Μάκης Παπαδόπουλος: Η Αναπτυξιακή καλύπτει τα κενά του δήμου Καβάλας

O Τόπος Της Ζωής Μας για το Πρόγραμμα Τοπικής Ανάπτυξης για την Παράκτια Ζώνη

Η Ανεξάρτητη Δημοτική Παράταξη Ο Τόπος της Ζωής μας εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση: «Με  ιδιαίτερη ικανοποίηση ενημερωθήκαμε ότι εγκρίνονται δυο ολοκληρωμένα προγράμματα τοπικής ανάπτυξης που προετοίμασε η ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΟΤΑ ΚΑΒΑΛΑΣ (ΑΝ.ΚΑ.), ένα για τον Νομό Καβάλας και ένα δεύτερο για την πόλη της Καβάλας. Ιδιαίτερα ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΟΥ ΑΦΟΡΑ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΚΤΙΑ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ αποτελεί πανελλήνια επιτυχία, αφού είναι το μοναδικό στο είδος του που εγκρίθηκε σε ολόκληρη τη χώρα και ΘΑ ΕΝΙΣΧΥΣΕΙ ΙΔΙΩΤΙΚΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΡΓΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΚΤΙΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΛΙΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΚΑΒΑΛΑΣ.

ΟΙ ΗΓΕΣΙΕΣ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ (ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ) ΣΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΑΣ ΜΟΙΑΖΟΥΝ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΓΥΡΙΣΕΙ ΕΔΩ ΚΑΙ ΧΡΟΝΙΑ «ΤΗΝ ΠΛΑΤΗ ΤΟΥΣ» ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ, στην αλιεία αλλά και στη δυνατότητα να αναπτυχθούν συγχρόνως και άλλες μορφές οικονομικής δραστηριότητας στην παραθαλάσσια ζώνη της πόλης και του Δήμου Καβάλας (π.χ. τουρισμός, αθλητισμός, μεταποίηση κ.ά.). Την ίδια στιγμή, σε παγκόσμιο και Ευρωπαϊκό επίπεδο, οι προοπτικές μίας τοπικής ανάπτυξης βασισμένης στους θαλάσσιους πόρους συνεχώς αυξάνονται.

Η ΕΓΚΡΙΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΕΡΧΕΤΑΙ ΝΑ ΚΑΛΥΨΕΙ ΣΟΒΑΡΑ ΚΕΝΑ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΤΟ ΝΕΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΑΒΑΛΑΣ 2015-2019 ως προς τη συμβολή της θάλασσας και της αλιείας στην τοπική ανάπτυξη.

Η συγκεκριμένη επιτυχία της ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗΣ ΚΑΒΑΛΑΣ (ΑΝ.ΚΑ.) στην προσέλκυση πόρων για την τοπική ανάπτυξη αποδεικνύει ότι η εταιρεία αποτελεί σημαντικό αναπτυξιακό «εργαλείο – μηχανισμό» που μπορεί να υποστηρίξει τις προσπάθειες του Δήμου Καβάλας. Η Δημοτική Αρχή οφείλει να το λαμβάνει υπόψη της και να την αξιοποιεί σε κάθε περίπτωση.

Δυστυχώς, μέχρι σήμερα τα αναπτυξιακά «εργαλεία» του Δήμου (Αναπτυξιακή, ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ, ΔΕΥΑΚ κ.ά.) αξιοποιούνται πολύ λιγότερο από ό,τι θα έπρεπε. Μάλιστα, ΟΙ ΚΑΘΕΑΥΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟΙ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ (όπως η ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ) ΑΝΑΛΩΝΟΝΤΑΙ ΣΥΧΝΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΣΕ ΔΡΑΣΕΙΣ «ΒΙΤΡΙΝΑΣ» ΠΑΡΑ ΣΕ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΝΕΩΝ ΠΟΡΩΝ.

Τέλος, εν όψει του (θρυλούμενου ακόμη) απολογισμού της Δημοτικής Αρχής για τα πεπραγμένα των 2 χρόνων στη διοίκηση του Δήμου, θεωρούμε ότι ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΟΙΞΕΙ ΜΙΑ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙ Ο ΔΗΜΟΣ ΜΑΣ, αξιοποιώντας το σύνολο των πόρων, των εργαλείων και του ανθρώπινου δυναμικού με όραμα την Καβάλα του αύριο.

Εμείς είμαστε εδώ για να συνεισφέρουμε».