Κώστας Αντωνιάδης: Πολύ θετικό το πρόγραμμα της μη επιστρεπτέας επιχορήγησης

Τι είπε ο Αντιπεριφερειάρχης Καβάλας για το πρόγραμμα για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών της επιδημίας του κορoνοϊού το οποίο εξασφάλισε η Περιφέρεια ΑΜ-Θ και οι διευκρινίσεις για τους ενδιαφερόμενους

Στο θέμα της μη επιστρεπτέας επιχορήγησης για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας του κορoνοϊού το οποίο εξασφάλισε η Περιφέρεια ΑΜ-Θ από το ΕΣΠΑ, μέσω ειδικού προγράμματος στήριξης, αναφέρθηκε ο Αντιπεριφερειάρχης Καβάλας, Κώστας Αντωνιάδης, κατά τη συνέντευξη Τύπου την οποία παραχώρησε την Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2020.

Όπως είπε ο Αντιπεριφερειάρχης, «είναι ένα πολύ καλό πρόγραμμα και αφορά τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις. Στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη το 95% είναι σ’ αυτήν την κατάσταση, δηλαδή 37.000 επιχειρήσεις, ενώ περιλαμβάνονται και οι αυτοαπασχολούμενοι. Αυτό σημαίνει ότι ειδικότητες σε άλλες Περιφέρειες, όπως οδηγοί ταξί, δικηγόροι, μηχανικοί ή κομμωτές δεν θα πάρουν την αποζημίωση των 2.000 ευρώ που δίνει η δική μας Περιφέρεια. Για τον λόγο αυτό υπάρχουν αντιδράσεις σε πολλές Περιφέρειες. Όποια απόφαση και να παρθεί είναι μια πολιτική απόφαση που θα κριθεί εκ του αποτελέσματος και δεν μπορεί να ικανοποιήσει το σύνολο των επιχειρήσεων. Γι’ αυτόν τον λόγο υπάρχουν πολλές αντιδράσεις σε πολλές Περιφέρειες. Εμείς εδώ όμως σε αντίθεση με την Αττική, για παράδειγμα, θα χρηματοδοτήσουμε τους αυτοαπασχολούμενους. Επίσης υπάρχουν αντιδράσεις από το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθηνών, από τα σωματεία των Ιωαννίνων κλπ. Εμείς όταν σχεδιάσαμε το συγκεκριμένο πρόγραμμα των 45 εκ. ευρώ, είδαμε τι χρήματα πηγαίνουν σε άλλες Περιφέρειες και θα δούμε ότι στην ΑΜ-Θ τα ποσά είναι πολύ σημαντικά. Οι άλλες Περιφέρειες παίρνουν από 30-40 εκ. ευρώ και εμείς παίρνουμε 45 εκ. ευρώ σε πρώτη φάση».

Η στήριξη των επιχειρήσεων του Τουρισμού

«Μόνον στον τομέα του τουρισμού έχουμε 5.000 επιχειρήσεις και στον Νομό Καβάλας έχουμε 2.277 επιχειρήσεις που ασχολούνται με τον τουρισμό. Καταλαβαίνεται ότι δεν θα μπορούσαμε να τις αποζημιώσουμε όλες. Εδώ γίνεται το λάθος, γιατί θεωρείται δεδομένο πως στις άλλες Περιφέρειες θα αποζημιωθούν όλες και οι εποχικές. Μια επιχείρηση, για παράδειγμα, εστίασης στην παραλία Οφρυνίου σίγουρα θα πάρει 2.000 ευρώ, ενώ μια άλλη που βρίσκεται στην Ασπροβάλτα θα πάρει 50.000 ευρώ. Αυτό είναι ψέμα, γιατί εκεί υπάρχει η συγκριτική αξιολόγηση και η μοριοδότηση. Όλοι ελπίζουν πως θα αποζημιωθούν στις άλλες Περιφέρειες, ενώ επί του πρακτέου το 90% αυτών των επιχειρήσεων θα μείνει απ’ έξω. Επομένως είναι ένα καλό πρόγραμμα που ξεκινάει στις 4 Νοεμβρίου και σε πρώτη φάση δεν θα χρειαστεί η φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα. Αυτό θα χρειαστεί στη δεύτερη φάση  όταν θα υπάρξει η έγκριση για θα ενταχθούν στο πρόγραμμα οι επιχειρήσεις και καλούμε τους μικρούς επιχειρηματίες και αυτοαπασχολούμενος να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους», ανέφερε ο Αντιπεριφερειάρχης Καβάλας.

«Αν κάποιος απορριφθεί για διάφορους λόγους, έχει το δικαίωμα να υποβάλλει εκ νέου αίτηση.  Αν κάποια επιχείρηση έχει την έδρα της στη Θεσσαλονίκη και έχει υποκατάστημα στην Καβάλα, τότε και αυτή δικαιούται να ενταχθεί στο πρόγραμμα της δικής μας Περιφέρειας. Το πρόγραμμα αρχίζει στις 4 Νοεμβρίου και θα λήξει στις 19 Μαρτίου. Αυτό δε σημαίνει ότι δε θα χρηματοδοτηθούν οι επιχειρήσεις που από τις 4 Νοεμβρίου μέχρι και το τέλος θα κάνουν αίτηση. Μόλις υποβληθεί η αίτηση τις επόμενες 10-15 μέρες θα γίνει η αξιολόγηση, θα ζητηθεί ενημερότητα και στον επόμενο μήνα θα πληρωθεί η επιχείρηση ή ο αυτοαπασχολούμενος. Αυτό σημαίνει ότι δε θα περιμένουμε τον Μάρτιο για να πληρωθούν οι δικαιούχοι του συγκεκριμένου προγράμματος. Έτσι ο στόχος να πέσουν χρήματα στην αγορά μας τα Χριστούγεννα δεν είναι άπιαστος, αρκεί να κινηθούμε έγκαιρα», διευκρίνισε ο κ. Αντωνιάδης.

Όσον αφορά το αν υπάρχουν κάποια μελετητικά γραφεία τα οποία ζητάνε 200-300 ευρώ για να κάνουν τις αιτήσεις, ο κ. Αντωνιάδης είπε πως «αυτό συμβαίνει σε όλες τις Περιφέρειες της χώρας. Στη δική μας Περιφέρεια το πρόγραμμα είναι απλούστατο, με μια αίτηση, δυο δικαιολογητικά και μετά έρχονται τα χρήματα τα οποία είναι ευρωπαϊκά, από το ΕΣΠΑ. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε επομένως είναι να πούμε ότι το μόνο που χρειάζεται σε πρώτη φάση είναι μια βεβαίωση οφειλής».