Χρήστος Τρέλλης: Αντιλαϊκός ο Προϋπολογισμός της ΠΑΜ-Θ για το 2017

Η Λαϊκή Συσπείρωση καταψήφισε το σχέδιο του Προϋπολογισμού - Ολόκληρη η εισήγηση του επικεφαλής της στο Περιφερειακό Συμβούλιο ΑΜ-Θ

Στην ειδική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης την Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2016, η Λαϊκή Συσπείρωση καταψήφισε τον Προϋπολογισμό του έτους 2017. Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της τοποθέτησης του επικεφαλής του συνδυασμού Χρήστου Τρέλλη.

«Ο προϋπολογισμός της Περιφέρειας Αν. Μακ.-Θράκης είναι  πλήρως ευθυγραμμισμένος  με τον κρατικό προϋπολογισμό. Είναι αυστηρά προσαρμοσμένος  στο  Μεσοπρόθεσμο πλαίσιο  δημοσιονομικής στρατηγικής,  στις κατευθύνσεις, τους στόχους  και τις επιδιώξεις της μόνιμης Ευρωενωσιακής δημοσιονομικής πειθάρχησης και  των  μνημονιακών συμβάσεων που ξεδιπλώθηκαν στην περίοδο της καπιταλιστικής κρίσης στην χώρα. Είναι ένας προϋπολογισμός “διαχείρισης” και απόλυτα συμβατός με τις αντιλαϊκές κατευθύνσεις της ΕΕ και κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ. Βαθιά  αντιλαϊκός και προσαρμοσμένος  στην εξυπηρέτηση των συμφερόντων των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, στη στρατηγική της επιχειρηματικότητας και της ανταγωνιστικότητας για την έξοδό τους απ’ την κρίση. Αποτελεί το έδαφος για  ένταση της ανταποδοτικότητας, των ιδιωτικοποιήσεων, της παραπέρα φορολεηλασίας των λαϊκών νοικοκυριών, για την διεύρυνση των αντιδραστικών ανατροπών στις εργασιακές σχέσεις, το χτύπημα των εργασιακών δικαιωμάτων, του μεροκάματου.

Η Λαϊκή Συσπείρωση εκτιμά πως η  οικονομική ασφυξία για τους φορείς της  τοπικής διοίκησης θα συνεχίσει και θα ενταθεί για το 2017.

Είναι σαφές πως η τοπική διοίκηση  σαν αναπόσπαστο  μέρος  του αστικού κράτους και των στρατηγικών επιδιώξεων του  σε τοπικό και περιφερικό επίπεδο, δεν μπορεί παρά να στρέφεται ενάντια στο λαό και τις ανάγκες του. Η αποκεντρωμένη  λειτουργία της ΤΔ  δεν είναι παρά η  αναγκαία προϋπόθεση για την συγκέντρωση κεφαλαίων και την στήριξη  της καπιταλιστικής ανάπτυξης.

Αυτή η στρατηγική στο χώρο της ΤΔ εδραιώνεται βίαια με το ιδεολογικό προκάλυμμα από όλες τις αστικές δυνάμεις περί «οικονομικής  αυτοδυναμίας και αυτοτέλειας»  της Τοπικής διοίκησης. Με την πολιτική τους, στη Ανατ. Μακ-Θράκη και σε όλη τη χώρα, ανοίγουν το δρόμο για κερδοφόρες επενδύσεις των μονοπωλιακών ομίλων στην ενέργεια, τον τουρισμό, τη διαχείριση απορριμμάτων και αποβλήτων, την ιδιωτικοποίηση των νερών, των λιμανιών, των αεροδρομίων

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» θεωρεί ότι ο προϋπολογισμός βρίσκεται μακριά από τους αγώνες και τις διεκδικήσεις του κινήματος της περιοχής  και απ’ τις ανάγκες των λαϊκών στρωμάτων της Περιφέρειας. Παρά τις συνεχείς περικοπές δαπανών δεν υπάρχει καμία αναφορά στην αντιλαϊκή πολιτική και πλαίσιο διεκδίκησης από την κυβέρνηση, την ίδια στιγμή που συνεχίζεται το πετσόκομμα της κρατικής χρηματοδότησης.

Ιδιαίτερα τονίζουμε πως σε μια περιοχή που οι πληγές από τα αλλεπάλληλα πλημυρικά φαινόμενα με τεράστιες συνέπειες για τις υποδομές και τις καλλιέργειες, ο  σχεδιασμός που υπάρχει είναι ανεπαρκής.

Δεν δημιουργούνται οι όροι και οι προϋποθέσεις για την αντιμετώπιση των οξυμένων προβλημάτων της Περιοχής,  που θα ανακούφιζαν τους κατοίκους :

Οπως η ύδρευση, ειδικά του ορεινού όγκου των οικισμών του Δήμου Σουφλίου και όλου του ορεινού όγκου της Ροδόπης και της Ξάνθης.

Τα προβλήματα της άρδευσης, της κατασκευής φραγμάτων, αντιπλημμυρικών, αποστραγγιστικών και εγγειοβελτιωτικών έργων,  όταν τα πλημυρικά φαινόμενα ειδικά στον Έβρο έχουν γίνει μόνιμος εφιάλτης,   οι δαπάνες παραμένουν μηδαμινές.

Η χρηματοδότηση από τους Κεντρικούς αυτοτελείς Πόρους (ΚΑΠ) ειδικά σε  τομείς όπως συντήρηση και αποκατάσταση του οδικού δικτύου όλης της Περιφέρειας (με ποσό 851.867 ευρώ), η κάλυψη των επενδυτικών δαπανών (με το ποσό των 1.129.219 ευρώ). Οι δαπάνες από τις επιχορηγήσεις του Κρατικού προϋπολογισμού όπως για τις  λειτουργικές  δαπάνες των προνιακών ιδρυμάτων (371.000 ευρώ). Οι δαπάνες που αφορούν τα προγράμματα των ΔΑΟΚ  που έχουν άμεση σχέση με την υγεία και εξυγίανση του ζωϊκού κεφαλαίου (360.800 ευρώ), είναι εξευτελιστικές και απέχουν πολύ από τις πραγματικές ανάγκες.

Για τους άνεργους, τους εργαζόμενους με μισθούς πείνας και μεσαιωνικές εργασιακές σχέσεις, τους αγρότες που ξεκληρίζονται, τους αυτοαπασχολούμενους που βάζουν λουκέτα και βρίσκονται στο έλεος των κατασχέσεων και των πλειστηριασμών, ο προϋπολογισμός της Περιφέρειας δεν διαθέτει πόρους, αντίθετα μέσω του ΕΣΠΑ, του καινούριου ΣΕΣ και των άλλων προγραμμάτων της ΕΕ, απλόχερα θα χρηματοδοτήσει τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους.

Ο προϋπολογισμός επιβεβαιώνει πως ο θεσμός της περιφερειακής διοίκησης είναι ένας βαθιά αντιλαϊκός θεσμός, εργαλείο της αντιλαϊκής πολιτικής και πως αν δεν υπάρξει σύγκρουση και ανατροπή με αυτό, δεν μπορεί να υπάρξει αποτέλεσμα, προς όφελος των εργατικών λαϊκών οικογενειών.

Δηλώνει πως θα αγωνιστεί μαζί με τους εργαζόμενους για πλήρη και επαρκή κρατική χρηματοδότηση από τον Κρατικό Προϋπολογισμό για την κάλυψη των αναγκών της Περιφέρειας.

Παλεύει για χρηματοδότηση η οποία θα προέλθει από τη φορολόγηση 45% του μεγάλου κεφαλαίου, της εκκλησιαστικής περιουσίας, την αύξηση του ΦΠΑ στα είδη πολυτελείας και περιορισμό δαπανών, κατάργηση δαπανών για το ΝΑΤΟ, την πλήρη επιστροφή των παρακρατηθέντων πόρων, την κατάργηση κάθε τοπικής φορολογίας.

Για όλους αυτούς τους λόγους η Λαϊκή Συσπείρωση καταψηφίζει τον Προϋπολογισμό οικονομικού έτους 2017».