«Διάβημα» των Επιμελητηρίων προς τη Διοίκηση της Περιφέρειας ΑΜ-Θ για τη μη επιστρεπτέα επιχορήγηση

Τους λόγους για τους οποίους «μέχρι σήμερα δεν έχει εκταμιευτεί ούτε ένα ευρώ προς τις επιχειρήσεις» παραθέτουν οι πρόεδροι των Επιμελητηρίων της ΑΜ-Θ, κάνοντας λόγο για «τακτικισμούς, κρυφτούλι και εμπαιγμό» από την πλευρά της Περιφέρειας

Τους λόγους για τους οποίους «μέχρι σήμερα δεν έχει εκταμιευτεί ούτε ένα ευρώ προς τις επιχειρήσεις» από το πρόγραμμα της μη επιστρεπτέας επιχορήγησης της Περιφέρειας ΑΜ-Θ παραθέτουν με επιστολή τους οι πρόεδροι των Επιμελητηρίων της Περιφέρειας, κάνοντας λόγο για «τακτικισμούς, κρυφτούλι και εμπαιγμό» από την πλευρά της Διοίκησης της Περιφέρειας, καθώς και για έλλειψη συντονισμού και ορθής διοίκησης.

Η επιστολή των προέδρων των Επιμελητηρίων

Πολλά έχουν λεχθεί, πολλά έχουν γραφεί και πολλά έχουν σκοπίμως υπονοηθεί για δήθεν ευθύνες των Επιμελητηρίων της ΑΜ-Θ στις καθυστερήσεις αποπληρωμής των αιτήσεων στο Πρόγραμμα μη Επιστρεπτέας Επιχορήγησης της Περιφέρειας ΑΜ-Θ που υλοποιείται από την ΔΕΣΜΟΣ.

Το μείζον ερώτημα όμως είναι και παραμένει το «Γιατί αργούν να πιστωθούν τα χρήματα στους λογαριασμούς των δικαιούχων του προγράμματος» και σε αυτό οφείλει απαντήσεις η Διοίκηση της Περιφέρειας μεν, αλλά επειδή οι τακτικισμοί και το «κρυφτούλι» δεν επιτρέπουν στα μέλη της και ειδικά στον Περιφερειάρχη να απαντήσουν με σαφήνεια, το κάνουν τα Επιμελητήρια:

Το πρώτο βασικό λάθος και παράλειψη της Διοίκησης είναι ότι ΔΕΝ έχουν γίνει ακόμα οι διαδικασίες για τη Συλλογική Απόφαση Έργου Περιφέρειας (ΣΑΕΠ), που σημαίνει ότι ΔΕΝ έχει γίνει η πίστωση των απαιτούμενων πόρων στους αντίστοιχους λογαριασμούς (για το συγκεκριμένο πρόγραμμα)!

Επιπλέον, η Διοίκηση της Περιφέρειας και οι υπηρεσίες δεν μερίμνησαν ώστε να ολοκληρωθεί το Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων, διαμέσου του οποίου οι εγκεκριμένες προτάσεις, μπορούν και πρέπει να υποβάλλουν τα αιτήματα πληρωμής τους.

Είναι γεγονός, ότι με την πρώτη ανακοίνωση της ένταξης περίπου 1.000 δικαιούχων (από της 21.500 συνολικές αιτήσεις), ο κ. Περιφερειάρχης υποσχέθηκε ότι οι επιχειρήσεις αυτές θα πληρώνονταν εντός 10 ημερών. Δυστυχώς έχουν περάσει 50 ημέρες και οι επιχειρήσεις αυτές πρέπει να γνωρίζουν ότι θα πληρωθούν στα τέλη Φεβρουαρίου, αν και εφόσον γίνουν όλες οι απαιτούμενες ενέργειες εγκαίρως.

Να ενημερώσουμε επίσης ότι οι αξιολογήσεις των αιτήσεων γίνονται με απίστευτα αργούς ρυθμούς, αφού δεν υλοποιήθηκε η ομόφωνη απόφαση της Γενικής Συνέλευσης τους ΔΕΣΜΟΣ, για συνεργασία με εξωτερικούς αξιολογητές.

Αυτό σημαίνει ότι μέχρι και τον Απρίλιο του 2021 θα έχουμε εντάξεις και οι πληρωμές προς τις επιχειρήσεις θα γίνουν μέχρι τον Ιούνιο.

Για άλλη μια φορά επομένως, εμπαίζονται οι επιχειρήσεις που χρήζουν οικονομικής στήριξης και οδηγούνται σε ασφυξία από έλλειψη συντονισμού και ορθής διοίκησης και διαχείρισης, από πλευράς της Διοίκησης της Περιφέρειας ΑΜ-Θ.

Δυστυχώς οι αστοχίες αυτές αποτελούν τους λόγους που μέχρι σήμερα δεν έχει εκταμιευτεί ούτε ένα ευρώ προς τις επιχειρήσεις της Περιφέρειας μας.

Καλούμε επιτέλους τον Περιφερειάρχη και την Διοίκηση της Περιφέρειας ΑΜ-Θ να αναλάβουν τις ευθύνες τους ως προς τις επιχειρήσεις, τους επιχειρηματίες και τους εργαζόμενους.

Υπογράφουν:

  • ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Καβάλας, Μάρκος Δέμπας
  • ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δράμας, Στέφανος Γεωργιάδης
  • ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ξάνθης, Στυλιανός Μωραΐτης
  • ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Ροδόπης, Νικόλαος Αγγελίδης
  • ο πρόεδρος του Επαγγελματικού και Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Ροδόπης, Αντώνιος Γραβάνης
  • ο πρόεδρος του Περιφερειακού Επιμελητηριακού Συμβουλίου ΑΜ-Θ και πρόεδρος του Επιμελητηρίου Έβρου, Χριστόδουλος Τοψίδης