Οι θέσεις της Δημοκρατικής Κίνησης Μηχανικών για το ΤΕΕ-ΑΜ

Αιχμές προς την ΟΡΜΗ και υπενθύμιση του πρακτικού και όχι του ακτιβιστικού ρόλου των μηχανικών – Κάθετο «όχι» στα «ναι μεν, αλλά» αναφορικά με τον Ε61

Η Δημοκρατική Κίνηση Μηχανικών Ανατολικής Μακεδονίας παραχώρησε τη Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2016 συνέντευξη Τύπου από τα γραφεία του ΤΕΕ-ΑΜ με θέμα τις επικείμενες εκλογές της 20ης Νοεμβρίου 2016 στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας. Διατυπώθηκαν σύντομες και συνοπτικές τοποθετήσεις από τους υποψηφίους μηχανικούς της ΔΚΜ Παυλίδη Απόστολο, Παπαδόπουλο Μιχάλη, Παπαγιαννίδου Στέλλα, Νάστο Γεώργιο, Κουλουρά Θεοδώρα, Τσέτογλου Βασίλη και Τουλκίδη Δήμο, ενώ δεν έλειψαν και οι αιχμές προς την παράταξη ΟΡΜΗ και τον επικεφαλής της Λάζαρο Βασιλειάδη, χωρίς ωστόσο να κατονομάζεται, για το γεγονός ότι επικαλέστηκε τον αείμνηστο Ντίνο Παναγιωτόπουλο και το έργο που άφησε, με τον επικεφαλής της παράταξης Μιχάλη Παπαδόπουλο να λέει δηκτικά: «Ας έρθει στην ΔΜΚ για να γίνει επίτιμο μέλος μας». «Η ΔΚΜ ΑΜ είναι γνωστό σε όλους ότι είναι η μόνη και πραγματικά μεγαλύτερη και ιστορική παράταξη στον χώρο των μηχανικών στην Καβάλα και στην Δράμα», δήλωσε ο κ. Παπαδόπουλος, τονίζοντας ότι «στόχος μας είναι η κάθε υγιής σύμπραξη για το καλό των μηχανικών και του ΤΕΕ στην Ανατολική Μακεδονία, αλλά και η δυναμική παρουσία στα κεντρικά τεκταινόμενα του ΤΕΕ στην Αθήνα». Στη συνέχεια ανέπτυξε τους 4 πυλώνες στους οποίους εστιάζει το βάρος της η παράταξη, ήτοι στο στίγμα της, στη λειτουργία του ΤΕΕ ΑΜ, στην έμφαση στους νέους μηχανικούς και στους λόγους για τους οποίους θα πρέπει να ψηφίσουν οι μηχανικοί την παράταξη. Μάλιστα, αναφέρθηκε και στην ανάγκη καταγραφής όλων των νέων μηχανικών που έφυγαν στο εξωτερικό «και είναι εν δυνάμει συνάδερφοί μας», όπως είπε ο ίδιος. Παράλληλα, όλοι οι παρευρισκόμενοι τόνισαν ότι η παράταξη εμμένει στην πρακτικότητα και όχι στον ακτιβισμό, στον ρεαλισμό, στους νέους μηχανικούς, στην εξωστρέφεια του κλάδου και στην αναπτυξιακή προοπτική της περιοχής, ενώ κάλεσαν τους μηχανικούς να προσέλθουν στις κάλπες και να μην απέχουν.

Δ. Τουλκίδης: «Όχι στα “ναι μεν, αλλά” για τον Ε61»

Ο κ. Τουλκίδης τόνισε ότι στην Ανατολική Μακεδονία, το πνεύμα της σύμπραξης, της πρακτικότητας και της ουσίας έχει ήδη εμπεδωθεί από την παρούσα διοίκηση του ΤΕΕ ΑΜ με απτά αποτελέσματα που αφορούν στη σύνταξη του Επιχειρησιακού Προγράμματος του δήμου Καβάλας, στη διαβούλευση του φακέλου της Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης, σε γνωμοδοτήσεις για τον TAP και στη γνωμοδότηση επί του Περιφερειακού Χωροταξιακού Σχεδιασμού, «όπου η Καβάλα και η Δράμα είχαν παραγκωνιστεί εντελώς και το ΤΕΕ ΑΜ πέτυχε μια τεράστια νίκη, επιβάλλοντας τις προτάσεις του στον κεντρικό σχεδιασμό, με προσεκτικά συντονισμένες κινήσεις τόσο στο πολιτικό επίπεδο με τους δήμους Καβάλας Δράμας, αλλά και Ξάνθης, όσο και στο καθαρά τεχνικό με άρτια τεκμηρίωση». Τόνισε επίσης ότι εντάχθηκαν ως προτεραιότητες στον περιφερειακό σχεδιασμό «με τρόπο ξεκάθαρο και εμφατικό» τόσο η σιδηροδρομική σύνδεση του λιμανιού Φίλιππος Β’ με τους Τοξότες, όσο και ο Ε61. «Την ίδια στιγμή με τα κλασικά τους “ναι μεν αλλά”, κάποιοι που διεκδικούν την προεδρεία του ΤΕΕ ΑΜ δυναμιτίζουν την επένδυση, με κίνδυνο να μείνει η Ανατολική Μακεδονία οριστικά εκτός των διευρωπαϊκών δικτύων μεταφορών», δήλωσε ο ίδιος. Σημείωσε επίσης ότι το ΤΕΕ ΑΜ δεν μπορεί να κομματικοποιηθεί, ούτε να περιχαρακωθεί στα όρια της Καβάλα και της Δράμας, καθώς πρόκειται για έναν γνωμοδοτικό φορέα που άπτεται ευρύτερα της ανάπτυξης.

Οι βασικές θεματικές

Σε κεντρικό επίπεδο, ο κ. Παπαδόπουλος επικαλέστηκε την δράση και τις πρωτοβουλίες του πρόεδρου της ΔΚΜ και προέδρου του ΤΕΕ Γιώργου Στασινού, σε πολύ βασικά θέματα, όπως είναι το νοικοκύρεμα των χρεών του ΤΕΕ, οι ουσιαστικές συνεργασίες με κεντρικούς φορείς για την εκδήλωση σημαντικών ημερίδων ενημέρωσης, η νομική και φοροτεχνική υποστήριξη νέων μηχανικών, το αποθετήριο νομοθεσίας για τα κυριότερα ζητήματα που απασχολούν τους μηχανικούς στην καθημερινότητά τους και το help desk για τα ευρωπαϊκά προγράμματα.

Οι προτεραιότητες της παράταξης

Όσον αφορά τις προτεραιότητες της παράταξης, όπως τέθηκαν από τους παρευρισκόμενους συνοπτικά, ορίστηκαν ως εξής: 1. Διατήρηση και αύξηση των θέσεων εργασίας μηχανικών στην περιοχή Καβάλας Δράμας. Η επίτευξη αυτού του στόχου συνδέεται με τη διατήρηση των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην περιοχή και τη δημιουργία νέων καινοτόμων επιχειρήσεων.

  1. Απλούστευση της αδειοδοτικής διαδικασίας και διευκόλυνση των συναδέλφων μηχανικών που αναλαμβάνουν τις εν λόγω διαδικασίες. Έτσι θα προσελκύσει το ΤΕΕ ΑΜ επενδυτές και Κεφάλαια ώστε να επιτευχθεί ανάπτυξη.
  2. Στήριξη των τοπικών αναπτυξιακών προσπαθειών με θετική προσέγγιση και με τις γνώσεις και τις εμπειρίες των μηχανικών της περιοχής. Η ΑΜ αν και είναι μια απομακρυσμένη επαρχία έχει το προνόμιο να φιλοξενεί δυο πολύ μεγάλες και μοναδικές βιομηχανίες που σε συνεργασία με το ΑΤΕΙ συγκεντρώνει επιστημονική και Τεχνική εμπειρία και γνώση.
  3. Ενεργή συμμετοχή και θέση του ΤΕΕ ΑΜ σε ιδιαίτερα θέματα που προκύπτουν για την περιοχή όπως ενδεικτικά η πρόσφατη πρόταση για χαρακτηρισμό ως NATURA όλης της θαλάσσιας περιοχής μεταξύ Θάσου και Καβάλας. Η γνώση αναφορικά με την ασφάλεια των εγκαταστάσεων και την περιβαλλοντική προστασία.
  4. Άμεση θεσμοθέτηση νέου χωροταξικού του Τουρισμού, στη βάση αυτού που καταργήθηκε από το ΣτΕ για τυπικούς λόγους. Είναι έτοιμο και δεν χρειάζονται άλλες καθυστερήσεις.
  5. Άμεση θεσμοθέτηση νέου πλαισίου χρήσεων γης. Η χώρα δεν μπορεί να παραμένει στις προβλέψεις του 1987.
  6. Διασύνδεση των χρήσεων γης που θα θεσμοθετηθούν με την κωδικοποίηση των ΔΟΥ και του Υπουργείου Οικονομικών και πλήρης αντιστοίχιση τους, ώστε να μην υπάρχει περιθώριο «ερμηνειών» από τις υπηρεσίες.
  7. Μεταφορά όλων των δεδομένων δόμησης, χρήσεων γης και θεσμικών γραμμών (δασικά, natura, αρχαιολογικοί χώροι, αιγιαλός κλπ) σε ένα ηλεκτρονικό σύστημα, βασισμένο στο ψηφιακό υπόβαθρο του Κτηματολογίου, ώστε να δημιουργηθεί ένας και μόνο ψηφιακός χάρτης, πάνω στον οποίο θα ξέρουμε όλοι «ποιος μπορεί να κάνει τί και που».
  8. Άμεση λειτουργία της Ηλεκτρονικής Έκδοσης Οικοδομικών Αδειών, ενός ηλεκτρονικού συστήματος που είναι εδώ και ένα χρόνο έτοιμο από το ΤΕΕ και δοκιμασμένο σε ΥΔΟΜ, που θα μειώσει την γραφειοκρατία, θα καταπολεμήσει τη διαφθορά, χωρίς κανένα κόστος, αλλά που δεν λειτουργεί γιατί δεν υπογράφεται επί 2 χρόνια η Κοινή Υπουργική Απόφαση από τους αρμόδιους Υπουργούς.
  9. Άμεση λειτουργία του ηλεκτρονικού συστήματος της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου που είναι η ηλεκτρονική καταγραφή του κτιριακού πλούτου της Χώρας ώστε ο σχεδιασμός για την αειφόρο ανάπτυξη να βασίζεται σε πραγματικά στοιχεία.
  10. Ηλεκτρονική αδειοδότηση του συνόλου των επιχειρήσεων σε μία μόνο φάση, με ευθύνη ελεύθερου επαγγελματία μηχανικού κατά περίπτωση.
  11. Εκχώρηση ρόλου ελεγκτή σε ελεύθερους επαγγελματίες μηχανικούς για αδειοδοτήσεις όπως περιβαλλοντικές και άλλες, κατά το πετυχημένο πρότυπο των ελεγκτών δόμησης.
  12. Συγκρότηση κοινών επιτροπών μεταξύ ΤΕΕ ΑΜ και Περιφέρειας, ΟΤΑ, Υπηρεσίες του Δημοσίου, με συνεδριάσεις 1 φορά τον μήνα. Στόχος των επιτροπών θα είναι η διευκόλυνση όλων των εμπλεκομένων στην παραγωγή έργου μέσα από το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο, αλλά και η ανάδειξη, μέσα από συλλογικές πρωτοβουλίες, λαθών και παραλείψεων του νομικού πλαισίου, ώστε να ζητείται η παρέμβαση από την πολιτεία. Να σημειωθεί ότι οι υποψήφιοι της παράταξης είναι 22 και άλλοι 8 για το πειθαρχικό και 5 για την κεντρική αντιπροσωπεία, ενώ οι κάλπες θα ανοίξου στις 08:00 και θα κλείσουν στις 19:00, με τις παρατάξεις που θα συμμετάσχουν στην εκλογική διαδικασία να είναι 7, έξι από την Καβάλα και μία από τη Δράμα.