Τουρισμός: Ο Κώστας Αντωνιάδης εξηγεί γιατί η Περιφέρεια ΑΜ-Θ «επενδύει» στην Καβάλα

Ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού της ΠΑΜ-Θ αναφέρεται στον στρατηγικό στόχο της διοίκησης να αναδείξει τον Νομό ως τουριστικό προορισμό με ιστορικό και πολιτιστικό ενδιαφέρον

Για την τουριστική κίνηση στην περιοχή της Καβάλας και γενικότερα στην Περιφέρεια ΑΜ-Θ μίλησε στον ALPHA Radio 88,6 και στον Νίκο Χαζαρίδη ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού Κώστας Αντωνιάδης. Όπως τόνισε, τα στοιχεία των ξενοδόχων είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά για το 1ο εξάμηνο του 2018, καθώς δείχνουν αύξηση στις διανυκτερεύσεις (διαβάστε σχετικά εδώ). Τη Δευτέρα 6 Αυγούστου 2018 θα δημοσιευθούν τα στοιχεία από το 2017 για τις διανυκτερεύσεις, την επισκεψιμότητα και τα χρήματα τα οποία ξόδεψαν οι τουρίστες, στοιχεία τα οποία κατατάσσουν την Περιφέρεια ΑΜ-Θ μέσα στις 5 πρώτες, ανάμεσα στις 13 Περιφέρειες της χώρας.

Πρόγραμμα αναστήλωσης και ανάδειξης μνημείων σε Φιλίππους και Θάσο

Ο κ. Αντωνιάδης μίλησε και για τις εντάξεις στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της ΠΑΜ-Θ δυο ακόμη έργων στους αρχαιολογικούς χώρους Φιλίππων και Θάσου, όπως ανακοίνωσε ο Περιφερειάρχης ΑΜ-Θ Χρήστος Μέτιος (διαβάστε σχετικά εδώ). Είπε συγκεκριμένα: «Πριν από λίγες ημέρες βρέθηκε στην πόλη μας ο Περιφερειάρχης κ. Μέτιος και επισκέφθηκε τους Φιλίππους και το Αρχαίο Θέατρο της Θάσου, όπου εξήγγειλε δυο προγράμματα ύψους 5 εκ. ευρώ για την αναστήλωση της Βασιλικής Β’ στους Φιλίππους και του Αρχαίου Θεάτρου της Θάσου. Η εξαγγελία αυτή έγινε, καθώς εδώ και δύο χρόνια που ο Αρχαιολογικός χώρος των Φιλίππων είναι ενταγμένος στα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Unesco, υπήρξε αγωνία των κατοίκων της περιοχής μας για να γίνουν κάποια έργα σημαντικά για την ανάδειξη αυτού του Μνημείου.

»Για τον λόγο αυτό ο Περιφερειάρχης, συνοδευόμενος από την διευθύντρια της Εφορίας Αρχαιοτήτων Καβάλας-Θάσου και από ‘μένα, επισκεφθήκαμε τον Αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων και εξαγγείλαμε έργα αξίας 2,5 εκ. ευρώ που αφορούν την αποκατάσταση της Βασιλικής Β΄ που έχει ως στόχο την προστασία του μνημείου από την φθορά, τη στήριξη τμημάτων και την ανάδειξη της αρχιτεκτονικής της σπουδαιότητας. Αυτό το έργο, του οποίου οι μελέτες εγκρίθηκαν από το ΚΑΣ, θα γίνει από την Διεύθυνση Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων από τη Θεσσαλονίκη.

»Στη συνέχεια πήγαμε στη Θάσο παρουσία του Περιφερειακού Συμβούλου κ. Τσολάκη, είδαμε κάποια έργα αναστήλωσης σε συγκεκριμένο χώρο, τη βελτίωση της πρόσβασης στο Θέατρο για τους πεζούς και τη δημιουργία εικονικής περιήγησης για Άτομα με Αναπηρία. Έργα προυπολογισμού 3,5 εκ. ευρώ που έχουν ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της ΑΜ-Θ. Οι μελέτες έχουν εγκριθεί από το ΚΑΣ και το έργο θα το υλοποιήσει η Εφορία Αρχαιοτήτων Καβάλας και Θάσου. Πρόκειται για δύο σημαντικά έργα, που όπως μας είπε η κ. Δαδάκη, θα ξεκινήσουν αρχές Σεπτεμβρίου».

Αναστήλωση της Αγίας Σοφίας της Βασιλικής Β’

Ο κ. Αντωνιάδης συνέχισε λέγοντας: « Όμως δε μείναμε σ’ αυτά τα έργα. Σε δύο μήνες ο Περιφερειάρχης ενέταξε κι άλλα σημαντικά έργα που αφορούν τον Αρχαιολογικό Χώρο των Φιλίππων, της τάξης των 2,5 εκ. ευρώ από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα και θα γίνουν από την Εφορία Αρχαιοτήτων Καβάλας, δίνοντας μια ενιαία ομοιομορφία στον χώρο. Θα δημιουργηθεί εικονική περιήγηση με ένα video το οποίο αφορά τις αρχαιότητες, θα γίνει ενοχύρωση της βόρειας πύλης και έργα αναστήλωσης του Αρχαιολογικού χώρου της τάξης του προαναφερόμενου ποσού.

»Ουσιαστικά υπάρχουν τρεις ναοί της Αγίας Σοφίας, ο ένας εξ αυτών στους Φιλίππους, ο οποίος δυστυχώς έχει καταστραφεί και αυτό πάμε να κάνουμε, να τον αναστηλώσουμε. Ένα ακόμα έργο αφορά την κατάργηση της παλιάς εθνικής οδού Καβάλας- Δράμας.

»Πρέπει να λογοδοτήσουμε στις νεότερες γενιές γι’ αυτό το μνημείο και τον χώρο ο οποίος εντάχθηκε στην Unesco και κάναμε κάποιες παρεμβάσεις για την Ιστορία μας και τον Πολιτισμό μας. Αυτές έχουν ως στόχο να αναδείξουν την Περιφέρεια ΑΜ-Θ ως τουριστικό προορισμό με ιστορικό και πολιτιστικό ενδιαφέρον».