Δηλώσεις Μαρκόπουλου στο KAVALA POST για το πρόστιμο στην PFIC Ltd

«Εφαρμόσαμε κατά γράμμα τον Νόμο» δηλώνει ο Αντιπεριφερειάρχης Καβάλας

Μετά τη δημοσιοποίηση της απόφασης του Αντιπεριφερειάρχη Καβάλας για επιβολή διοικητικού προστίμου στην εταιρία PFIC Ltd, μία εκ των εταιριών που δραστηριοποιούνται στα Εργοστάσιο Λιπασμάτων της Νέας Καρβάλης, ύψους 20 χιλιάδων ευρώ για μη τήρηση των εγκεκριμένων περιβαλλοντικών όρων και της κειμένης περιβαλλοντικής νομοθεσίας, ο Θόδωρος Μαρκόπουλος μίλησε σχετικά στο KAVALA POST.

«Είναι μια διαδικασία στην οποία εφαρμόζουμε τον Νόμο και ο Νόμος προβλέπει την εφαρμογή του προστίμου αυτού, παρά το γεγονός ότι έγιναν μια σειρά από διορθωτικές κινήσεις από τη μεριά της εταιρίας», σημείωσε ο κ. Μαρκόπουλος.

Υπενθυμίζεται ότι ο έλεγχος της εταιρίας ζητήθηκε εγγράφως από το Πταισματοδικείο Καβάλας στις 13 Ιουνίου 2016 και η έκθεση αυτοψίας συντάχθηκε από το Κλιμάκιο Ελέγχου Ποιότητας Περιβάλλοντος (ΚΕΠΠΕ) Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας 3 μήνες μετά, στις 23 Σεπτεμβρίου 2016.

Κατόπιν, η PFIC Ltd ζήτησε και πήρε παράταση 10 ημερών για να υποβάλλει τις απόψεις της (αυτό έγινε στις 10 Οκτωβρίου 2016) και η εισήγηση επιβολής του προστίμου εκδόθηκε από το ΚΕΠΠΕ 2 μήνες μετά, δηλαδή στις 19 Δεκεμβρίου 2016.

Η απόφαση της επιβολής του διοικητικού προστίμου υπεγράφη από τον Αντιπεριφερειάρχη Καβάλας στις 13 Ιανουαρίου 2017.

Ερωτηθείς για το πώς καθορίστηκε το ύψος του προστίμου και το πώς έγινε ο καταμερισμός του ποσού των 20 χιλιάδων ευρώ (εάν, δηλαδή, το κάθε παράπτωμα «κοστολογήθηκε» ισόποσα σε 1.333,33 ευρώ ή αν κάποια από αυτά ήταν «σοβαρότερα» από κάποια άλλα) σε κάθε μία από τις συνολικά 15 παραβάσεις «ρύπανσης και υποβάθμισης του περιβάλλοντος που προκάλεσε η εταιρία από την ανεξέλεγκτη διαχείριση αποβλήτων» αλλά και το γεγονός ότι «ενήργησε κατά παράβαση των εγκεκριμένων περιβαλλοντικών όρων», ο κ. Μαρκόπουλος αρκέστηκε να δηλώσει ότι ο ίδιος εφήρμοσε κατά γράμμα την εισήγηση του ΚΕΠΠΕ, όπως αυτή του διαβιβάστηκε από τα μέλη του Κλιμακίου.