Λ. Βασιλειάδης: «Το ΤΕΕ-ΑΜ θυμίζει μια ΔΕΚΟ απαξιωμένη και έτοιμη προς πώληση»

Δριμεία κριτική της παράταξης Όραμα Μηχανικών προς την απερχόμενη διοίκηση του ΤΕΕ-ΑΜ και κατάθεση προτάσεων του συνδυασμού ενόψει των επερχόμενων εκλογών στον φορέα

Συνέντευξη Τύπου παραχώρησε τη Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2016 από τα γραφεία του ΤΕΕ-ΑΜ ο τ. πρόεδρος του φορέα και επικεφαλής της παράταξης Όραμα Μηχανικών (ΟΡ.ΜΗ.) Λάζαρος Βασιλειάδης, ενόψει των επερχόμενων εκλογών, παρουσία των συνεργατών του Ζωής Ιερωνυμάκη, Γιώργου Τσακαλίδη και Σωτήρη Λαζαρίδη, με σκοπό να παραθέσει τις προτάσεις του συνδυασμού, αλλά και για να ασκήσει δριμεία κριτική προς την απερχόμενη διοίκηση, λέγοντας ότι αποδείχτηκε κατώτερη των περιστάσεων. Παράλληλα, έγινε εκτενής αναφορά στον εκλιπόντα επί σειρά ετών πρόεδρο του ΤΕΕ-ΑΜ και αργότερα πρόεδρο του ΤΕΕ Ντίνο Παναγιωτόπουλο, χαρακτηρίζοντάς τον οραματιστή «που εμπνέει ακόμη τα μέλη της παράταξης ΟΡ.ΜΗ». Αρχικά η κ. Ιερωνυμάκη σημείωσε ότι «οι νέοι μηχανικοί είναι παρόντες στην Ελλάδα, επιμένουν στην πατρίδα τους και θέλουν ένα μερίδιο στα κέντρα λήψης αποφάσεων του συλλογικού τους οργάνου», ενώ ο κ. Λαζαρίδης σημείωσε ότι «παρά τις προσπάθειες των αντιπάλων να τεθεί στο περιθώριο η ΟΡ.ΜΗ. αυτή ξανά διεκδικεί την πρωτιά στον χώρο των μηχανικών. Οι προηγούμενοι ούτε μια ανάρτηση στο blog τους δεν έκαναν παρά για τα απολύτως απαραίτητα, λειτούργησαν σαν κλειστό κλαμπ, δεν μας έδωσαν την δυνατότητα να αναπτύξουμε τις θέσεις μας και τώρα παραμονές εκλογών έχουν αναλωθεί σε ένα παιχνίδι με συμφωνίες κάτω από το τραπέζι, ώστε να υφαρπάξουν την ψήφο των μηχανικών και να συνεχίσουν να κάνουν τα ίδια».

 

Λ. Βασιλειάδης: «Το ΤΕΕ μετατράπηκε σε μηχανισμό του κράτους»

Από την πλευρά του ο κ. Βασιλειάδης δήλωσε ότι «το ΤΕΕ με την πάροδο του χρόνου μετατράπηκε σε ένα μηχανισμό του κράτους, συμμετέχοντας στο πελατειακό σύστημα της πολιτικής και οικονομικής εξουσίας. Ο άλλοτε κραταιός φορέας, παρεκκλίνοντας του αρχικού του ρόλου και μένοντας αδρανής απέναντι στις εξελίξεις που μαστίζουν το χώρο των μηχανικών, οδήγησε τα μέλη του σε μια γενικότερη απογοήτευση και αποστασιοποίηση, απονευρώνοντας ταυτόχρονα και τα Περιφερειακά του Τμήματα», για να συμπληρώσει ότι «το ΤΕΕ ΑΜ θυμίζει μια ΔΕΚΟ, που είναι πλέον απαξιωμένη, έτοιμη προς πώληση. Η ΟΡ.ΜΗ., η μεγαλύτερη παράταξη στο ΤΕΕ ΑΜ, αντιλαμβανόμενη τη δυσκολία των περιστάσεων, έχοντας επιδείξει συνεχή δράση, συνέπεια και ευαισθησία απέναντι στον σύγχρονο μηχανικό, θα συνδράμει με όλες τις δυνάμεις της στην ανατροπή της σημερινής φθίνουσας πορείας του ΤΕΕ και ΤΕΕ ΑΜ, με συγκεκριμένες δράσεις και πρωτοβουλίες που θα αναλάβει».

 

Οι προτάσεις της παράταξης

Όσον αφορά τις προτάσεις της παράταξης ΟΡ.ΜΗ., αυτές αποκωδικοποιούνται ως εξής, ανάλογα με τον τομέα στον οποίο αναφέρονται:

Επαγγελματικά – Ασφαλιστικά θέματα

Παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση δυσχερειών σε θέματα Πολεοδομίας, όπως: Αποσυμφόρηση της μητροπολιτικής Πολεοδομίας με την δημιουργία νέων Υπηρεσιών στους κατά τόπους Δήμους όπως προβλέπει ο «Καλλικράτης», νομική διεκδίκηση για την κατάργηση της ασφαλιστικής ενημερότητας ως απαιτούμενου για την εκπόνηση ιδιωτικών μελετών, καθιέρωση προγραμματισμένης τακτικής ενημέρωσης του ΤΕΕ ΑΜ (ακρόαση, ηλεκτρονικά κ.α.) με προβλήματα μεμονωμένων μελών ή ομάδων στον εργασιακό τους τομέα και επίλυση τους, συνεργασία με άλλα περιφερειακά τμήματα (ειδικότερα της Βόρειας Ελλάδος) καθώς και με την κεντρική διοίκηση για οργανωμένες πανελλαδικές δράσεις διεκδίκησης των αυτονόητων δικαιωμάτων μας (επαγγελματικά, ασφαλιστικά, φορολογικά θέματα), έρευνα σχετικά με την απασχόληση και την ανεργία στους μηχανικούς στην Ανατολική Μακεδονία, έρευνα τάσεων αγοράς της Περιφέρειας και διοργάνωση ημερίδων πάνω στις νέες τάσεις, ώθηση προς εφαρμογή  καινοτόμων δράσεων στην περιοχή μας.

 

Επιμόρφωση – Ενημέρωση

Διαρκής επιμόρφωση των μελών μέσω σεμιναρίων και ημερίδων, προώθηση της επιστήμης, της τεχνικής και της τεχνολογίας με στενή συνεργασία με την Πολυτεχνική Σχολή Ξάνθης, επιμόρφωση των νέων συναδέλφων αμέσως μετά την εγγραφή τους, μέσα από το «mentoring νέων μηχανικών», όπως επιτυχημένα εφαρμόστηκε στο πρόγραμμα ΤΟΠΣΑ, δημιουργία Help Desk για νέους μηχανικούς (τεχνικά, φορολογικά, νομικά ζητήματα), επανέκδοση σε ηλεκτρονική μορφή του Ενημερωτικού Δελτίου του ΤΕΕ-ΑΜ και αναζήτηση και προβολή των συναδέλφων που διαπρέπουν επαγγελματικά,  επιστημονικά και ερευνητικά.

 

Άνοιγμα στην κοινωνία

Ουσιαστικότερη θεσμική εκπροσώπηση του ΤΕΕ-ΑΜ σε Συμβούλια και Επιτροπές, τηρώντας αυστηρά τον κώδικα δεοντολογίας των εκπροσωπήσεων (τρόπος επιλογής εκπροσώπων, λογοδοσία σε τακτά χρονικά διαστήματα κλπ), δραστικές αλλαγές στις Μόνιμες Επιτροπές με μικρότερο αριθμό συμμετεχόντων και νέο τρόπο συγκρότησης (π.χ. υπεύθυνος συντονιστής να είναι ένα μέλος της Αντιπροσωπείας το οποίο θα ασχολείται κατ’ αποκλειστικότητα με το συντονισμό της Επιτροπής), καθιέρωση «Ημέρας του ΤΕΕ ΑΜ»  στην Καβάλα και στη Δράμα (ημέρα ανοιχτών θυρών) όπου θα προβάλλεται το έργο του φορέα και θα ενημερώνονται οι πολίτες για το θεσμικό του ρόλο, εξειδικευμένη ενασχόληση με θέματα υποδομών (κάθετοι οδικοί άξονες, Ε61, λιμάνι «Φίλιππος Β’», σιδηρόδρομος στην Ανατολική Μακεδονία, Φυσικό Αέριο κ.α.), ποιότητας ζωής, ενέργειας και Περιφερειακής Ανάπτυξης με κεντρικό άξονα το αναπτυξιακό δίπολο Δράμας-Καβάλας με παράλληλη συμβουλευτική χρήση των αποτελεσμάτων, ενώ η θεματολογία της ημερήσιας διάταξης της αντιπροσωπείας θα πρέπει να αποτελεί θέμα συζήτησης και προβληματισμού των τοπικών κοινωνιών.

 

Προτάσεις για τη λειτουργία του ΤΕΕ-ΑΜ

Διεύρυνση πόρων, αναζήτηση νέων και αυτοτέλεια οικονομικής διαχείρισης με οργάνωση ειδικής μόνιμης επιτροπής για τον σκοπό αυτό, απενεργοποίηση της Συλλογικότητας «των Μηχανικών για την Κοινωνία» στην κατεύθυνση αυτή, θέσπιση άτυπου συμβουλίου με συμβουλευτικό ρόλο, συγκρότηση Μόνιμης Επιτροπής από τα δύο τμήματα της Περιφέρειας ΑΜ-Θ που θα επεξεργάζεται και θα προτείνει από κοινού θέματα που αφορούν το σύνολο της Περιφέρειας, καθώς και αναβάθμιση της λειτουργίας της Νομαρχιακής Επιτροπής Δράμας, στο πλαίσιο των αποφάσεων της Αντιπροσωπείας, όπως προβλέπει το ισχύον θεσμικό πλαίσιο.