Κοινή προ-απεργιακή συγκέντρωση ΑΔΕΔΥ-ΠΑΜΕ με «ασθενική» συμμετοχή

Με το πέρας των ομιλιών δεν πραγματοποιήθηκε πορεία λόγω της χαμηλής συμμετοχής

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν το πρωί της Πέμπτης 24 Νοεμβρίου 2016 στην πλατεία Καπνεργάτη μέλη του Νομαρχιακού Τμήματος Καβάλας της ΑΔΕΔΥ, στο πλαίσιο της 24ης απεργίας που είχε προκηρυχτεί για χθες, με ομιλητές τον πρόεδρο του ΝΤ Καβάλας της ΑΔΕΔΥ Τάσο Ιωαννίδη και τον εκπρόσωπο του ΠΑΜΕ εκπαιδευτικών Βασίλη Ποιμενίδη.

Αφορμή για τις χθεσινές κινητοποιήσεις τις οποίες πραγματοποίησε η ΑΔΕΔΥ σε όλη την Ελλάδα, είναι οι νέες, δυσμενείς για τους εργαζομένους, όπως αναφέρει και η ΑΔΕΔΥ σε σχετικό κάλεσμα για τις κινητοποιήσεις, αλλαγές που προωθούν κυβέρνηση και δανειστές και δη στον Δημόσιο Τομέα, όπου «δρομολογείται η κατάργηση της ενιαίας σχέσης εργασίας και της σταθερής απασχόλησης μέσω της αξιολόγησης των δομών και υπηρεσιών που σταδιακά με τις μετακινήσεις των Δημοσίων Υπαλλήλων σε άλλες υπηρεσίες θα αλλάζουν και οι σχέσεις εργασίας», όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Ο πρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος Καβάλας της ΑΔΕΔΥ Τάσος Ιωαννίδης

Ευελιξία εργασιακών σχέσεων και στο Δημόσιο «βλέπει» ο Τάσος Ιωαννίδης

«Η περίοδος που διανύουμε βρίσκει τους εργαζόμενους, τους άνεργους, συνταξιούχους, νέους και φτωχομεσαία κοινωνικά στρώματα μπροστά σε μια πρωτόγνωρη κατάσταση. Η  συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που ψηφίστηκε απ’ τον ελληνικό λαό με τη δέσμευση ότι θα σταματήσει τον μνημονιακό κατήφορο, υλοποιεί με απαράμιλλη προσήλωση και θρησκευτική ευλάβεια το σύνολο όλων των νεοφιλελεύθερων μνημονιακών πολιτικών. Τα μέτρα που προωθεί η συγκυβέρνηση στον χώρο του Δημοσίου, είναι πλήρως ευθυγραμμισμένα με όλες τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές του κράτους που ξεκίνησαν από τις κυβερνήσεις των προηγούμενων ετών, εφαρμόστηκαν από όλες τις μνημονιακές κυβερνήσεις και στοχεύουν σε ένα κράτος που ουσιαστικά θα εποπτεύει τις αρμοδιότητες που θα ασκούν ιδιωτικές εταιρίες, ενώ για τις ανάγκες τους θα προσλαμβάνουν προσωπικό με ελαστικές εργασιακές σχέσεις», δήλωσε μεταξύ άλλων ο κ. Ιωαννίδης.

«Η επίθεση στο Δημόσιο γίνεται για να ιδιωτικοποιηθούν όλες οι προσοδοφόρες υπηρεσίες του και το σχέδιο περιλαμβάνει σταδιακά βήματα. Με αρχή την επαναξιολόγηση των δομών, που θα είναι η δικαιολογία και η δήθεν “τεκμηρίωση” για τα νέα οργανογράμματα Υπουργείων και την κατάργηση φορέων του Δημοσίου, θα περάσει η σκυτάλη στην “αξιολόγηση” των εργαζομένων, με ατομική στοχοθεσία, που θα ξεκινάει, ωστόσο, από τους στόχους των Υπουργών. Η διαδικασία θα ολοκληρωθεί με την κινητικότητα των υπαλλήλων, που διευκολύνεται από την εφαρμογή όλης της μνημονιακής νομοθεσίας που κληρονόμησε και διατηρεί η κυβέρνηση, αφού έχει δημιουργήσει τον “κρατικό υπάλληλο” και έχει καταργήσει τις κενές οργανικές θέσεις.

Οι δημόσιοι υπάλληλοι θα υποχρεωθούν τελικά να μετακινούνται σύμφωνα με τις ανάγκες του νέου, επιτελικού Δημοσίου. Σταδιακά, με τις μετακινήσεις των δημοσίων υπαλλήλων σε άλλες υπηρεσίες, θα αλλάζουν και οι σχέσεις εργασίας. Θα ακολουθούν, έτσι, την απόλυτη “ευελιξία” που έχει καθιερωθεί πλέον και στο Δημόσιο, με τους συμβασιούχους που ήδη περνάνε σαν διαδοχικά κύματα από τις θέσεις που παλιότερα είχαν μόνιμοι υπάλληλοι», πρόσθεσε ο κ. Ιωαννίδης, ενώ προέβλεψε ότι «για το επόμενο διάστημα κυβέρνηση και δανειστές ετοιμάζουν νέες ανατροπές στα εργασιακά και συνδικαλιστικά μας δικαιώματα. Θα έχουν ως αιχμές την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, την περαιτέρω μείωση του κατώτατου μισθού, καθώς και τη διεύρυνση και γενίκευση της ελαστικοποίησης και της εκ περιτροπής εργασίας».

Ο εκπρόσωπος του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών Καβάλας Βασίλης Ποιμενίδης

Για στημένες συνδικαλιστικές ηγεσίες έκανε λόγο ο Βασίλης Ποιμενίδης

Από την πλευρά του ο Βασίλης Ποιμενίδης στάθηκε στον ρόλο του μεγάλου κεφαλαίου και της ΕΕ σχετικά με τις απανωτές εργασιακές επιθέσεις που δέχονται οι εργαζόμενοι, ενώ δήλωσε ότι μόνη λύση είναι οι δυναμικές απεργίες, όπως αυτή της 8ης Δεκέμβρη, καλώντας όλους τους εργαζομένους να συμμετάσχουν μαζικά.

«Η επίθεση που δεχόμαστε όλοι οι εργαζόμενοι στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, εκπορεύεται απ την ΕΕ από τις κυβερνήσεις της Ελλάδας και έχει ένα μόνο σκοπό: Το πώς θα εξυπηρετηθούν καλύτερα τα συμφέροντα της μεγαλοεργοδοσίας και του μεγάλου κεφαλαίου και το πώς θα μεγαλώσει η ανταγωνιστικότητα για το μεγάλο κεφάλαιο της χώρας μας. Είναι φανερή η θέση που πήρε ο ΣΕΒ στις διαπραγματεύσεις που κάνει η κυβέρνηση  τώρα. Την επίθεση την δέχονται όλοι όσοι εργάζονται και παράγουν σ’ αυτή την χώρα, οπότε ενιαία πρέπει να είναι και η απάντηση. Θα πρέπει να σταθούμε απέναντι στα παιχνίδια που παίζονται από τις στημένες συνδικαλιστικές ηγεσίες στην ΑΔΕΔΥ και στην ΓΣΕΕ. Το σπάσιμο της σημερινής απεργίας μόνο για το Δημόσιο είναι δική τους ευθύνη. Όλοι οι εργαζόμενοι σε κάθε τομέα θα πρέπει να βάλουμε τα δυνατά μας για να πετύχει η απεργία που πρέπει να πάρει  γενικό χαρακτήρα στις 8 του Δεκέμβρη», ανέφερε ο κ. Ποιμενίδης.

Αμέσως μετά τις δύο ομιλίες, οι συγκεντρωμένοι διαλύθηκαν και δεν ακολούθησε πορεία, λόγω του μικρού αριθμού συμμετεχόντων.