Η Περιφέρεια ΑΜ-Θ χρηματοδοτεί την έκθεση «Ρωμαϊκή Κομοτηνή»

Η έκθεση καθώς και οι εργασίες για την επανέκθεση της μόνιμης συλλογής του Αρχαιολογικού Μουσείο Κομοτηνής θα χρηματοδοτηθούν με 655.000 ευρώ

Με απόφαση του Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Χρήστου Μέτιου, η περιοδική έκθεση του Αρχαιολογικού Μουσείου Κομοτηνής με τίτλο «Ρωμαϊκή Κομοτηνή», καθώς επίσης οι προπαρασκευαστικές εργασίες για την επανέκθεση της μόνιμης συλλογής του Μουσείου θα χρηματοδοτηθούν από το ΕΣΠΑ της Περιφέρειας με πόρους ύψους 655.000 ευρώ.

Η έκθεση «Ρωμαϊκή Κομοτηνή» θα πραγματοποιηθεί στον αύλειο χώρο του Μουσείου και θα παρουσιάσει ευρήματα της ρωμαϊκής περιόδου όπως μιλιάρια της Εγνατίας Οδού (τα οδόσημα που τοποθετούσαν οι ρωμαϊκές αρχές ανά χίλια βήματα σε σημαντικούς εμπορικούς δρόμους), μαρμάρινη σαρκοφάγο κ.ά.

Θα πλαισιωθεί από ειδική ημερίδα με θέμα τις σαρκοφάγους και τις ταφικές πρακτικές των ρωμαϊκών χρόνων στην Αιγαιακή Θράκη και θα αποτελέσει τμήμα της Πολιτιστικής Διαδρομής της Αρχαίας Εγνατίας Οδού.

Παράλληλα, το Αρχαιολογικό Μουσείο Κομοτηνής θα πραγματοποιήσει προπαρασκευαστικές εργασίες ενόψει της επανέκθεσης της μόνιμης συλλογής του (απομάκρυνση όλων των εκθεμάτων από τον εκθεσιακό χώρο και τις αποθήκες του Μουσείου, μεταφορά των τόμων της βιβλιοθήκης, μουσειογραφική και φυτοτεχνική μελέτη, απόκτηση εξοπλισμού για τα εργαστήρια συντήρησης κ.ά.).

Με αφορμή την υπογραφή της απόφασης χρηματοδότησης, ο κ. Μέτιος επισκέφθηκε το Αρχαιολογικό Μουσείο Κομοτηνής μαζί με την Εκτελεστική Γραμματέα της Περιφέρειας κυρία Ζωή Κοσμίδου και ενημερώθηκε για την έκθεση «Ρωμαϊκή Κομοτηνή» στο χώρο όπου θα διοργανωθεί καθώς επίσης για τις εργασίες επανέκθεσης της συλλογής του Μουσείου από την προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ροδόπης Χρύσα Καραδήμα.