Κοινό μέτωπο Περιφέρειας ΑΜ-Θ και Δικηγορικών Συλλόγων ενάντια στον νέο δικαστικό «Καλλικράτη»

Ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου ΑΜ-Θ, Χρήστος Παπαθεοδώρου συγκάλεσε σύσκεψη με τους προέδρους των Δικηγορικών Συλλόγων της Περιφέρειας-Τι αποφασίστηκε

Τη Μεγάλη Δευτέρα 18 Απριλίου 2022 στις 12:00, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Περιφερειακού Συμβουλίου «Γεώργιος Παυλίδης», πραγματοποιήθηκε σύσκεψη του προέδρου του Περιφερειακού Συμβουλίου Ανατολικής Μακεδονίας- Θράκης, Χρήστου Παπαθεοδώρου με τους προέδρους των Δικηγορικών Συλλόγων της Περιφέρειας.

Η σύσκεψη έλαβε χώρα κατόπιν σχετικής πρωτοβουλίας του προέδρου του Περιφερειακού Συμβουλίου και συμμετείχαν σε αυτήν:

  • η πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ορεστιάδας, Άννα Μεμετζή
  • η πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αλεξανδρούπολης, Ζαχαρούλα Τσιρτσίδου
  • ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ροδόπης, Δημήτρης Ερελιάδης
  • η πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ξάνθης, Δέσποινα Χατζηφωτιάδου
  • ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καβάλας, Γιώργος Γραμμένος
  • ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Δράμας, Αναστάσιος Πούλιος

Συζητήθηκε ο διαφαινόμενος σχεδιασμός περί νέου Δικαστικού Χάρτη της Χώρας και ο νέος Κώδικας Οργανισμού Δικαστηρίων, που ανακοίνωσε στην τελευταία Ολομέλεια των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων ο κ. Υπουργός Δικαιοσύνης. Ο σχεδιασμός αυτός πιθανότατα θα επιφέρει συγχωνεύσεις και καταργήσεις δικαστικών σχηματισμών, επηρεάζοντας και τις σχετικές δομές της Ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης. Τούτο δε, προγραμματίζεται χωρίς την απαραίτητη διαβούλευση με τον Νομικό κόσμο.

Οι κυρίες και κύριοι πρόεδροι εξέφρασαν κοινή θέση ενάντια σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, ζητώντας να παραμείνει αναλλοίωτη η υφιστάμενη κατάσταση και να διατηρηθούν ως έχουν τα Δικαστήρια της ΑΜ-Θ. Αποφασίσθηκε η κατάρτιση σχετικού υπομνήματος με τις απόψεις και τα επιχειρήματα των 6 Δικηγορικών Συλλόγων της Περιφέρειας και η δρομολόγηση περαιτέρω ενεργειών σε συνεργασία με τη Διοίκηση της Περιφέρειας.

Υπενθυμίζεται ότι οι δηλώσεις του υπουργού Δικαιοσύνης, Κώστα Τσιάρα στην Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων στην Αθήνα στις 2 Απριλίου 2022 είχαν ανάψει «φωτιές» στους Δικηγορικούς Συλλόγους της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, με τους δικηγόρους της Περιφέρειας να αναφέρουν ότι ο υπουργός έκανε λόγο για έναν νέο δικαστικό «Καλλικράτη» και αν και ακόμη αυτό δεν είναι σίγουρο, ενδέχεται να περιλαμβάνει κατάργηση ή συγχώνευση δικαστικών σχηματισμών στην περιοχή μας.

*Φωτογραφία: xronos.gr