Περιοδεία Θανάση Θεοχαρόπουλου στην Καβάλα

Επαφές με στελέχη της Αυτοδιοίκησης - Συνέντευξη Τύπου με «βολές» κατά της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ - Δήλωση για Λιπάσματα και περιφερειακή ανάπτυξη

Στην Καβάλα βρέθηκε την Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2016 ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης (ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ) Θανάσης Θεοχαρόπουλος, στο πλαίσιο περιοδείας του στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη.

Ο κ. Θεοχαρόπουλος είχε την ευκαιρία να συναντηθεί με εκπροσώπους παραγωγικών φορέων της περιοχής, αλλά και με τον Αντιπεριφερειάρχη Καβάλας Θόδωρο Μαρκόπουλο και τη δήμαρχο Καβάλας Δήμητρα Τσανάκα, με τους οποίους συζήτησαν θέματα που άπτονται της τοπικής οικονομίας και ανάπτυξης, ενώ το μεσημέρι παραχώρησε συνέντευξη Τύπου από αίθουσα εκδηλώσεων του ξενοδοχείου Airotel Galaxy.

O κ. Θεοχαρόπουλος άσκησε δριμεία κριτική στην κυβέρνηση για την πολιτική που ακολουθεί και την οποία χαρακτήρισε αναποτελεσματική, αλλά και στη ΝΔ, κατηγορώντας τον κ. Μητσοτάκη ότι επιμένει μόνιμα στις πρόωρες εκλογές, αλλά έχοντας «εκτός λεξιλογίου» προτάσεις που αφορούν το Ασφαλιστικό και τα εργασιακά.

Παράλληλα, τόνισε ότι οι πρόωρες εκλογές δεν είναι λύση, ωστόσο δεν απέκλεισε ένα τέτοιο σενάριο. «Οι εκλογές κάθε λίγο και λιγάκι δεν είναι λύση, εκτός κι αν συνεχίσει η κυβέρνηση αυτές τις αναποτελεσματικές πολιτικές σε όλα τα επίπεδα. Ο νέος προϋπολογισμός προβλέπει πρόσθετα μέτρα 2,6 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 2,45 δισ. είναι έμμεσοι και άμεσοι φόροι. Μιλάμε για μια αύξηση 97% στη φορολογία. Αυτός ο προϋπολογισμός δεν βγαίνει. Δεν αποκλείω τις πολιτικές εξελίξεις. Ακόμη και πρόωρες εκλογές. Δεν αποκλείω να “δραπετεύσει” ο κ. Τσίπρας κάποια στιγμή εντός του 2017», σημείωσε.

«Δεν θα γίνουμε δεκανίκι κανενός»

Αναφορικά με την προοπτική συνεργασίας της ΔΗΜΑΡ με τον ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Θεοχαρόπουλος ξεκαθάρισε ότι «η Δημοκρατική Συμπαράταξη δεν πρόκειται να γίνει συμπλήρωμα και δεκανίκι ούτε του ΣΥΡΙΖΑ ούτε της ΝΔ.

Έχουμε ξεκαθαρίσει ότι η θέση μας είναι πως δημιουργούμε τον ισχυρό αυτόνομο πόλο της σοσιαλδημοκρατίας, της σοσιαλιστικής αριστεράς και του προοδευτικού κέντρου. Θα συνεργαστούμε – γιατί είμαστε η δύναμη που ενώνει – με όλες τις φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις στο πλαίσιο μιας κυβέρνησης εθνικής συνεννόησης. Αυτή είναι η δική μας πρόταση που υπάρχει από πάντα και είναι σταθερή».

Πρόσθεσε, επίσης, ότι η ΔΗΜΑΡ, το ΠΑΣΟΚ και οι Κινήσεις Πολιτών συγκρότησαν την Δημοκρατική Συμπαράταξη ως πρώτη ενωτική κίνηση που είχε και εκλογικό αποτύπωμα. «Όχι μόνο αυτή η συνεργασία πρέπει να συνεχιστεί, αλλά θα πρέπει και άλλες δυνάμεις να μπουν σ’ αυτή την διαδικασία. Ενότητα και όχι κατακερματισμός των δυνάμεων της Κεντροαριστεράς. Αυτό θέλαμε να δείξουμε και με την συνεργασία ΠΑΣΟΚ- ΔΗΜΑΡ τον Σεπτέμβριο του 2015, όπως και τώρα, όπως και την επόμενη μέρα. Το πώς θα προχωρήσει αυτή η διαδικασία εξαρτάται από πού θα έρθουν οι πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις  σ’ αυτή την διαδικασία.

Δική μου πρόταση είναι να υπάρξει στην πορεία ένας ενιαίος προοδευτικός φορέας, ο οποίος για να υπάρξει, πρέπει να γίνει ένα συνέδριο του χώρου το 2017 για να προχωρήσει τις διαδικασίες αυτές. Να γίνει ένα νέο ξεκίνημα, στραμμένο στο μέλλον και όχι στο παρελθόν. Η ΔΗΜΑΡ ως αφετηρία αυτής της προσπάθειας θα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο. Αρκεί να πάρουμε γενναίες αποφάσεις για μετεξέλιξη που θα είναι σύγχρονες και θα ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις των καιρών σήμερα.

ΒΦΛ: «Λέμε ”όχι” στις αυθαιρεσίες της εργοδοσίας»

Ο κ. Θεοχαρόπουλος μίλησε και για το θέμα των Λιπασμάτων, λέγοντας ότι «πρέπει να προσαρμοστούν σε μια δουλειά και εργαζόμενοι και εργοδότες για να επιτευχθεί σε μια επιχείρηση το καλύτερο αποτέλεσμα , αλλά δεν μπορούμε να δεχτούμε αυθαιρεσίες της εργοδοσίας και ως χώρα και ως κόμμα.

Θα πρέπει και οι ρεαλιστικές επιδιώξεις των εργαζομένων να είναι στο πλαίσιο των νέων συνθηκών της χώρας μας με τα μεγάλα ποσοστά ανεργίας και με τους χαμηλούς μισθούς που υπάρχουν παντού. Όχι να ενσωματωθούν σ’ αυτούς, αλλά να αξιοποιήσουμε και  να δούμε τι πραγματικά συμβαίνει στην χώρα μας και την οικονομία της.

Πρέπει να υπάρξει μια συμβιβαστική λύση μεταξύ των δύο πλευρών, να συνεισφέρει το κράτος σ αυτό, να σταματήσουν οι αυθαιρεσίες απ’ όπου κι αν προέρχονται και βέβαια και η εργοδοσία να καταλάβει ότι δεν είμαστε σε μια χώρα όπου δεν προστατεύονται τα εργασιακά δικαιώματα και οι εργαζόμενοι να κατανοήσουν ότι στην σύγχρονη εποχή απαιτούνται και σύγχρονες λύσεις σ’ αυτές τις διαδικασίες.

Λέμε “όχι” στην ευελιξία του νεοφιλελεύθερου μοντέλου και της αυθαιρεσίας της εργοδοσίας, αλλά πρέπει να υπάρξει μια συμβιβαστική λύση εργοδοσίας εργαζομένων».

Στροφή προς την περιφερειακή ανάπτυξη

«Πρέπει να γίνει σαφές ότι η χώρα δεν θα υπερβεί την κρίση, αν επιτέλους δεν αλλάξει το μοντέλο ανάπτυξης και δεν στραφεί στην περιφερειακή ανάπτυξη. Όχι το στρεβλό καταναλωτικό, αλλά σε ένα παραγωγικό υγιές μοντέλο, που θα στηρίζεται στην αγροτική παραγωγή και τον τουρισμό. Αυτό το ζητούν οι άνθρωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, επιθυμώντας να μην μπαίνουν εμπόδια από το κεντρικό κράτος.

Δεν θα βγούμε από την κρίση με φορολογία και με φόρους πάνω στους φόρους. Δεν βγαίνει αυτό το μοντέλο. Χρειάζονται μεταρρυθμίσεις. Ωστόσο, όχι με μειώσεις μισθών και συντάξεων, ούτε με απολύσεις, αλλά με εξοικονόμηση δαπανών σε κάθε τομέα πολιτικής και υπουργείων. Αν υπάρχει σχέδιο, όραμα και θέληση μπορούν να επιτευχθούν οι στόχοι.

Αν δεν προχωρήσουν πολλά από τα παραγωγικά έργα, όπως π.χ. τα αρδευτικά στην περιοχή του Νέστου ή πολλά ακόμη που είναι κολλημένα, λόγω ανεπαρκών χρηματοδοτήσεων, τότε δεν θα ξεφύγουμε από την κρίση», δήλωσε ο κ. Θεοχαρόπουλος κατά την συνάντησή του με τον κ. Μαρκόπουλο, με τον Αντιπεριφερειάρχη να σημειώνει, μεταξύ άλλων, ότι ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ είναι άνθρωπος «που εκφράζει σύγχρονο, μετριοπαθή και ευρωπαϊκό πολιτικό λόγο και υπό αυτήν την έννοια συμβάλλει στην θετική εξέλιξη του πολιτικού “γίγνεσθαι” στη χώρα μας», επικαλούμενος ενέργειες του κ. Θεοχαρόπουλου, όταν ήταν επιφορτισμένος με τα καθήκοντα του ειδικού γραμματέα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και συνέβαλε σε σημαντικές παρεμβάσεις για έργα που αφορούσαν την ΠΕ Καβάλας.

Β. Τραϊφόρος: «Αποστειρωμένο το μοντέλο της Περιφέρειας»

Ο περιφερειακός σύμβουλος της ΔΗΜΑΡ Βασίλης Τραϊφόρος, σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, αναφέρθηκε στην διαχείριση σημαντικών περιφερειακών θεμάτων από την ΠΑΜ-Θ και τους δήμους, όπως είναι το θέμα των στερεών αποβλήτων, λέγοντας ότι «δεν μπορεί η Περιφέρεια να καπελώνει αυτήν τη διαδικασία, διότι η διαδικασία της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων είναι καθαρά δουλειά του δήμου και των δημοτών. Αυτοί λογοδοτούν στους δημότες και όχι η Περιφέρεια. Δεν ξέρω για ποιον λόγο έγινε αυτό από την κεντρική εξουσία, όμως έτσι φρακάρει κάποια τέτοια ζητήματα.

Θεωρώ επίσης ότι η Περιφέρεια έχει ένα μειονέκτημα, ότι δηλαδή δεν έρχεται σε επαφή με τον κόσμο. Θα πρέπει να αλλάξει το μοντέλο των χειρισμών της με νέες συναινέσεις και από την συμπολίτευση και την αντιπολίτευση».

Πρόσθεσε, επίσης, ότι «το μοντέλο της Περιφέρειας όπως το ζω εγώ, είναι αποστειρωμένο. Δεν μπορεί η Περιφέρεια να συζητάει μεγάλα ζητήματα με αγκυλώσεις. Πάσχει ο “Καλλικράτης”. Οι εξουσίες πρέπει να είναι διακριτές. Άλλη δουλειά έχει ο δήμος και άλλη η Περιφέρεια».