Βιολογία Προσανατολισμού: Δώστε έμφαση στην καλή απόδοση της θεωρίας

Η δυσκολία ποικίλει από χρονιά σε χρονιά και γι’ αυτό απαιτείται καλή προετοιμασία και σωστή διαχείριση χρόνου


 

Του Κώστα Πολίτη

 


Η Βιολογία προσανατολισμού αποτελεί ένα μάθημα αυξημένης βαρύτητας για το τρίτο επιστημονικό πεδίο (Επιστήμες Υγείας και Ζωής), που σημαίνει ότι είναι ένα μάθημα το οποίο πρέπει να προσεχθεί ιδιαίτερα από την πλευρά του υποψηφίου που επιλέγει να σπουδάσει Ιατρική, Οδοντιατρική, Φαρμακευτική, Βιολογία κ.τ.λ. Το «κλειδί» της επιτυχίας είναι η συστηματική και μεθοδική προσέγγιση του μαθήματος καθ΄ όλη τη διάρκεια της χρονιάς.

Κατά την άποψή μου το «στοίχημα» κάθε υποψηφίου είναι η εξασφάλιση των 50 μονάδων  των δύο πρώτων θεμάτων.  Τα δύο πρώτα θέματα Α, Β είναι τα λεγόμενα θέματα της θεωρίας. Σε αυτά ο υποψήφιος καλείται να απαντήσει σε  ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής και στη συνέχεια σε ερωτήσεις ανάπτυξης , ενώ τα τελευταία χρόνια είθισται να υπάρχει και ένα θέμα αντιστοίχισης.

Γενικά, οι ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής απαντώνται σχετικά εύκολα χωρίς να δημιουργούν προβλήματα ως προς την εύρεση της σωστής απάντησης , όπως αντίστοιχα και οι ερωτήσεις ανάπτυξης όπου η θεματολογία τους αντλείται από όλα τα κεφάλαια αδιακρίτως.

Ωστόσο, προϋπόθεση για την ορθή απόδοση των απαντήσεων των ερωτήσεων στα θέματα Α και Β, είναι η άριστη και σε βάθος γνώση της θεωρίας. Διαπιστώνω  ότι το κομμάτι της αποστήθισης είναι δύσκολο για μια μεγάλη μερίδα μαθητών και η κατάκτησή της είναι απαιτητική , αφού  υπάρχουν πολλά κεφάλαια, με πολλά διαφορετικά αντικείμενα μελέτης και αρκετές λεπτομέρειες.

Έτσι η γρήγορη ανάκληση στη μνήμη του υποψηφίου συγκεκριμένων ενοτήτων τη στιγμή που  χρειάζεται  είναι αποτέλεσμα συχνών επαναλήψεων , οι οποίες βοηθούν στην κατανόηση και επομένως στην εμπέδωση της θεωρίας. Είναι αναγκαίο να ξεκαθαριστεί το νόημα της ερώτησης, ώστε να καθοριστεί η έκταση της τελικής απάντησης, συμπεριλαμβάνοντας το απαιτούμενο περιεχόμενο που στη συνέχεια πρέπει να διατυπωθεί με σαφήνεια και λεπτομέρεια.

Απαιτείται ψυχραιμία τη στιγμή που δίνονται οι απαντήσεις, σωστή κατανομή του χρόνου, ώστε να μη χρειαστεί να γίνουν συμπληρωματικές παρεμβάσεις ή, ακόμα χειρότερα, μουντζούρες.

Το θέμα Γ είναι σύνθετο, μιας και απαρτίζεται από τουλάχιστον τρία αυτοτελή προβλήματα, καθένα από τα οποία αναφέρεται σε συγκεκριμένο τμήμα της θεωρίας και συνήθως δεν είναι συνδυαστικό.

Η δυσκολία ποικίλει από χρονιά σε χρονιά και γι’ αυτό απαιτείται καλή προετοιμασία και σωστή διαχείριση χρόνου, διότι το διαφορετικό αντικείμενο που εξετάζει το κάθε πρόβλημα, μπορεί εύκολα να οδηγήσει τον υποψήφιο σε χρονική υπέρβαση, που θα του προκαλέσει σύγχυση και άγχος.

Γι’ αυτό δώστε ιδιαίτερη προσοχή στην κατανόηση των ερωτημάτων, κάντε προσεκτική ανάλυση και προσέγγιση των επιμέρους ζητημάτων και τέλος προσπαθήστε να εφαρμόσετε τη μεθοδολογία που έχετε μάθει για κάθε περίπτωση.

Μην αυτοσχεδιάζετε, μην προσπερνάτε αυτά που έχετε μάθει να κάνετε, μη δίνετε «στεγνές» απαντήσεις αλλά απαντήστε με σαφήνεια και χωρίς περιττά λόγια.

Πάντα να αναφέρεστε στο κομμάτι της θεωρίας που σχετίζεται με την απάντησή σας, χωρίς να θεωρείτε τίποτε δεδομένο.

Να ελέγξετε το χρόνο που θα διαθέσετε, ώστε να αφιερώσετε περίπου μία ώρα, για να καλύψετε το θέμα.

Τέλος, για το θέμα Δ έχουμε συνήθως ένα συνδυαστικό πρόβλημα, λίγο πιο εξειδικευμένο και απαιτητικό σε σχέση με το θέμα Γ.

Επομένως, απαιτείται να εφαρμόσετε τις παρατηρήσεις που σχολίασα παραπάνω συνδυάζοντας σωστά  τις σκέψεις που θα χρησιμοποιήσετε από κεφάλαιο σε κεφάλαιο, για να έχετε τη σωστή απόδοση των απαντήσεων στα επιμέρους ερωτήματα .

Ανακεφαλαιώνοντας θα έλεγα να δώσετε έμφαση στην καλή απόδοση της θεωρίας, να είστε προσεκτικοί στην κατανόηση των ερωτήσεων, να μη βιάζεστε να δώσετε απαντήσεις και να προσπαθήσετε να κατανείμετε σωστά τον χρόνο σας.

Προσπαθήστε να μην αιφνιδιαστείτε και πανικοβληθείτε στην θέα πρωτότυπων θεμάτων. Να θυμάστε ότι η πρωτοτυπία αφορά μόνο στην περιγραφή του ζητήματος, διότι κατά τα άλλα η απάντηση είναι σίγουρα μέσα στα πλαίσια των γνώσεων που έχετε αποκτήσει κατά τη διάρκεια της χρονιάς, οπότε με ψυχραιμία και συστηματική αντιμετώπιση του ερωτήματος  θα μπορέσετε να οδηγηθείτε στην ορθή απάντηση.

Σας εύχομαι να έχετε καλή επιτυχία και καλά αποτελέσματα.

Ο Κώστας Πολίτης είναι χημικός