Τα «κόλπα» Λαυρεντιάδη στη ΒΦΛ έγιναν… Documento!

Δισέλιδο «αφιέρωμα» στην υπόθεση των Λιπασμάτων από την Κυριακάτικη Εφημερίδα – Οι μεθοδεύσεις που θυμίζουν… Alapis!

Η πολύπαθη «υπόθεση ΒΦΛ» που εδώ και οκτώ μήνες απασχολεί έντονα τον τοπικό Τύπο της Καβάλας, βρήκε χθες «χώρο» και σε κεντρικό αθηναϊκό Μέσο. Συγκεκριμένα, στο φύλλο Αρ. 5, Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 2016, η Κυριακάτικη Εφημερίδα Documento (Διευθυντής: Κώστας Βαξεβάνης) αφιέρωσε στο ένθετο «Οικονομία» ένα ολόκληρο «σαλόνι» στα… έργα και τις ημέρες των εταιριών που διαχειρίζονται τη μοναδική λιπασματοβιομηχανία της χώρας.

Το εκτενές ρεπορτάζ της εφημερίδας που υπογράφει ο δημοσιογράφος Βαγγέλης Τριάντης έχει τίτλο «Νέα κόλπα από εταιρείες που σχετίζονται με τον όμιλο Λαυρεντιάδη» (και υπότιτλο «Με περίεργες μεθοδεύσεις αλλάζουν χέρια πολύτιμα περιουσιακά στοιχεία των βιομηχανιών δίχως όμως να μεταβιβάζονται τα χρέη τους») και αναφέρεται στο «ιστορικό» των μεθοδεύσεων της Διοίκησης της ΒΦΛ των τελευταίων δύο ετών που έφεραν σε απαξίωση την ELFE, στο προσκήνιο τις εταιρίες PFIC Ltd, ΕΛΛΑΓΡΟΛΙΠ ΑΕΒΕ και Centrofaro Services Ltd και 180 οικογένειες Καβαλιωτών στον… δρόμο να αγωνίζονται για τα εργασιακά τους δικαιώματα εν μέσω «βροχής» μηνύσεων από την εργοδοσία τους.

Focus στα «κόλπα» με τα νέα ΑΦΜ

«Λογιστικά τρικ και μεταβιβάσεις περιουσιακών στοιχείων που θυμίζουν αυτές που έκαναν κατά το παρελθόν διοικήσεις εταιρειών του ομίλου Λαυρεντιάδη, με την εμφάνιση πολλών και διαφορετικών ΑΦΜ για την ίδια δραστηριότητα, θυμίζουν τα όσα έχουν συμβεί τους τελευταίους μήνες στην περίπτωση της εταιρείας Ελληνικά Λιπάσματα και Χημικά ELFE ABEE, με τον διακριτικό τίτλο ELFE SA (πρώην Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων Καβάλας). […]

»Όπως καταγγέλουν (οι εργαζόμενοι) στο Documento, η ELFE δεν έχει πλέον παραγωγική δραστηριότητα καθώς μεγάλο μέρος της παραγωγής έχει μεταβιβαστεί σε άλλες εταιρείες, στην κυπριακή PFIC Ltd και στην ΕΛΛΑΓΡΟΛΙΠ. Όχι όμως και τα χρέη, τα οποία παραμένουν. Μάλιστα, όπως αναφέρουν οι εργαζόμενοι, όσα έγιναν τους τελευταίους μήνες δεν ήταν παρά μια μεθόδευση προκειμένου η εταιρεία να απαλλαγεί από τα χρέη της και να συνεχίσει τη λειτουργία της μέσω νέων εταιρειών. “Πρόκειται για πρακτικές οι οποίες είναι πρωτόγνωρες στην Ελλάδα. Ουσιαστικά, με όσα γίνονται ανοίγει

κερκόπορτα για τον επιχειρηματικό κόσμο. Με τη δημιουργία νέων ΑΦΜ γίνεται προσπάθεια να μεταφερθούν τα χρέη στις πλάτες του ελληνικού λαού, καθώς οι νέες εταιρείες είναι απαλλαγμένες από το βάρος των χρεών» τονίζει στο Documento ο Νίκος Βογιατζίδης, πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων της ΒΦΛ.

»Τα όσα καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι χρήζουν άμεσης διερεύνησης από τις αρμόδιες αρχές, προκειμένου να διαπιστωθεί η βασιμότητά τους καθώς επίσης και αν ελλοχεύει ο κίνδυνος να μην εισπράξει το ελληνικό δημόσιο οφειλές δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ» υπογραμμίζει η εφημερίδα.

Αναφορά στο ιστορικό και τους αγώνες των εργαζομένων

Το ρεπορτάζ του Documento ξετυλίγει το κουβάρι των κινήσεων από το 2009 (όταν η πάλαι ποτέ «κραταιά» ΒΦΛ «πέρασε» μέσα σε μια νύχτα παραμονές εκλογών στα χέρια του ομίλου Λαυρεντιάδη-Lamda Partnerts) μέχρι και σήμερα που η ELFE κατέληξε… κουφάρι!

Η εφημερίδα στέκεται ιδιαίτερα στις δεκάδες… συμπτώσεις που «δένουν» μεταξύ τους την ELFE, την PFIC Ltd και την ΕΛΛΑΓΡΟΛΙΠ, αφού τόσο οι ίδιες οι εταιρίες όσο και μέλη των Διοικητικών τους Συμβουλίων διατηρούσαν ή/και διατηρούν τις ίδιες διευθύνσεις, ενώ το ρεπορτάζ εστιάζει και στο ότι ELFE και ΕΛΛΑΓΡΟΛΙΠ –αν και ξέχωρα ΑΦΜ– χρησιμοποιούν το… ίδιο λογότυπο!

Αναφορά γίνεται και στην «τύχη» των 180 εργαζομένων που αρνήθηκαν να υπογράψουν τις νέες συμβάσεις ορισμένου χρόνου και οι οποίοι απολύθηκαν χωρίς αποζημίωση και χωρίς τη δυνατότητα να λάβουν το επίδομα ανεργίας, αφού μηνύθηκαν από την εταιρεία για ποινικά αδικήματα, αλλά και στα χρέη της ELFE τα οποία «αγγίζουν» τα 236 εκατομμύρια ευρώ όπως «υπολογίζεται» από τους εργαζόμενους.

Ο νόμιμος εκπρόσωπος της ELFE και η υπόθεση Proton

Ειδική «μεταχείριση» επιφυλάσσει το Documento σε ένα συγκεκριμένο στέλεχος-συνεργάτη του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη: «Νόμιμος εκπρόσωπος της ELFE εμφανίζεται ο Γεώργιος Γεωργάρας. Πρόκειται για έναν εκ των κατηγορουμένων στην υπόθεση της Proton Bank, μαζί με τον επιχειρηματία Λαυρέντη Λαυρεντιάδη.

Ο κ. Γεωργάρας φέρεται να έλαβε δάνειο 19 εκατομμυρίων για κεφάλαιο κίνησης της ELFE από την Proton Bank, με επισφαλείς για την τράπεζα όρους. Το δάνειο χορηγήθηκε την περίοδο που πρόεδρος της Proton ήταν ο κ. Λαυρεντιάδης.

Σύμφωνα με τη δικογραφία, ο Γ. Γεωργάρας φέρεται στη συνέχεια να τοποθέτησε τα χρήματα αυτά σε λογαριασμό του Λ. Λαυρεντιάδη.

Το 2013 ο κ. Γεωργάρας συνελήφθη, καθώς κρίθηκε από την ανακρίτρια που χειριζόταν την υπόθεση Λαυρεντιάδη ότι ήταν ύποπτος φυγής. Στην απολογία του αρνήθηκε τις κατηγορίες και υποστήριξε ότι από το 2010 επέστρεψε τα χρήματα σε προσωπικό λογαριασμό του κ. Λαυρεντιάδη στην Proton Bank, βάσει ειδικού πληρεξουσίου που συντάχθηκε από βρετανική δικηγορική εταιρεία.

Τελικά, με τη σύμφωνη γνώμη ανακρίτριας και εισαγγελέα, ο κ. Γεωργάρας αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους».

Σιγή ιχθύος από την ELFE

Το ρεπορτάζ του Βαγγέλη Τριάντη για την εφημερίδα καταλήγει με το εξής σχόλιο: «Το Documento επικοινώνησε επανειλημμένα με την ELFE SA, προκειμένου να θέσει συγκεκριμένα ερωτήματα. Ωστόσο –αν και το αίτημα μεταβιβάστηκε στη διοίκηση– δεν υπήρξε καμία επικοινωνία από την πλευρά της».