Δήμητρα Τσανάκα: Έκανε κανείς απολογισμό στα δυο πρώτα χρόνια της θητείας του;

Στις επικρίσεις που δέχθηκε για τον Απολογισμό των Πεπραγμένων 2014-2016 απαντά η δήμαρχος Καβάλα

Η δήμαρχος Καβάλας εμμένει στα έργα της καθημερινότητας, λέγοντας ότι εκεί εστιάζει ο δήμος, ασχέτως αν η ίδια δεν μπορεί να βρίσκεται διαρκώς σε όλα τα Δημοτικά Διαμερίσματα και προσθέτει ότι η Διοίκηση θα συνεχίσει να διαθέτει ένα μεγάλο μέρος του Προϋπολογισμού για έργα στις γειτονιές, ακόμα κι αν πρόκειται για μικρά έργα.

«Πριν απ όλα, ήταν πολύ θαρραλέο  από μέρους μου να κάνω έναν απολογισμό στα δύο πρώτα χρόνια της διοίκησής μας. Δεν θυμάμαι ποτέ στο παρελθόν να έγινε κάτι ανάλογο. Για να ξεκινήσεις ένα έργο, με όλες τις γραφειοκρατικές διαδικασίες, θέλεις τέσσερα χρόνια για να το ωριμάσεις και από εκεί και πέρα να το προχωρήσεις. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο Παιδικός Σταθμός στα Καλαφατιά που ξεκίνησε επί Εριφυλλίδη και τον τελείωσα εγώ, οκτώ χρόνια μετά! Είναι φυσικό να τελειώνω έργα της προηγούμενης διοίκησης. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν δουλεύω. Οι διοικήσεις έχουν συνέχεια. Συγχρόνως όμως, παρουσίασα μέσα από το Τεχνικό Πρόγραμμα του 2015 και του 2016 μικροέργα στις γειτονιές και στις Δημοτικές Κοινότητες, ύψους 7,5 εκ ευρώ. Πού πήγαν όλα αυτά τα χρήματα; Στα φωτάκια; Όχι βέβαια. Πήγαν στα σκαλάκια και τις γεφυρούλες. Έγινε πάρα πολύ έργο στις Δημοτικές Κοινότητες και τις γειτονιές, ασχέτως αν με βλέπουν ή όχι οι συνδημότες μου. Εξάλλου, είχα ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα με τη μέση μου και μου ήταν δύσκολο να μετακινηθώ. Όμως, μετακινούμαι συνέχεια με το αυτοκίνητο και βλέπω τα πάντα. Από την άλλη, σε όλες τις γειτονιές έχω διάφορα αιτήματα μέσω των πολιτιστικών συλλόγων, τα οποία μπαίνουν σε μία σειρά και σιγά-σιγά θα τα τακτοποιήσω. Ούτε εγώ είμαι ευχαριστημένη από τα έργα της καθημερινότητας και δεν ντράπηκα να το πω και ευθέως. Το έχω ομολογήσει πολλές φορές. Για τον λόγο αυτό θα  φροντίσω να έχω έναν σύμβουλο για τα έργα της καθημερινότητας, καθώς δεν είναι δυνατό η Τεχνική Υπηρεσία να φτιάχνει έργα ΕΣΠΑ, να φτιάχνει έργα στις γειτονιές και να ασχολείται με τις διάφορες εκδηλώσεις. Για τις χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις θα ασχοληθεί ενάμιση μήνα! Σκέφτομαι να ορίσω ακόμη και Αντιδήμαρχο Καθημερινότητας. Τόσο σημαντικό είναι για εμένα αυτό το θέμα», δηλώνει η δήμαρχος Καβάλας.

Απάντηση στον Κωστή Σιμιτσή για την ειδική σύμβουλο

Όσον αφορά τη σύμβουλο που είχε ο κ. Σιμιτσής, όπως γνωστοποιεί η κ. Τσανάκα, ασχολούνταν με τα ευρωπαϊκά προγράμματα, τα οποία έκλεισαν όλα και επειδή ήθελε να πάρει σύμβουλο για την καθημερινότητα, την παρακάλεσε από τον προηγούμενο Ιούνιο να έχει το νου της μέχρι τέλος του χρόνου, αν μπορεί να βρει κάποια άλλη θέση. Σχετικά με τα όσα είπε ο κ. Βέρρος ότι η διοίκηση του δήμου έχει δικαίωμα να προβεί σε προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, η κ. Τσανάκα δηλώνει πως θα το κάνει. «Αυτήν τη στιγμή, η υπηρεσία δουλεύει προς αυτή την κατεύθυνση, να ορίσει δηλαδή τον αριθμό των ατόμων που χρειαζόμαστε για να τους προσλάβουμε ως μόνιμους. Αυτό που πείραξε ήταν πως έκανα 1.400 δίμηνες συμβάσεις, δίνοντας δουλειά στον κόσμο. Σύμφωνα με τη νομοθεσία, για να ξαναπάρουμε κάποια άτομα με δίμηνες συμβάσεις θα πρέπει να περάσει ένας χρόνος. Δεν έχει δίκιο σ’ αυτά που λέει ο κ. Βέρρος, γιατί θεωρεί πως εγώ κάνω κομματικές προσλήψεις. Προκαλώ όλους αυτούς που πήραν δουλειά να που αν τα κριτήριά μου ήταν κομματικά», σημειώνει.

Απάντηση στον Βαγγέλη Παππά για ΒΦΛ

Σχετικά με τα όσα της καταλογίζει ο κ. Βαγγέλης Παππάς, ότι δεν έχει πάρει ξεκάθαρη θέση για το θέμα της ΒΦΛ, η κ. Τσανάκα τονίζει: «Καταρχήν, θέλω να επιβιώσει η επιχείρηση και κατά δεύτερο, να βρεθεί μία λύση να επιστρέψουν οι εργαζόμενοι στις θέσεις τους, όχι ηττημένοι, αλλά με το ηθικό ψηλά».