Άρης Βέρρος: Αν αποφασίσει η δήμαρχος να επισκεφτεί τις γειτονιές, θα δει τα πραγματικά προβλήματα

Θέμα αδιαφάνειας και εξυπηρέτησης ημετέρων από την πλευρά της διοίκησης  βάζει ο επικεφαλής της Συμπαράταξης Πολιτών με το παράδειγμα των διμηνιτών 

Για αδράνεια στα προβλήματα της καθημερινότητας κατηγορεί την σημερινή διοίκηση του δήμου Καβάλας ο Άρης Βέρρος, με αφορμή τον απολογισμό δράσης της δημάρχου Δήμητρας Τσανάκα. Όπως εξηγεί ο επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης Συμπαράταξη Πολιτών: «Ναι μεν, πρόκειται για μία καινούργια διοίκηση, οπότε κανένας καβαλιώτης δεν θα είχε την απαίτηση να αξιολογήσει το έργο που έγινε από τον πρώτο χρόνο. Κανένας δεν θα περίμενε να υπάρχουν έργα ή να λυθούν χρόνια προβλήματα, όπως το κτίριο του παλιού Νοσοκομείου, τα παλιά Δικαστήρια, το θαλάσσιο μέτωπο κλπ. Όμως, θα έχουν απαίτηση οι δημότες μας να δουν μία διαφορά, κυρίως να δουν τα αυτονόητα, που σημαίνει ότι θα  έπρεπε η σημερινή διοίκηση να έχει δώσει λύσεις σε προβλήματα της καθημερινότητας, που δεν συμβαίνει. Και αυτό δεν το λέμε εμείς, αλλά, οι ίδιοι οι πολίτες.

»Αν κάποτε αποφασίσει η κ. δήμαρχος να αρχίσει να επισκέπτεται τις συνοικίες της πόλης και τα δημοτικά διαμερίσματα, θα διαπιστώσει ότι τα προβλήματα είναι πολλά και σοβαρά. Είναι αδιανόητο να υπάρχουν λακκούβες ανά δύο μέτρα, είναι αδιανόητο να μη μπορούμε ν αλλάξουμε μία λάμπα και να μην έχουμε τον κατάλληλο φωτισμό, είναι αδιανόητο να μην έχουμε την καθαριότητα που πρέπει στις συνοικίες και στα δημοτικά διαμερίσματα.

»Όλα αυτά τα προβλήματα τα παραδέχονται και τα ίδια τα στελέχη της διοίκησης. Τόσο η πρώην αντιδήμαρχος Καθαριότητας η κ. Πρασά όσο και ο σημερινός ο κ. Μπόνιας,  παραδέχτηκαν στο δημοτικό συμβούλιο, ότι ενώ θα έπρεπε να υπάρχει καθαριότητα σε 70 τομείς της πόλης με 70 εργαζόμενους αντίστοιχα, έχουν μόνο 40.

»Εδώ και δέκα περίπου μήνες έχουν το δικαίωμα να προσλάβουν μόνιμο προσωπικό με συνεχή και σταθερή εργασία. Παρά ταύτα, έχουν επιλέξει να κάνουν προσλήψεις για δύο μήνες χωρίς κριτήρια, που σημαίνει να παίρνουν δικά τους άτομα. Στο τμήμα Καθαριότητας και Φωτισμού, επειδή οι δημότες πληρώνουν τα τέλη, μπορούν πλέον με την αλλαγή της νομοθεσίας να πάρουν μόνιμο προσωπικό με συνεχή και σταθερή εργασία. Ακόμη όμως και το προηγούμενο διάστημα που δεν μπορούσαν να κάνουν κάτι τέτοιο αλλά είχαν τη δυνατότητα να κάνουν προσλήψεις μέσω οκταμήνων  και πάλι επέλεγαν τα δίμηνα για να προσλαμβάνουν αυτούς που θέλουν, χωρίς καμία απολύτως διαδικασία. Θα πρέπει κάποια στιγμή να μας πουν  πόσους συνολικά εργαζόμενους προσέλαβαν με τον τρόπο αυτό!

»Μήπως αυτοί οι εργαζόμενοι ανακυκλώνονται; Αν πραγματικά ήθελαν να υπάρχει αξιοκρατία, διαφάνεια και αν ήθελαν να είναι εντάξει απέναντι στους δημότες, καθώς όλοι γνωρίζουμε ότι η ανεργία μαστίζει και τον δικό μας δήμο, θα έπρεπε να αποδεχθούν την πρότασή μας που την κάνουμε εδώ και δύο χρόνια, να υπάρχει διαπαραταξιακή επιτροπή που θα επιλέγει και θα προσλαμβάνει εργαζόμενους, στην οποία να συμμετέχουν και εκπρόσωποι των εργαζόμενων, των ΑμεΑ και από οπουδήποτε αλλού, για  να  διασφαλίζεται η διαφάνεια και η αξιοκρατία. Αν δει κάποιος τα στοιχεία, θα διαπιστώσει ότι πάνω από το 90% των εργαζομένων που έχουν προσληφθεί με σύμβαση είναι δίμηνα και όχι πεντάμηνα ή οκτάμηνα.

»Εάν δούμε  τον προϋπολογισμό του2015, γιατί έχουμε τα στοιχεία, θα διαπιστώσουμε ότι είχαν προϋπολογίσει για τρόφιμα στο Κοινωνικό Παντοπωλείο 50.000 ευρώ, αλλά όταν έγινε ο απολογισμός, διαπιστώθηκε ότι ξόδεψαν μόλις 3.527,35 ευρώ. Όταν λένε ότι έδωσαν 59.500 ευρώ σε 228 οικογένειες που δεν έχουν στον ήλιο μοίρα, εάν διαιρέσουμε αυτό το ποσό, θα διαπιστώσουμε ότι κάθε οικογένεια πήρε για το 2015 ή για το 2016, αν αναφέρεται μέχρι σήμερα, 250 ευρώ.

»Εάν καυχιέται γι’ αυτό η κ. δήμαρχος και εάν εννοεί ότι αυτό είναι κοινωνική πολιτική, τότε πράγματι δικαιούται να λέει ότι “τρόμαξε” από το έργο που  έχει  κάνει».