ΠΕ Καβάλας: Ξεκίνησαν οι «μάχες» κατά των κουνουπιών. Ο «χάρτης» με τους αεροψεκασμούς

Ο Αλέξης Πολίτης «ως Αντιπεριφερειάρχης, αλλά και ως γιατρός» εξηγεί γιατί είναι προτεραιότητα η καταπολέμηση των κουνουπιών-Σε ποια σημεία εντοπίζονται εστίες προνυμφών-Πότε εντατικοποιούνται οι ψεκασμοί

Από τον Απρίλιο μέχρι και τον Σεπτέμβριο, την τριετία 2020-2022 η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης εκτελεί ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα καταπολέμησης κουνουπιών, ειδικά στις περιοχές όπου το πρόβλημα είναι εντονότερο. Τέτοιες περιοχές άπτονται και της Καβάλας, όπου σε σημεία όπως στον Νέστο, αλλά και στην πόλη της Καβάλας το πρόβλημα να είναι εντονότερο.

Μάλιστα, οι έντονες βροχοπτώσεις των τελευταίων ετών έχουν δημιουργήσει υδατοσυλλογές μεγάλης έκτασης σε διάφορα σημεία, πέραν των όσων είναι πλησίον του ποταμού Νέστου, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται και νέες εστίες από τις οποίες «εφορμούν» τα κουνούπια.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Καβάλας, Αλέξης Πολίτης, δηλώνει στο KAVALA POST ότι η καταπολέμηση των κουνουπιών έχει πολλαπλά επίπεδα τα οποία την καθιστούν προτεραιότητα τόσο για τον ίδιο όσο και για την Περιφέρεια ΑΜ-Θ: «Τόσο ο Περιφερειάρχης, Χρήστος Μέτιος όσο και εγώ ως Αντιπεριφερειάρχης, έχουμε ως προτεραιότητα την καταπολέμηση των κουνουπιών, καθώς αφορά άμεσα στην ποιότητα ζωής των κατοίκων, αλλά και το τουριστικό προϊόν της Περιφέρειας και δη της Καβάλας. Ως γιατρός, δε, οφείλω να τονίσω ότι είναι ένα θέμα το οποίο αφορά στη δημόσια υγεία, ένας λόγος παραπάνω, δηλαδή, για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικά», σημειώνει.

Πού θα δοθούν οι «μάχες» με τα κουνούπια

Ο κ. Πολίτης πληροφορεί ότι τη Μεγάλη Τρίτη 19 Απριλίου 2022 ξεκίνησαν οι ψεκασμοί από αέρος, ενώ αμέσως μετά το Πάσχα, την Τρίτη 26 Απριλίου 2022 οι αεροψεκασμοί θα εντατικοποιηθούν σε τρεις περιοχές όπου παραδοσιακά το πρόβλημα είναι εντονότερο: Στο Χαλκερό, στο Αγίασμα και στο Τιμάρι.

Οι περιοχές στις οποίες θα γίνουν εντατικοί ψεκασμοί

Νέστος

  • Κεραμωτή
  • Δέλτα Νέστου
  • υγροτοπικά συστήματα Νέστου, Ισμαρίδας, Βιστωνίδας

Παγγαίο

  • Νέα Ηρακλίτσα
  • Νέα Πέραμος
  • Οφρύνιο
  • Ελευθερές

Καβάλα

  • Πρώην Δημοτική Ενότητα Φιλίππων
  • Περιγιάλι
  • Ανοιχτό κολυμβητήριο

Επίσης, ψεκασμοί θα γίνουν στα ακαλλιέργητα και στα φυσικά συστήματα όπου υπάρχει πλημμυρισμός, αλλά και όπου καθίσταται ανάγκη, ανάλογα με τις βροχοπτώσεις και τις νέες εστίες κουνουπιών που θα δημιουργούνται από τη συγκέντρωση υδάτων, ενώ τα σκευάσματα τα οποία χρησιμοποιούνται είναι βιολογικά, ώστε να μην επηρεάζουν τόσο τις καλλιέργειες όσο και την ανθρώπινη υγεία.

Αναμονή για το «οκ» και για ακμαιοκτονία

Ο κ. Πολίτης αναφέρει ότι αρχές Μαΐου, μετά τη σπορά του ρυζιού στους ορυζώνες του Νέστου, θα γίνονται μια φορά την εβδομάδα εναέριες επιχειρήσεις προνυμφοκτονιών. Παράλληλα, θα γίνουν επιχειρήσεις καταπολέμησης κουνουπιών και με επίγεια μέσα, όπου δεν μπορούν να επιχειρήσουν τα εναέρια, ενώ τα συνεργεία συνεργεία θα αυξηθούν.

«Αυτήν τη στιγμή εστιάζουμε στην καταπολέμηση των προνυμφών, των αυγών, δηλαδή, των κουνουπιών. Στόχος μας είναι να περάσουμε και στην ακμαιοκτονία, στην καταπολέμηση, δηλαδή και των ζωντανών κουνουπιών. Προς το παρόν δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι τέτοιο από αέρος, καθώς δε μας δίνει άδεια το αρμόδιο Υπουργείο, παρά μόνον στις περιοχές όπου παρουσιάστηκε κρούσμα ιού του Δυτικού Νείλου. Έχω κάνει κρούσεις, ώστε να επιτραπεί η ακμαιοκτονία πριν φτάσουμε στο “αμήν” και θα συνεχίζω να πιέζω προς αυτήν την κατεύθυνση, ώστε η καταπολέμηση των κουνουπιών να έχει το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα», σημειώνει ο Αντιπεριφερειάρχης Καβάλας.