α.Δ.Ε. επιβεβαιώθηκε και από σχετική ενημέρωση που είχαμε από το Σύλλογο Εργαζομένων στις Δ.Ο.Υ. των νομών Καβάλας – Δράμας.

Η πρακτική αυτή εφαρμόστηκε στην Αττική και στη Θεσσαλονίκη, δημιουργώντας κεντρικές φορολογικές υπηρεσίες ανά αντικείμενο, όπως Κέντρο Φορολογικών Διαδικασιών (ΚΕ.ΦΟ.ΔΕ.), Ελεγκτικά Κέντρα (ΕΛ.ΚΕ.), Κέντρα Βεβαίωσης και Είσπραξης (ΚΕ.Β.ΕΙΣ.) κ.ο.κ.

Ενόψει της επικείμενης εφαρμογής του οργανωτικού μοντέλου που εφαρμόστηκε στην Αττική και της ίδρυσης κεντρικών δομών τύπου ΚΕΦΟΔΕ, ΕΛΚΕ κλπ, οι οποίες έχουν περιορισμένο εύρος αντικειμένων (π.χ. έλεγχος, είσπραξη, φορολογική συμμόρφωση κ.λπ.), με εκτεταμένη χωρική αρμοδιότητα και στην υπόλοιπη χώρα, η  OEBE  Νομού Καβάλας  είναι πεπεισμένη, ότι μία παρόμοια “κεντρικοποίηση” στις φορολογικές υπηρεσίες του νομού μας, θα επιφέρει αναπόφευκτα κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις επιζήμιες στους κατοίκους της, δημιουργώντας ζητήματα  όπως:

  1. Δυσκολία πρόσβασης και επικοινωνίας με τις “κεντρικοποιημένες” υπηρεσίες δημιουργώντας προβλήματα στο “επιχειρείν” και στην οικονομική ανάπτυξη, λόγω καθυστερήσεων επιστροφής φόρων, πρόσθετης γραφειοκρατίας με αποτέλεσμα να χάνονται προθεσμίες, επιδοτήσεις, διαγωνισμοί και προγράμματα.
  2. Αύξηση της ταλαιπωρίας των πολιτών, των επιχειρηματιών και των λογιστών – φοροτεχνικών, καθώς ο βαθμός ψηφιοποίησης δεν είναι ικανός να αποτρέψει την φυσική παρουσία των φορολογουμένων στις υπηρεσίες, κυρίως λόγω της πολυπλοκότητας των φορολογικών ζητημάτων, τόσο στη συναλλαγή (ΦΠΑ, Εισόδημα, Μητρώο) όσο και στον έλεγχο και στο δικαστικό τμήμα.
  3. Δημιουργία σοβαρών προβλημάτων στην εξυπηρέτηση των πολιτών, των επαγγελματιών και των λογιστών – φοροτεχνικών, οι οποίοι σε πολλές περιπτώσεις θα αναγκάζονται να μετακινηθούν από νομό σε νομό, αυξάνοντας ακόμη περισσότερο την ταλαιπωρία τους  και επιβαρύνοντάς την διεκπεραίωση με επιπλέον κόστη μετακίνησης.
  4. Αύξηση κόστους φορολογουμένων  καθώς, μια κεντρικοποιημένη δομή καθιστά την απευθείας συναλλαγή και εξυπηρέτησή τους δύσκολη έως αδύνατη χωρίς τη διαμεσολάβηση κάποιου τρίτου, έναντι αμοιβής.

Για όλα αυτά, το Δ.Σ. και τα μέλη της ΟΕΒΕ Ν. Καβάλας, ενώνουμε την φωνή μας με την φωνή των πολιτών και των επιχειρηματιών και ζητάμε να μην προχωρήσει η Πολιτεία σε μία τέτοια κίνηση, δηλώνουμε την κάθετη αντίθεσή μας στην «κεντρικοποίηση» των φορολογικών υπηρεσιών στην Περιφέρεια και την στήριξή μας στην παραμονή και αναβάθμιση των τοπικών Δ.Ο.Υ. ανά νομό ως βασικής υπηρεσίας του κράτους στην κάθε περιοχή, με θετική προσφορά στον πολίτη, στην τοπική κοινωνία, στο επιχειρείν αλλά και στη Δημόσια Διοίκηση».