Μάκης Παπαδόπουλος: «Τρόμος» για την καθημερινότητα των δημοτών ο Απολογισμός της Διοίκησης

Ο Τόπος της Ζωής μας σχολιάζει τα κυριότερα σημεία του Απολογισμού της δημάρχου Δήμητρας Τσανάκα για τη διετία 2014-2016, κάνοντας λόγο για απουσία έργου και για ψεύτικη εικόνα

Η παράταξη με επικεφαλής τον Μάκη Παπαδόπουλο κάνει λόγο για έλλειψη αυτοκριτικής από την πλευρά του δήμου, ενώ μιλάει για σπατάλες και για έργα άνευ ουσίας. Αναλυτικά η ανακοίνωση της Παράταξης: «Στην εκδήλωση για τον απολογισμό των πεπραγμένων της διοίκησής της, η Δήμαρχος Καβάλας δήλωσε ότι “τρόμαξε” από το μέγεθος του έργου που παρήγαγε στη διετία 2014-2016. Εμείς πάλι οφείλουμε να ομολογήσουμε ότι “τρομάξαμε” όχι τόσο από την “θορυβώδη” απουσία του έργου της Δημοτικής Αρχής (την οποία γνωρίζαμε) αλλά από την έλλειψη αυτοκριτικής και την απουσία αίσθησης της ευθύνης.

»Η Δήμαρχος δεν έχει αντιληφθεί ότι επί 1,5 ώρα μιλούσε κυρίως για ό,τι υλοποίησαν οι υπηρεσίες του Δήμου Καβάλας, οι οποίες δεν έχουν ανάγκη την εκάστοτε εκλεγμένη διοίκηση του Δήμου για να κάνουν τη δουλειά τους. Και ειλικρινά αναρωτιόμαστε: Ένας οργανισμός όπως ο Δήμος Καβάλας, με 500 άτομα περίπου τακτικό και έκτακτο προσωπικό και 120 εκατομμύρια ευρώ δαπάνες, έχει άραγε παράγει το αποτέλεσμα που αντιστοιχεί στις δυνατότητές του υπό την καθοδήγηση και ευθύνη της διοίκησης; Ερώτημα που η Δήμαρχος δεν θα θελήσει ποτέ φυσικά να απαντήσει.

»Η Δήμαρχος μιλούσε λες και οι δημότες “της χρωστάνε χάρη” που έπρεπε να φροντίσει να έχουμε νερό στα σπίτια μας, να υπάρχουν απορριμματοφόρα και κάδοι στις γειτονιές για τα σκουπίδια, να επιδιορθώνονται άμεσα οι βλάβες στα δίκτυα ύδρευσης και οι λακκούβες στους δρόμους. Όλα όσα παρουσίασε σαν επιτυχίες είναι οι πάγιες υποχρεώσεις του Δήμου προς τους πολίτες για τις οποίες δεν θα έπρεπε να συζητάμε ότι γίνονται, αλλά το πώς γίνονται, με τι ποιότητα και με τι αποτελέσματα. Βέβαια, η αντίληψη της Δημάρχου ότι οι πολίτες «της χρωστάνε χάρη» προέρχεται και από τις ρουσφετολογικές προσλήψεις που συνεχώς κάνει στον Δήμο και τα νομικά πρόσωπα. Αυτά έμαθε, αυτά κάνει. Κατά τα άλλα, οι νέοι συνεχίζουν να φεύγουν από την Καβάλα…».

Ψεύτικη η εικόνα των επιδόσεων της διοίκησης

«Σε πολλές περιπτώσεις επίσης, έπλασε μια εντελώς ψεύτικη εικόνα για τις επιδόσεις της διοίκησής της. Τα διαθέσιμα στοιχεία που υπάρχουν δείχνουν την μεγάλη ανεπάρκεια και αποτυχία της Δημοτικής Αρχής να βάλει σε προτεραιότητα τα προβλήματα της καθημερινότητας και να συντονίζει, να καθοδηγεί και να παρακολουθεί τις υπηρεσίες στο έργο τους (Καθαριότητα της πόλης και των οικισμών του Δήμου, κυκλοφοριακό, αδέσποτα, παιδικές χαρές, σχολικά κτήρια, βλάβες της ύδρευσης, ασφαλτοστρώσεις, σωστή ανακύκλωση, μελέτες και σχεδιασμό έργων που θα υποβληθούν στο νέο ΕΣΠΑ και άλλα).

»Ειδικά στον τομέα της κοινωνικής στήριξης των οικονομικά αδύναμων δημοτών μας, τα απολογιστικά στοιχεία της ίδια της Δημοτικής Αρχής δείχνουν μειώσεις στις δαπάνες για το βοήθημα κοινωνικής αλληλεγγύης, εγκατάλειψη του Καπλανίδειου ξενώνα, ψεύτικες εξαγγελίες για “τα σπίτια της αποκεντρωμένης διοίκησης” (τα οποία θα αποκαθιστούσε για να τα διαθέσει στους συμπολίτες μας που θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα στέγης) και φυσικά καμία πρόνοια για όσους δημότες βρίσκονται έξω από κάθε σύστημα στήριξης και περίθαλψης».

Αναζητείται… αυτοκριτική

Δεν ακούσαμε επίσης καμιά αυτοκριτική για τις υπερβολικές δαπάνες και την έλλειψη αποτελεσμάτων από τις πάσης φύσεως εκδηλώσεις που οργανώθηκαν ή συνδιοργανώθηκαν. Δεν ακούσαμε ούτε λέξη από τη Δήμαρχο για τις μεγάλες διεκδικήσεις του τόπου μας (στρατόπεδο Ασημακόπουλου, Κάτω Νοσοκομείο, παλιό Πρωτοδικείο, κ.ά.), για τα μεγάλα έργα που θα αλλάξουν την αναπτυξιακή του πορεία (Περιμετρική, σιδηροδρομική σύνδεση Ν.Καρβάλης – Τοξότες, οδικός άξονας Καβάλα-Δράμα, αύξηση των τουριστικών συνδέσεων του επιβατικού λιμένα κ.ά.), αλλά και για την αξιοποίηση της περιουσίας του Δήμου.

»Το όραμα της Δημάρχου και της παράταξής της για τον Δήμο μας είναι πράγματι… “τρομακτικό”, αφού είναι… αόρατο! Όραμα δεν είναι μια λίστα αποσπασματικών παρεμβάσεων του τύπου “λίγο απ’ όλα”. είναι ο δρόμος που χαράσσει μια ολόκληρη κοινωνία με την καθοδήγηση του Δήμου για το μέλλον και τις προοπτικές του τόπου.

»Η Δήμαρχος Καβάλας πρέπει να αντιληφθεί ότι η χαρούμενη και χιουμοριστική διάθεση και οι λεκτικοί “χαριεντισμοί” της κατά την ομιλία της δείχνουν έλλειψη σεβασμού και αποτελούν πρόκληση προς τους δημότες που βρίσκονται καθημερινά αντιμέτωποι με τα προβλήματα και τα εμπόδια που η ίδια και οι συνεργάτες της αδυνατούν να λύσουν και να ξεπεράσουν.

»Συμπέρασμα: οι δημότες δεν έχουν να περιμένουν τίποτα πλέον από την Δήμητρα Τσανάκα και την παράταξή της».