Γιάννης Μουζάλας: Υποδειγματική η δομή των προσφύγων στο Ασημακοπούλου

Σε δυο μήνες θα είναι έτοιμοι οι χώροι για να υποδεχθούν τους πρόσφυγες όπως διαβεβαίωσαν τον υπουργό οι μηχανικοί

Για λίγη ώρα βρέθηκε στην Καβάλα το πρωί της Παρασκευής 6 Ιανουαρίου ο αν. υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, λίγο πριν μεταβεί στις Σέρρες για να παραστεί στον καθαγιασμό των υδάτων. Ο κ. Μουζάλας επισκέφτηκε το στρατόπεδο Ασημακοπούλου και επιθεώρησε τις εργασίες που πραγματοποιούνται στους χώρους που θα φιλοξενηθούν πρόσφυγες  από άλλες δομές, εφόσον  ολοκληρωθούν τα έργα, με τους μηχανικούς να τον διαβεβαιώνουν ότι θα είναι έτοιμοι εντός 2 μηνών.

Στην σύντομη δήλωσή του στους δημοσιογράφους ο κ. Μουζάλας εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι εργασίες θα ολοκληρωθούν εντός του προβλεπόμενου χρονοδιαγράμματος και έκανε την εκτίμηση ότι «εδώ φτιάχνεται μια υποδειγματική δομή που θα δημιουργεί αξιοπρεπείς συνθήκες για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες. Όσο πιο ενσωματωμένοι αισθάνονται οι πρόσφυγες και οι μετανάστες, τόσο πιο ασφαλείς είμαστε».

Σε ερώτηση για το αν υπάρχει σχέδιο για την αντιμετώπιση μιας νέας προσφυγικής κρίσης στην περίπτωση που ακυρωθεί η συμφωνία μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας, απάντησε θετικά, σε συνέχεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μια ημέρα νωρίτερα  στη Θεσσαλονίκη, στην διάρκεια της οποίας ανέφερε, μεταξύ άλλων,  ότι «υπάρχει σχέδιο, αλλά είναι σαν να έχουμε πόλεμο και να ρωτάτε τον υπουργό Εθνικής Αμύνης αν πέσει η πρώτη γραμμή στα Ιωάννινα τι θα κάνουμε και δεν θα σας απαντήσει».

Νωρίτερα ο κ. Μουζάλας  ο οποίος συνοδευόταν από τους βουλευτές Καβάλας του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Εμμανουηλίδη και Γιώργο Παπαφιλίππου, συναντήθηκε  με τη δήμαρχο Καβάλας Δήμητρα Τσανάκα, η οποία εξέφρασε  άρνησή της στην δημιουργία γκέτο και κατέθεσε εκ νέου την πρόταση για την διασπορά όσων προσφύγων επιθυμούν να παραμείνουν στην Ελλάδα. Παράλληλα, η κ. Τσανάκα υπογράμμισε ότι «όπως φροντίζουν τους πρόσφυγες, πρέπει να φροντίζουν και τους Έλληνες» και εκτίμησε πως «αν εφαρμοστεί το σχέδιο που ανέφερα, ένα σχέδιο που έχει ήδη εφαρμοστεί στην Λιβαδειά, οι εγκαταστάσεις στο στρατόπεδο απλώς θα μας μείνουν».