Γ. Φιλόσογλου: H δήμαρχος είχε εστιάσει σε συγκεκριμένα πράγματα και αυτά τα έκανε

Η ενίσχυση της τοπικής οικονομίας και η  στήριξη των οικονομικά αδυνάτων δημοτών ήταν τα βασικά συστατικά της πολιτικής της διοίκησης, σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο

Πολύς  κόσμος παραβρέθηκε στην εκδήλωση του δήμου Καβάλας όπου η δήμαρχος Δήμητρα Τσανάκα, προέβη σε απολογισμό δράσης για τη διετία 2014-2016. Ο Αντιδήμαρχος Αθλητισμού και Παιδείας Γιώργος Φιλόσογλου εκτιμά πως το αποτέλεσμα δεν ήταν χαμηλότερο των προσδοκιών της, όπως είπε η δήμαρχος κατά τη διάρκεια της ομιλίας της, αλλά περισσότερο ότι ήταν ένα αποτέλεσμα της σκληρής δουλειάς που κάνει από το πρωί μέχρι το βράδυ, με συνέπεια να μη μπορεί να έχει ανά πάσα στιγμή πλήρη εικόνα όλων  των πεπραγμένων.

«Όταν εργάζεσαι καθημερινά από το πρωί μέχρι το βράδυ, είναι απολύτως φυσιολογικό να μη  γνωρίζεις  την  πραγματική εικόνα. Η κ. Τσανάκα δεν εκλέχτηκε τάζοντας «λαγούς με πετραχήλια». Αυτό το ξέρουν όλοι. Είχε εστιάσει σε συγκεκριμένα πράγματα. Ένα από αυτά ήταν να ενισχύσει την τοπική οικονομία. Αυτό το έκανε και μάλιστα με πολύ έντονο τρόπο.

Περίπου 10 εκατομμύρια ευρώ σε δύο χρόνια διατέθηκαν σε καβαλιώτικες επιχειρήσεις, δίνοντας μία τρομερή ανάσα σε περίοδο κρίσης, τρίτου μνημονίου και capital control. Ήταν κάτι που το υποσχέθηκε και το έκανε. Το δεύτερο, ήταν πως θα συμβάλλει όσο το δυνατό, στα πλαίσια που επιτρέπει η νομοθεσία, να ανακουφίσει την τοπική κοινωνία από την ανεργία. Έτσι, μέσα σε δύο χρόνια, 1.400 οικογένειες με συμβάσεις ορισμένου χρόνου πήραν μία ανάσα, λαμβάνοντας συνολικά 2,5 εκ ευρώ, προκειμένου να επιβιώσουν ή να καλύψουν κάποιες ανάγκες τους.

Αυτά δεν είναι καθόλου αμελητέα. Τα λέμε γιατί πρέπει να μιλάμε με στοιχεία. Όσον αφορά την κοινωνική μέριμνα, τετραπλασίασε τα επιδόματα αλληλεγγύης που δίνει ο δήμος, με αποτέλεσμα από τις 15.000 ευρώ που δίνονταν όταν παρέλαβε τη διοίκηση, σήμερα να δίνονται περίπου 80.000 ευρώ. Αδύναμοι συμπολίτες μας, οι οποίοι πληρούν τα κριτήρια του νόμου που είναι σκληρά, ανακουφίζονται πραγματικά, παίρνοντας έστω και την ελάχιστη αυτή βοήθεια.

Εκτός από τα παραπάνω, τριπλασίασε το ποσό που διατίθεται για το Κοινωνικό Παντοπωλείο. Έτσι, από τις 50.000 ευρώ πήγε περίπου στις 160.000 ευρώ. Προχώρησε επίσης σε μία σειρά παρεμβάσεων για τα ΑμεΑ. Στον τομέα του τουρισμού, η εικόνα της πόλης τα τελευταία δύο χρόνια και κυρίως το 2016, όπου υπάρχει καλύτερος σχεδιασμός και  προγραμματισμός, τουλάχιστο κατά τη θερινή περίοδο, δεν έχει καμία σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Είχαμε μία παρατεταμένη καλοκαιρινή περίοδο με  πάρα πολλές εκδηλώσεις,  σχεδόν σε καθημερινή βάση, με αποτέλεσμα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, στην Καβάλα και σε όλο το χερσαίο τμήμα  του νομού να παρατηρηθεί αύξηση του τουρισμού κατά 33%. Όσον αφορά την επισκεψιμότητα στο Φρούριο, αυξήθηκε κατά 40%. Μέσα σε δύο χρόνια φέραμε με τις αθλητικές διοργανώσεις 10.000 επισκέπτες. Έγινε επίσης εξαιρετική δουλειά στο πηλοθεραπευτήριο. Στον δε τομέα των έργων, έγιναν 103 καινούργια έργα, ποσού 7,5εκ. ευρώ».

Αναφερόμενος στο νέο κλειστό γυμναστήριο, ο κ. Φιλόσογλου επισημαίνει ότι στις αρχές της νέας χρονιάς θα υπάρχουν σημαντικές εξελίξεις, καθώς αναμένεται να ξεκινήσουν οι γραφειοκρατικές διαδικασίες, ώστε να μπει στην τελική ευθεία. Αν δε όλα πάνε καλά, ενδεχομένως το 2017 να ξεκινήσουν και οι εργασίες για την ανέγερσή του.

«Αυτό που θα κάνουμε  στο εξής  είναι να εστιάσουμε ακόμη περισσότερο στα προβλήματα της καθημερινότητας, δηλαδή στην αντικατάσταση των λαμπτήρων, στις λακκούβες, σε θέματα της καθαριότητας και της ανακύκλωσης».