Σύσκεψη Εργατικών Σωματείων της ΑΜ-Θ υπό την ΓΣΕΕ στο Εργατικό Κέντρο Καβάλας

Στις επάλξεις οι εργαζόμενοι ενόψει των όσων μέτρων θα φέρει η δεύτερη αξιολόγηση – Στασιμότητα στο θέμα της ΒΦΛ και εν αναμονή της υλοποίησης των υποσχέσεων της κυβέρνησης

Παρουσία του Οργανωτικού Γραμματέα της ΓΣΕΕ Βαγγέλη Μουτάφη και του εκπροσώπου Τύπου Δημήτρη Καραγεωργόπουλου πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2016 η συνδιάσκεψη με όλα τα εργατικά σωματεία της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης στο Εργατϋπαλληλικό Κέντρο Καβάλας, μετά από πρωτοβουλία της ΓΣΕΕ και του ΕΥΚ Καβάλας, ενόψει της γενικής πανελλαδικής απεργίας που έχει προκηρυχθεί για τις 8 Δεκεμβρίου.

«Κανένας αγώνας δεν είναι χαμένος»

Ο πρόεδρος του ΕΥΚ Καβάλας Ευθύμης Μακρογιάννης

Κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχωρήθηκε νωρίτερα το μεσημέρι, ο πρόεδρος του ΕΥΚ Καβάλας Ευθύμης Μακρογιάννης τόνισε μεταξύ άλλων ότι το συνδικαλιστικό κείμενο πρέπει να σηκώσει το ανάστημά του και να αναλάβει να βρει μια λύση στην κατάσταση που επικρατεί, «στον εργασιακό μεσαίωνα που βιώνουμε όλοι», όπως είπε, πριν δώσει τον λόγο στον κ. Μουτάφη, ο οποίος πληροφόρησε ότι η συνδιάσκεψη της Καβάλας είναι η πρώτη που γίνεται στην Ελλάδα και θα ακολουθήσουν ανάλογες και σε άλλες Περιφερειακές Ενότητες, ενώ έκανε ειδική μνεία «στους εκατοντάδες απολυμένους από την ΒΦΛ, μια κατάσταση που δυστυχώς συνεχίζεται και οι όποιες πρωτοβουλίες που θα έπρεπε να έχει πάρει η κυβέρνηση σε σχέση με το μεγάλο θέμα της πόλης, είναι εξαγγελίες και μόνο». Δήλωσε, επίσης, ότι δεν υπάρχει καμία πρόοδος στο θέμα, ούτε από την κυβέρνηση ούτε από την εργοδοσία, ενώ ακόμα δεν έχει δοθεί βοήθεια στις εκατοντάδες των εργαζομένων που έχουν απολυθεί. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο κ. Μακρογιάννης, ο οποίος δήλωσε προετοιμασμένος και για τα χειρότερα, όπως είπε ο ίδιος. «Κανένας αγώνας δεν είναι χαμένος, όμως περιμένουμε να δούμε να υλοποιούνται οι υποσχέσεις της κυβέρνησης», όπως είπε ο ίδιος, προειδοποιώντας ότι και η ανοχή των εργαζομένων κάποια στιγμή θα τελειώσει.

Οι «παγίδες» της δεύτερης αξιολόγησης

Ο εκπρόσωπος Τύπου της ΓΣΕΕ Δημήτρης Καραγεωργόπουλος

Ο κ. Μουτάφης αναφέρθηκε διεξοδικά στο πακέτο της δεύτερης αξιολόγησης, το οποίο περιλαμβάνει τα εργασιακά, συμπεριλαμβανομένου του Ασφαλιστικού, το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, το μεσοπρόθεσμο και τον προϋπολογισμό. Ο κ. Μουτάφης αναφέρθηκε και στην στάση πληρωμών που επί της ουσίας έχει κηρύξει το ελληνικό δημόσιο προς τους ιδιώτες, ενώ δεν παρέλειψε να τονίσει την καθυστέρηση της έκδοσης των συντάξεων, «προκειμένου το κράτος να εξοικονομήσει πρόσκαιρα χρήματα, παρουσιάζοντας κάποια έξοδα ως έσοδα». Όσον αφορά το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, ήτοι το επίδομα αλληλεγγύης, το χαρακτήρισε ως ένα «καθαρά νεοφιλελεύθερο μέτρο, το οποίο αποτελεί προθάλαμο για το κόψιμο όλων των κοινωνικών επιδομάτων, στο πλαίσιο του δόγματος “ένα να σε κάνω φτωχό και να σου δώσω ένα επίδομα”». Ο Εκπρόσωπος Τύπου της ΓΣΕΕ Δημήτρης Καραγεωργόπουλος αναφέρθηκε και στα εργασιακά, με κορυφή τις ομαδικές απολύσεις, λέγοντας ότι «στην Ελλάδα όπου οι περισσότερες επιχειρήσεις απασχολούν κάτω από 20 εργαζομένους, δεν μπορείς να μιλάς για ομαδικές απολύσεις και συνεπώς, μιλάς για ελάχιστες επιχειρήσεις και από ό, τι φαίνεται, ο στόχος είναι οι τράπεζες και οι ΔΕΚΟ, όπου εργάζονται πολλές χιλιάδες εργαζομένων, ειδικά στις τράπεζες, ενώ με την εισαγωγή όλου του δημόσιου πλούτου στο Υπερταμείο, συμπεριλαμβανομένων και των ΔΕΚΟ, καταλαβαίνουμε πού αποσκοπούν». Πρόσθεσε, επίσης, ότι ο ΣΕΒ είναι υπέρ των ομαδικών απολύσεων, «ενώ υπαναχώρησε και στο θέμα των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, χαρακτηρίζοντάς μας μάλιστα ανεύθυνους, επειδή ζητήσαμε την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων και του βασικού μισθού, κάτι που όπως λένε, θα φέρει την κατάρρευση των επιχειρήσεων και της “πολύ καλής” οικονομίας μας», όπως είπε ο ίδιος. Όσον αφορά τη διαιτησία, διερωτήθηκε «ποιος είναι αυτός ο εργοδότης που θα προσφύγει στην διαιτησία;».

Προς απαγόρευση οι απεργίες;

Ο Οργανωτικός Γραμματέας της ΓΣΕΕ Βαγγέλης Μουτάφης

Ο Οργανωτικός Γραμματέας της ΓΣΕΕ αναφέρθηκε και στην πρόθεση να αλλάξει ο νόμος για την προκήρυξη των απεργιών, «καθώς είμαστε από τις ελάχιστες χώρες όπου έχουν εφαρμοστεί μνημόνια και τα συνδικάτα αντέχουν και υπάρχουν σε όλους τους βαθμούς και σήμερα μπορούν να συζητούν για κήρυξη γενικών ή κλαδικών απεργιών κι αυτό φαίνεται ότι ενοχλεί». Ο κ. Μουτάφης ξεκαθάρισε ότι μόνο το ποσό των 15 εκατομμυρίων πάει για την κάλυψη μισθών των υπαλλήλων-εργαζομένων των συνδικαλιστικών οργανώσεων και των λειτουργικών υποχρεώσεών τους «και δεν πάνε στους συνδικαλιστές, όπως πολλά παπαγαλάκια λένε και το προαναφερθέν ποσό οριακά επιτρέπει συνδικαλιστικές οργανώσεις να λειτουργούν και η Αριστερή κυβέρνηση, με πρωτοβουλία της, ανοίγει θέμα χρηματοδότησης». Επίσης, ο κ. Μουτάφης δήλωσε ότι οι ιδιωτικοποιήσεις και το Υπερταμείο, είναι η πρακτική για το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, με σκοπό να αποπληρωθεί το χρέος «και επιτέλους, πρέπει να ξεχωρίζουμε ποιες είναι αριστερές πολιτικές και ποιες όχι», όπως είπε ο ίδιος, ενώ αναφορικά με τον προϋπολογισμό, τον χαρακτήρισε «επίπλαστο κι ακόμα κι αν κατατεθεί, δεν θα εφαρμοστεί, γιατί πολύ απλά το πρόγραμμα δεν βγαίνει». Δήλωσε, επίσης, ότι η «συνταγή είναι λάθος για την έξοδο από την κρίση», ενώ πρόσθεσε ότι η απεργία της 8ης Δεκεμβρίου είναι «πολιτική και αφορά σε όλους τους εργαζομένους».

Hashtag #ΣπάμεΤουςΜύθους

Η ΓΣΕΕ «σπάει τους μύθους» που καλλιεργούνται για τα τρέχοντα εργασιακά θέματα με μια νέα καμπάνια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με τον κ. Καραγεωργόπουλο να καλεί τον κόσμο να συμβάλλει σ’ αυτόν τον αγώνα μέσω του Hashtag #ΣπάμεΤουςΜύθους.