Κωστής Σιμιτσής: Να γίνει ο Πολιτισμός μοχλός ανάπτυξης

Ο τ. δήμαρχος Καβάλας επανέρχεται στα ζητήματα που «άνοιξε» η πρόσφατη εκδήλωση του «Κύκλου Ιδεών» στην Καβάλα

Στην Καβάλα βρέθηκε το Σάββατο 19 Νοεμβρίου 2016 ο Ευάγγελος Βενιζέλος ως κύριος ομιλητής της ανοιχτής εκδήλωσης-συζήτησης του «Κύκλου Ιδεών για την Εθνική Ανασυγκρότηση» με θέμα: «Ποιο μέλλον για την Ελλάδα; Η Παιδεία και ο Πολιτισμός ως στοιχεία εθνικής ταυτότητας και ως μοχλοί ανάπτυξης».

Ο Κωστής Σιμιτσής ήταν ο συντονιστής της εκδήλωσης και είχε, μαζί με τον πρ. βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Δημήτρη Παπουτσή, την ευθύνη της διοργάνωσής της. Σήμερα, ο τ. δήμαρχος Καβάλας τοποθετείται επί ζητημάτων που «άνοιξε» η εκδήλωση του «Κύκλου» στο Ωκεανίς.

Μπορεί ο Πολιτισμός να λειτουργήσει ως μοχλός ανάπτυξης για έναν τόπο;

«Πρόκειται για ένα πολύ σύνθετο ζήτημα, καθώς δεν αρκεί μόνο η προβολή κάποιων ιστορικών μνημείων, η λεγόμενη τουριστική ανάδειξη. Πρέπει όλο αυτό το πολιτισμικό κεφάλαιο που διαθέτουμε, το απόθεμα κτιρίων, θέασης, φύσης, ιστορίας, να το εντάξουμε σε μία αλληλουχία δράσεων που ξεκινούν όχι μόνο από τον τουρισμό, αλλά έχουν να κάνουν και με την αγροτική καλλιέργεια που μπορεί να αναπτυχθεί σε μία περιοχή. Άρα, μπορούμε αυτό το πολιτισμικό απόθεμα να το εντάξουμε ομαλά στον κύκλο των δραστηριοτήτων μας, ώστε η μία δραστηριότητα να βοηθάει την άλλη.

Η απάντηση που δόθηκε από τον Ευάγγελο Βενιζέλο στο ερώτημα “γιατί όλα αυτά δεν γινόντουσαν στο παρελθόν” όπως και η δική μου άποψη, είναι ότι βεβαίως και γινόντουσαν, απλά πρέπει να αλλάξουμε την ένταση, να αλλάξουμε την ποιότητα, να δούμε τι λάθος κάναμε ή τι ξεχάσαμε να κάνουμε τα προηγούμενα χρόνια, ώστε να το διορθώσουμε για να βελτιώσουμε την πορεία μας».

Φεστιβάλ Φιλίππων και ΥΠΠΟ

Απαντώντας στο ερώτημα: αν το διάστημα που ήταν δήμαρχος Καβάλας από το 2007 μέχρι το 2014 ήταν ικανοποιημένος από τον τρόπο με τον οποίο στήριζε το Φεστιβάλ Φιλίππων η ελληνική πολιτεία, ο κ. Σιμιτσής τονίζει ότι δεν περίμενε να το στηρίξει, όπως δεν θα το κάνει και στο μέλλον. «Δεν με ενδιαφέρει. Αν μπορούσαμε να βρούμε πηγές χρηματοδότησης, αν εκείνο το οποίο κάνουμε μπορεί να επιβιώσει και χωρίς την κρατική βοήθεια, βεβαίως να το κάνουμε, για να μην έχουμε δεσμεύσεις και να μην είμαστε υποταγμένοι στην εκάστοτε κυβέρνηση.

Μεταξύ των ομιλητών ήταν και η κ. Μενδώνη, αρχαιολόγος, που διετέλεσε για πολλά έτη γγ του υπουργείου Πολιτισμού και είναι από τα πρόσωπα που εκτιμάει ιδιαίτερα ο Ευάγγελος Βενιζέλος και η οποία βοήθησε πάρα πολύ στα ζητήματα της πολιτιστικής κληρονομιάς και των αρχαιοτήτων στη χώρα μας, με αποκορύφωμα την ένταξη των Φιλίππων στον κατάλογο των μνημείων της UNESCO.

Όσον αφορά την  αξιοποίηση του Αρχαιολογικού Χώρου των Φιλίππων, πραγματικά υπάρχουν προτάσεις, υπάρχουν έτοιμες μελέτες για το ίδιο το αρχαίο θέατρο, οι οποίες πρέπει να χρηματοδοτηθούν από το ΕΣΠΑ. Θα πρέπει να γίνουν παρεμβάσεις στο αρχαίο θέατρο ώστε να αλλάξει η εικόνα του.

Ο τ. δήμαρχος Κωστής Σιμιτσής και ο τ. πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος στην εκδήλωση για την Παιδεία και τον Πολιτισμό που διοργάνωσε στην Καβάλα ο «Κύκλος Ιδεών»

«Να μπει τάξη σε ΑΕΙ και ΤΕΙ»

Σε ό,τι αφορά την Παιδεία, αυτό που πιστεύει ο κ. Σιμιτσής είναι ότι θα πρέπει καταρχήν να μπει μία τάξη στο εσωτερικό των ιδρυμάτων (ΑΕΙ, ΤΕΙ) που είναι κρατικά. «Να μην μπορεί ο καθένας να έχει πρόσβαση σ’ αυτά, να καίει, να ρημάζει, να σπάζει ατιμώρητα και όλα αυτό να το θεωρεί ως να υπηρετεί την ιδέα του ασύλου. Αυτά είναι δράσεις που εξευτελίζουν την έννοια του ασύλου, την έννοια του πανεπιστημίου, ως ενός χώρου ελεύθερης επιστημονικής δραστηριότητας και ιδεολογικής διαφοροποίησης. Γιατί  αυτό ήταν ανέκαθεν το χαρακτηριστικό των πανεπιστημίων.

Επιστροφή Παπανδρέου: «Γιατί όχι»;

Σχετικά με το αν ο κ. Βενιζέλος δέχεται να επιστρέψει ο Γιώργος Παπανδρέου ως προσωπικότητα και να συμμετέχει στη νέα προσπάθεια Ανασυγκρότησης της Κεντροαριστεράς ως άτομο, ο κ. Σιμιτσής δηλώνει ευθαρσώς πως είναι κάτι που θα το ήθελε ο ίδιος. «Πιστεύω ότι και ο κ. Βενιζέλος το θέλει, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Γιατί όχι»;