43 χρόνια μετά: Λίγος ο κόσμος, πολλά τα μηνύματα του Πολυτεχνείου

Δύο διαφορετικές συγκεντρώσεις και πορείες με σημείο εκκίνησης την πλατεία Καπνεργάτη – Τα εργασιακά και η καταδίκη της πολιτικής της ΕΕ και της κυβέρνησης κυριάρχησαν στα συνθήματα των πορειών

Με λίγο κόσμο πραγματοποιήθηκαν στην Καβάλα το απόγευμα της Πέμπτης 17 Νοεμβρίου 2016 οι δύο ξεχωριστές πορείες για την 43η επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου κατά της Χούντας των συνταγματαρχών.

Πρώτη «βάρδια» στην Πλατεία με ΠΑΜΕ

Λίγο μετά τις 17:30, μέλη του ΠΑΜΕ, της Επιτροπής Ειρήνης και του ΜΑΣ, συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Καπνεργάτη για να αποτίσουν τον δικό τους φόρο τιμής σ’ εκείνους που πριν από 43 χρόνια έδωσαν την ζωή τους για την Δημοκρατία και την Ελευθερία. «Πάλη για την πραγματική ειρήνη σημαίνει πάλη για την κατάργηση, την εξάλειψη των αιτιών που γεννούν τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, πάλη ενάντια στην καπιταλιστική βαρβαρότητα που γεννάει πολέμους, κρίσεις, φτώχεια και προσφυγιά. Η πείρα των τελευταίων 43 χρόνων από την εξέγερση του Πολυτεχνείου και την πτώση της χούντας ένα χρόνο μετά, αναδεικνύει ότι το πραγματικό ζήτημα για την εργατική τάξη και τ’ άλλα λαϊκά στρώματα, σε κάθε ιστορική φάση και καμπή, είναι η συγκέντρωση δυνάμεων στην πάλη ενάντια στα μονοπώλια, στις ιμπεριαλιστικές ενώσεις, στον καπιταλισμό, για ένα ελπιδοφόρο αύριο», δήλωσε ο Χρήστος Ποτόλιας.

Ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης του δήμου Καβάλας πρόσθεσε ότι «η καλλιέργεια προσδοκιών ότι η επίσκεψη Ομπάμα, η ενίσχυση των σχέσεων με τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και την ΕΕ γίνεται προς όφελος του λαού μας, επιχειρεί να εξαπατήσει την εργατική τάξη, τα λαϊκά στρώματα, τη νεολαία και να αποκρύψει πόσο ακριβά έχει πληρώσει ο λαός την εμπλοκή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς».

Αμέσως μετά ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στο  μνημείο του Καπνεργάτη και πορεία σε κεντρικούς δρόμους της πόλης από περίπου 150 μέλη του ΠΑΜΕ και του ΚΚΕ.

ΑΔΕΔΥ Καβάλας: Επίκαιρο όσο ποτέ το μήνυμα του Πολυτεχνείου

Λίγο μετά τις 19:00 άρχισαν να συγκεντρώνονται στην πλατεία Καπνεργάτη τα μέλη του Νομαρχιακού Τμήματος Καβάλας της ΑΔΕΔΥ, εκπρόσωποι σωματείων, φοιτητικών και κομματικών νεολαίων, καθώς και αντιεξουσιαστές, οι οποίοι είχαν συγκροτήσει και το πολυπληθέστερο μπλοκ.

Το «παρών» έδωσε και η δήμαρχος Καβάλας Δήμητρα Τσανάκα, καθώς και ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης ΑΜ-Θ Χρήστος Γάκης.

Ο πρόεδρος του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Καβάλας αποτίει φόρο τιμής στους εξεγερθέντες του 1973
Η δήμαρχος Δήμητρα Τσανάκα καταθέτει στεφάνι στο άγαλμα του Καπνεργάτη

«Το μήνυμα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου είναι πιο επίκαιρο από ποτέ, σε μια εποχή όπου τα πιο ευάλωτα και αδύναμα στρώματα της κοινωνία επωμίζονται δυσανάλογα τα βάρη των άδικων πολιτικών που ασκούνται τόσο σε ευρωπαϊκό, όσο και κεντρικό επίπεδο», δήλωσε κατά την κεντρική ομιλία ο πρόεδρος του ΝΤ Καβάλας της ΑΔΕΔΥ Τάσος Ιωαννίδης, ενώ έδωσε έμφαση στα εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα, «στα οποία κυβέρνηση και δανειστές ετοιμάζουν νέες επιθέσεις, όμως ο ξεσηκωμός του Πολυτεχνείου εμπνέει τους αγώνες μας», όπως είπε ο ίδιος.

Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη κατάθεση στεφάνων, καθώς και πορεία, υπό την εποπτεία ισχυρής αστυνομικής δύναμης.