ΒΦΛ: Σε εφαρμογή το σχέδιο της κυβέρνησης για την προάσπιση του Δημόσιου Συμφέροντος

«Μαραθώνια» σύσκεψη στη Βουλή μεταξύ εκπροσώπων της κυβέρνησης και απολυμένων

Πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2016 στην Αθήνα ευρεία κυβερνητική σύσκεψη υπό τον Αλέκο Φλαμπουράρη για το θέμα της Βιομηχανίας Φωσφορικών Λιπασμάτων. Η σύσκεψη έλαβε χώρα στο γραφείο του υπουργού Επικρατείας στη Βουλή και θα μπορούσε να χαρακτηριστεί «μαραθώνια», αφού ξεκίνησε στις 18:00 το απόγευμα και τελείωσε λίγο πριν τις 23:00 το βράδυ!

Το «παρών» στη σύσκεψη –εκτός από τον κ. Φλαμπουράρη και τους συνεργάτες του– έδωσαν και ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Στέργιος Πιτσιόρλας, ο Γενικός Γραμματέας Κοινωνικής Ασφάλισης του υπουργείου Εργασίας Ανδρέας Νεφελούδης και οι τρεις βουλευτές Καβάλας του ΣΥΡΙΖΑ κ.κ. Εμμανουηλίδης, Μορφίδης και Παπαφιλίππου. Τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη εκπροσώπησε ο Δημήτριος Κοντοφάκας, ενώ στη συζήτηση συμμετείχε και ο κ. Θεόδωρος Αθανασόπουλος εκ μέρους της ALPHA BANK, της μεγαλύτερης πιστώτριας των Λιπασμάτων της Καβάλας.

Το Σωματείο των Εργαζομένων (ή, καλύτερα πλέον… απολυμένων) στα Λιπάσματα εκπροσωπήθηκε από τον Πρόεδρο Νίκο Βογιατζίδη και τον Αναπληρωτή Πρόεδρο Σταύρο Μάνταλο και τις νομικές εκπροσώπους τους Τάνια Ελευθεριάδου και Χρυσάνθη Υφαντή.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, η κυβέρνηση διά του υπουργού Επικρατείας εξέφρασε την πεποίθηση ότι η εργοδοσία στα Λιπάσματα είναι μία, παρά τη φαινομενική ύπαρξη τριών «ξεχωριστών» εταιριών και ότι όλοι οι πιστωτές της ELFE AE που εμμέσως ή αμέσως μπορούν να χαρακτηριστούν ως «Δημόσιο» (Τράπεζες, ΔΕΠΑ, ΙΚΑ, Εφορία κ.ά.) πρόκειται να καταθέσουν μηνύσεις και αγωγές καταδολίευσης.

«Η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε όλες τις απαραίτητες εκείνες κινήσεις που στόχο έχουν την προάσπιση του Δημόσιου Συμφέροντος», δηλώνει στην εφημερίδα μας ο πρόεδρος του Σωματείου της ELFE Νίκος Βογιατζίδης, συμπληρώνοντας πως στη σύσκεψη της περασμένης Παρασκευής «δεν έγινε απλά μια ενημέρωση, αλλά μία απαρίθμηση και σαφής ιεράρχηση των κινήσεων που θα ακολουθήσουν. Φαίνεται πως η πολιτική βούληση υπάρχει, αυτό τουλάχιστον εκφράστηκε για μία ακόμη φορά με τον πλέον εύγλωττο τρόπο, μένει τώρα να δούμε το “σχέδιο” της κυβέρνησης να μπαίνει στο στάδιο της εφαρμογής».

Δ. Εμμανουηλίδης: «Να ασκηθεί πίεση για να αλλάξει ρότα η διοίκηση των ELFE»

Ο βουλευτής Καβάλας του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Εμμανουηλίδης, καταθέτοντας στη «ΝΕ» το «επιμύθιο» της σύσκεψης της Παρασκευής, τόνισε ότι «το ζητούμενο είναι να ασκηθεί πίεση στην διοίκηση των Λιπασμάτων να αλλάξει ρότα και να πιεστεί από το Δημόσιο και τις τράπεζες να καταβάλλει τα οφειλόμενα», συμπληρώνοντας ότι δεν πρόκειται προωθηθεί καμία διευκόλυνση, όσον αφορά το φυσικό αέριο, ενώ ούτε οι τράπεζες προτίθενται να προχωρήσουν σε διευκολύνσεις χρηματοδοτήσεων.

Γ. Παπαφιλίππου: «Εποικοδομητική η σύσκεψη»

Ο βουλευτής Καβάλας του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Παπαφιλίππου, σχολίασε λακωνικά ότι «έγινε μια εποικοδομητική σύσκεψη, μέσα σε κλίμα εμπιστοσύνης και αμοιβαίας κατανόησης, όπου κατατέθηκαν απόψεις και καθορίστηκε η γραμμή πλεύσης για το θέμα των Λιπασμάτων».

H ενίσχυση των 1.000 ευρώ και η επόμενη μέρα του Αγώνα

Πριν τα Χριστούγεννα πρόκειται να λάβουν το βοήθημα των 1.000 ευρώ οι 180 απολυμένοι των Λιπασμάτων, όπως για ακόμη μία φορά διαβεβαίωσαν το Σωματείο οι εκπρόσωποι του αρμόδιου υπουργείου (Εργασίας). Όσο για τον Αγώνα των 180 απολυμένων των Λιπασμάτων και των οικογενειών τους, αυτός συνεχίζεται στα Δικαστήρια, με σημαντικότερο ορόσημο την αυριανή μέρα, Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2016, όπου πρόκειται να εκδικαστεί στο Μονομελές Πρωτοδικείο Καβάλας το πρώτο «κύμα» αγωγών που έχουν καταθέσει οι εργαζόμενοι κατά της απόλυσής του από την ELFE-Ελληνικά Χημικά και Λιπάσματα ΑΕ.