Μακάριος Λαζαρίδης: Η κυβέρνηση οδηγεί τη χώρα στα βράχια

Συνέντευξη του Διευθυντή του Γραφείου Τύπου της Νέας Δημοκρατίας

Ως μοναδική προϋπόθεση για να αποφύγει η χώρα τα βράχια στα οποία την οδηγεί η «ανίκανη» κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ, ο Διευθυντής του Γραφείου Τύπου της Νέας Δημοκρατίας Μακάριος Λαζαρίδης «βλέπει» την προσφυγή στις κάλπες. Ο κ. Λαζαρίδης υπογραμμίζει ότι με το  διαφορετικό δημοσιονομικό μείγμα που ανακοίνωσε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης στη Διεθνή Έκθεση της Θεσσαλονίκης, η χώρα θα πιάσει τους στόχους για τους οποίους συμφώνησε με τους δανειστές και υποχρεούται να πιάσει. Αυτό όμως για να γίνει, θα πρέπει να υπάρχει πολιτική αλλαγή, δηλαδή εκλογές από τις οποίες θα αναδειχθεί νέα κυβέρνηση, αυτή της ΝΔ.

«Εκλογές τώρα πριν να είναι αργά για τη χώρα»

«Το τελευταίο χρονικό διάστημα η προσοχή των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και της κυβέρνησης είναι  στραμμένη στις τηλεοπτικές άδειες και στο αν θα συσταθεί το Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο. Την ίδια στιγμή όμως υπάρχουν  τεράστια κοινωνικά προβλήματα που βασανίζουν τους έλληνες πολίτες και η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας είναι πάρα πολύ κακή. Έχουμε μια υπερφορολόγηση που οφείλεται στην δογματική εμμονή  της  ανίκανης κυβέρνησης, η οποία απομάκρυνε τους επενδυτές και τους έλληνες πολίτες. Το 3ο μνημόνιο έχει κοστίσει  μέχρι τώρα σε κάθε ελληνική οικογένεια 5.000 ευρώ το χρόνο. Είναι τα 9 δισ. φόροι που έχει επιβάλει η κυβέρνηση. Για ’μας προϋπόθεση για να αλλάξει αυτή η κατάσταση είναι μια μεγάλη πολιτική αλλαγή, που σημαίνει πολύ απλά προκήρυξη εκλογών, ώστε να μπορέσει ο λαός να αποφασίσει από μόνος του για το παρόν και το μέλλον του. Άλλωστε, είναι φανερό ότι υπάρχει μια τεράστια δυσαρμονία ανάμεσα στην κοινοβουλευτική πλειοψηφία των 153 βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και την ελληνική κοινωνία, όπως αυτή καταγράφεται στις δημοσκοπήσεις και όχι μόνο. Αυτό το οποίο καταγράφεται στις δημοσκοπήσεις  είναι ότι η συμφωνία αλήθειας και ο οδικός χάρτης εξόδου της χώρας από την κρίση που πρότεινε ο κ. Μητσοτάκης από τη ΔΕΘ  έχει αρχίσει να γίνεται κτήμα και στη συνέχεια αποδεκτή από την πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών. Δεν θέλω να μπω σε νούμερα, αλλά σε κάθε περίπτωση η καταγραφή αυτών των στοιχείων στις δημοσκοπήσεις είναι όλα όσα βιώνουμε και συζητάμε καθημερινά με τον περίγυρο μας».

«Η Ελλάδα μοιάζει με ρημαγμένη χώρα»

«Η κατάσταση είναι τραγική, η Ελλάδα μοιάζει με ρημαγμένη χώρα. Έχουμε μια κυβέρνηση η οποία μας οδήγησε  σε ένα τρίτο αχρείαστο μνημόνιο, έχει διανύσει τους 15 από τους 36 μήνες του προγράμματος και μόλις πριν από λίγες ημέρες, με καθυστέρηση ενός έτους, έκλεισε η αξιολόγηση. Αν ολοκληρωθεί το 3ο μνημόνιο και η χώρα δεν βγει στις αγορές ή θα πάμε σε 4ο μνημόνιο ή θα χρεοκοπήσουμε. Αυτή η κυβέρνηση οδηγεί τη χώρα στα βράχια. Νομίζουμε ότι αυτή η κυβέρνηση δεν θα μπορέσει να αντέξει πολύ ακόμη και οι ανασχηματισμοί σε τόσο τραυματισμένες κυβερνήσεις είναι κάτι σαν τα θαύματα που κρατούν 3 ημέρες. Χρειαζόμαστε λιγότερους φόρους, λιγότερες δαπάνες και αποτελεσματικότερο κράτος. Πρέπει να έρθουν επενδύσεις στη χώρα και οι δουλειές δεν έρχονται από τον ουρανό, παράλληλα,  πρέπει να πιστεύεις στην ανάπτυξη και αυτή η κυβέρνηση δεν πιστεύει σε  αυτά τα οποία αποφασίζει, υπάρχουν πολλά παραδείγματα που μπορώ να επικαλεστώ».

«Με διαφορετικό μείγμα πολιτικής θα πιάσουμε τους στόχους»

«Προφανώς η χώρα βρίσκεται σε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο, από εκεί και πέρα όμως το μείγμα της δημοσιονομικής πολιτικής επιλέγεται  από τις κυβερνήσεις. Εμείς λέμε ότι μπορούμε να λειτουργήσουμε σε ένα διαφορετικό δημοσιονομικό μείγμα και να έχουμε τα  επιθυμητά αποτελέσματα. Η προηγούμενη κυβέρνηση της ΝΔ μείωσε μονομερώς τον ΦΠΑ στην εστίαση, τον ΕΦΚ, τις εργοδοτικές εισφορές και πέτυχε τους στόχους της. Κορυφαία στελέχη από ευρωπαϊκά όργανα έχουν πει ότι η επιλογή των φόρων είναι θέμα της κυβέρνησης,  δεν είναι προσταγές της τρόικας. Λέμε, ακόμη, ότι  400 εκατ. και μόνον μπορούμε να εξοικονομήσουμε από τη βελτίωση όλων των ΔΕΚΟ και των Νομικών Προσώπων της Γενικής Κυβέρνησης. Η χώρα οδηγείται στα βράχια. Δεσμευτήκαμε ότι δεν θα επιφέρουμε άλλες μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις. Η δέσμευσή μας αυτή ισχύει για τα σημερινά και αυριανά δεδομένα, όμως για να είμαστε ειλικρινείς τα μέτρα που αποφασίζεις κάθε φορά έχουν σχέση με τον χρόνο των εκλογών και την οικονομική κατάσταση της χώρας την οποία παραλαμβάνεις».