Τοψίδης: Διοίκηση και Περιφερειάρχης δεν αντιλαμβάνονται τη ζοφερή πραγματικότητα του Τουρισμού

Δήλωση του επικεφαλής της Περιφερειακής Σύνθεσης με αφορμή την έκδοση ψηφίσματος από το Περιφερειακό Συμβούλιο ΑΜ-Θ για το «άνοιγμα» των χερσαίων συνόρων με τη Βουλγαρία

Για «περιορισμένη δυνατότητα αντίληψης» του Χρήστου Μέτιου κάνει λόγο για άλλη μια φορά ο Χριστόδουλος Τοψίδης με αφορμή την τελευταία συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης και την έκδοση ψηφίσματος για τον Τουρισμό που μαστίζεται από τα υγειονομικά μέτρα ελέω κορονοϊού.

Ο επικεφαλής της Περιφερειακής Σύνθεσης «κατακεραυνώνει» τον Περιφερειάρχη ΑΜ-Θ και τη Διοίκησή του σημειώνοντας πως «δεν έχουν σχέδιο ή προτάσεις» και υπογραμμίζει πως το ψήφισμα για το «άνοιγμα» των χερσαίων συνόρων της Περιφέρειάς μας με τη Βουλγαρία ήταν αποτέλεσμα δικής του πίεσης σε συνεργασία με παρατάξεις της αντιπολίτευσης.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της δήλωσης-ανακοίνωσης Τοψίδη.

Η διοίκηση της Περιφέρειας δεν είχε να μας επιδείξει κανένα πλαίσιο περιφερειακού σχεδιασμού ή διεκδικήσεων προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης του τουριστικού τομέα…

«Πραγματοποιήθηκε χθες (20/7/2020) η 7η συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αν. Μακεδονίας-Θράκης. Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε δια ζώσης κατόπιν αιτήματος της παράταξης μας σε συνεργασία με άλλες παρατάξεις της αντιπολίτευσης. Σκοπός μας είναι να αξιοποιήσουμε τη συνεδρίαση του κορυφαίου συλλογικού οργάνου ώστε να συμβάλλουμε στην αντιμετώπιση ουσιαστικών προβλημάτων που μαστίζουν την Περιφέρεια μας, ξεπερνώντας το πλαίσιο των απλών γνωμοδοτήσεων και των τυπικών εγκρίσεων, στις οποίες περιορίζει τις συνεδριάσεις η περιορισμένη δυνατότητα αντίληψης της διοίκησης του σημερινού Περιφερειάρχη.

Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση υποχρεώσαμε τον Περιφερειάρχη και τη διοίκηση της  Περιφέρειας να ασχοληθούν με σοβαρά ζητήματα που άπτονται της στήριξης του τουρισμού, καταθέτοντας 14 ουσιαστικές προτάσεις για την στήριξη του κλάδου, υπό τις διαμορφούμενες συνθήκες μετά την πανδημία COVID-19.

Στον αντίποδα, η διοίκηση της Περιφέρειας δεν είχε να μας επιδείξει κανένα πλαίσιο περιφερειακού σχεδιασμού ή διεκδικήσεων προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης του τουριστικού τομέα! Δυστυχώς η πραγματικότητα για την Περιφέρειά μας είναι ότι η διοίκηση και ο Περιφερειάρχης δεν αντιλαμβάνονται ούτε τη ζοφερή πραγματικότητα του κλάδου ούτε διαβλέπουν την αναγκαιότητα παρεμβάσεων ή διεκδικήσεων.

Παρόλα αυτά, υιοθετήθηκε, με ομόφωνη απόφαση, από το Περιφερειακό Συμβούλιο η πρόταση της παράταξης μας, για το άνοιγμα  όλων  των συνοριακών σταθμών της ΑΜΘ με τη Βουλγαρία δίνοντας προτεραιότητα στον πιο σημαντικό συνοριακό σταθμό, της Νυμφαίας-Ροδόπης, κατ’ αναλογία όσων ισχύουν για τον συνοριακό σταθμό του Προμαχώνα. Με τη ρητή προϋπόθεση της τήρησης των υγειονομικών πρωτοκόλλων και των μέτρων ασφαλείας όπως ακριβώς προβλέπονται και τηρούνται  στον συνοριακό σταθμό του Προμαχώνα και σε άλλους χερσαίους συνοριακούς σταθμούς στην Ελλάδα. Μοναδικός σκοπός στο  εγχείρημα αυτό είναι η στήριξη του τουρισμού της ΑΜΘ που έως σήμερα δέχεται ένα συντριπτικό πλήγμα, με την παρατεινόμενη ανικανότητα της διοίκησης της Περιφέρειας να παρέμβει. Ο Περιφερειάρχης, η διοίκησή του και οι «συνοδοιπόροι» του σύρθηκαν ώστε την ύστατη έστω στιγμή να στηρίξουν το εύλογο αίτημα για τον τουρισμό της Περιφέρειάς μας και για τις τουριστικές επιχειρήσεις».