Περιφερειακή Σύνθεση: Ελλείψεις, προχειρότητα και ανακρίβειες στην τουριστική προβολή Καβάλας –Θάσου

Επερώτηση της παράταξης της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο Περιφερειακό Συμβούλιο ΑΜ-Θ με αφορμή το περιεχόμενο της τουριστικής δράσης στο περιοδικό «Διακοπές»

Επερώτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο ΑΜ-Θ κατέθεσε η «Περιφερειακή Σύμφωνα» σχετικά με την τουριστική προβολή της Περιφέρειας και ειδικά σε ότι έχει να κάνει με το αφιέρωμα στο περιοδικό «Διακοπές». Η παράταξη της αξιωματικής αντιπολίτευσης εντόπισε προχειρότητες και ανακρίβειες στα κείμενα στο εν λόγω περιοδικό και ειδικά σε ότι έχει να κάνει με τα αξιοθέατα και τις υποδομές της Καβάλας και της Θάσου και ζητά να μάθει από τη διοίκηση της Περιφέρειας, ποιος επιμελήθηκε και ενέκρινε την συγκεκριμένη δράση προβολής, ποιος ενέκρινε τα κείμενα που περιλαμβάνουν αστοχίες, ανακρίβειες και στερούνται βασικών τουριστικών πληροφοριών κα.

Ακολουθεί το κείμενο της επερώτησης της Περιφερειακής Σύνθεσης

«Το «πολυδιαφημισμένο» αφιέρωμα του περιοδικού «Διακοπές» στην Περιφέρεια ΑΜΘ, είναι ελλιπές, πρόχειρο και με σημαντικές ανακρίβειες»

«Με δεδομένες τις ιδιαίτερες συνθήκες που επικρατούν παγκοσμίως λόγω της πανδημίας του covid – 19 όλοι αντιλαμβάνονται την επιμέλεια, την προσοχή και τους ιδιαίτερους χειρισμούς, οι οποίοι θα έπρεπε να αναληφθούν έτσι ώστε να επιτευχθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο η τουριστική προβολή της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης για φέτος. Δεδομένης δε, της περσινής χρονιάς με τα απογοητευτικά οικονομικά αποτελέσματα για τους επαγγελματίες του Τουρισμού (άμεσα και έμμεσα εμπλεκόμενους) θα περίμενε κανείς ότι φέτος η Διοίκηση της Περιφέρειας ΑΜΘ, θα επεδείκνυε μεγαλύτερη σοβαρότητα και καλύτερα αντανακλαστικά σε ό,τι αφορά τις δράσεις τουριστικής προβολής και ανάδειξης της περιοχής μας, με στόχο πάντα την προσέλκυση τουριστών.

Δυστυχώς όμως, για άλλη μία φορά οι διοικούντες φαίνονται κατώτεροι των περιστάσεων. Το «πολυδιαφημισμένο» -από τους ίδιους- αφιέρωμα του περιοδικού «Διακοπές» στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, το οποίο προτάσσουν και ‘μοιράζονται’ στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης τα μέλη της Διοίκησης προεξάρχοντος του Θεματικού Αντιπεριφερειάρχη Τουρισμού κου Αθ. Τσώνη, είναι ελλιπές, πρόχειρο, με σημαντικές ανακρίβειες και ως εκ τούτου σε καμία περίπτωση δεν εξυπηρετεί τον σκοπό του.

Φυσικά, οι παρατηρήσεις μας δεν αφορούν τους συντάκτες της έκδοσης, αλλά τους παρόχους των σχετικών πληροφοριών. Διαβάσαμε μάλιστα τα γραφόμενα του κου Τσώνη στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, που υποστηρίζει ότι το αφιέρωμα «προβάλει αναλυτικά τις ομορφιές και τα σημεία ενδιαφέροντος της ΠΑΜΘ» και ότι «οι δράσεις συνεχίζονται παρά τις αντίξοες συνθήκες», και αναζητήσαμε το πόνημα, με διάθεση έως και να συγχαρούμε τον κο Αντιπεριφερειάρχη για την πρωτοβουλία.

Παρά ταύτα βρεθήκαμε προ δυσάρεστων εκπλήξεων καθώς, μεταξύ άλλων, το «αφιέρωμα»:

  • Αναφέρει ότι στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης ανήκει και η ΠΕ Σερρών (χάρτης) στην οποία γίνεται και αρκετά εκτενής αναφορά!
  • Δεν περιλαμβάνει καμία αναφορά στην πόλη της Καβάλας στο σημείο που αναφέρεται στην ΠΕ Καβάλας. Όσο και να ψάξαμε δεν βρήκαμε την παραμικρή αναφορά στο φρούριο, στα μνημεία της, στα μουσεία της, στην ιστορία της και γενικότερα σε όλα τα στοιχεία εκείνα που την κάνουν να επιλέγεται από χιλιάδες επισκεπτών κλπ.

Επιπλέον εντοπίσαμε σειρά λαθών και παραλείψεων, μεγαλύτερων και μικρότερων, από τα οποία αναφέρουμε, ενδεικτικά:
– την απουσία παραμικρής αναφοράς στο εξοπλισμένο με πλωτές εξέδρες λιμάνι «Απόστολος Παύλος» της Καβάλας, που αφορά τους ιδιοκτήτες σκαφών,
– την απουσία έστω και της παραμικρής αναφοράς στο Βαπτιστήριο της Λυδίας,
– την απουσία παραμικρής αναφοράς στα μοναδικά Λασπόλουτρα Κρηνίδων,
– την απουσία παραμικρής αναφοράς στην Ν. Καρβάλη, στον πολιούχο της Άγιο Γρηγόριο τον Θεολόγο και στα μουσεία της
Όλα αυτά αφορούν την έντυπη έκδοση γιατί στην ψηφιακή τα πράγματα είναι ακόμα πιο τραγικά αφού εκεί υφίσταται η ολική απουσία και της Θάσου!

Κατόπιν όλων αυτών των θλιβερών διαπιστώσεων, ερωτάται, ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης  Τουρισμού:

  1. Ποιος επιμελήθηκε και ενέκρινε την συγκεκριμένη δράση προβολής που ο και ο ίδιος διαφημίζει; Ποιος επιμελήθηκε και ενέκρινε το ανεπαρκές φωτογραφικό υλικό που δεν πληροί καν τις προϋποθέσεις του ΕΟΤ (οι προδιαγραφές αναφέρουν ότι πρέπει οι φωτογραφίες να είναι πάντα ενδεικτικές και να αναγράφουν το σημείο και τον τόπο που απεικονίζουν); Ποιος επιμελήθηκε και ενέκρινε τα δημοσιευμένα κείμενα που περιλαμβάνουν αστοχίες, ανακρίβειες και στερούνται βασικών τουριστικών πληροφοριών (π.χ. δεν γίνεται αναφορά στο Φεστιβάλ των Φιλίππων);
  2. Γιατί δεν γίνεται καμία αναφορά στον τρόπο πρόσβασης στην ΑΜΘ; Διαφεύγει ότι υπάρχει δυνατότητα οδικής πρόσβασης που για κάποιους σημαίνει ότι δεν χρειάζεται να μπουν στα έξοδα PCR ή rapid test; Και ότι δεν χρειάζεται υποχρεωτικά να ταξιδέψει κάποιος με μέσα μαζικής μεταφοράς;
  3. Πόσα χρήματα κόστισε στην Περιφέρεια ΑΜΘ η προβολή και … της ΠΕ Σερρών;
  4. Γιατί επιλέχθηκε η συγκεκριμένη χρονική στιγμή για την εν λόγω προβολή και δεν έγινε νωρίτερα;
  5. Υπάρχει σχέδιο επανόρθωσης καθώς το αφιέρωμα δεν ανταποκρίνεται πλήρως στην ανάγκη τουριστικής προβολής της Περιφέρειας ΑΜΘ;

Επιπλέον, ερωτάται ο Χωρικός Αντιπεριφερειάρχης Καβάλας Κων/νος Αντωνιάδης:

  1. Δόθηκε από την ΠΕ Καβάλας έγκριση για την δημοσίευση των κειμένων που την αφορούν; (με δεδομένο μάλιστα ότι ο κος Αντωνιάδης υποστηρίζει στα ΜΚΔ ότι «στοχευμένα προβάλλουμε τον τόπο μας»)
  2. Ποια η άποψή του για τον αποκλεισμό της Θάσου από το συγκεκριμένο αφιέρωμα;

Τέλος ερωτάται και ο κος Περιφερειάρχης:

  1. Η εν λόγω προβολή χαίρει εκτίμησης και συγκατάθεσης από τον ίδιο και αν ναι, με ποια κριτήρια»;

Οι επερωτώντες Περιφερειακοί Σύμβουλοι
Χριστόδουλος Τοψίδης (επικεφαλής παράταξης Περιφερειακή Σύνθεση )
Μαρκόπουλος  Θεόδωρος
Ιωσηφίδης  Αλέξανδρος
Βαβίας Σταύρος
Αμοιρίδης Μιχαήλ
Βουλγαρίδης  Νικόλαος
Εξακουστός  Κωνσταντίνος
Ταπατζάς Εμμανουήλ
Πατακάκης  Ανάργυρος
Καζάκου – Βρούζου Τριανταφυλλιά
Βουρβουκέλης Οδυσσέας
Χατζηγκενέ  Ιρφάν
Πολυμέρου  Μαρία