Ο Κωστής Σιμιτσής θυμάται τον Τάσο Χατζηαναστασίου

Ο τ. δήμαρχος ξεδιπλώνει το κουβάρι των αναμνήσεων μιας πολύχρονης κοινής πορείας και γνωριμίας με τον αείμνηστο υπηρέτη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Με λόγια καρδιάς μιλά για τον αείμνηστο Τάσο Χατζηαναστασίου ο τ. δήμαρχος Καβάλας Κωστής Σιμιτσής, καταθέτοντας «σταθμούς» της μεταξύ τους γνωριμίας. Εκείνο που ξεχωρίζει, ανάμεσα στα πολλά καλά που διέκριναν τον εκλιπόντα επί σειρά ετών δημοτικό σύμβουλο και αντιδήμαρχο, ήταν η αυθεντικότητά του και το ήθος του, όπως αναφέρει…

Ένα πρότυπο ήθους

«Θα ήταν μονομερές να τοποθετήσουμε την θέση του Τάσου Χατζηαναστασίου μονάχα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Ήταν ένας πολυδιάστατος άνθρωπος. Μέσα στην απλότητα του χαρακτήρα του και μέσα στην αυθεντικότητα του τρόπου ζωής του ήταν ένα πρόσωπο που μπορούσε να μας διδάξει και μας έμαθε πάρα πολλά. Ήταν κυρίως ένα πρότυπο ήθους».

Από τη Δεξαμενή στη Γερμανία

«Ο Τάσος Χατζηαναστασίου ήταν ένα φτωχόπαιδο που ξεκίνησε από τις γειτονιές της Καβάλας, από τη Δεξαμενή, βρέθηκε στη Γερμανία, όπου έμαθε την τέχνη του μεταλλουργού-σιδηρουργού. Ήταν πάρα πολύ καλός στη δουλειά του, πολύ μεγάλης επαγγελματικής ακρίβειας και δεινότητας. Για τον λόγο αυτό έπαιρνε δουλειές απ όλον τον κόσμο. Όμως, το σιδηρουργείου του έγινε ένα σημείο αναφοράς για τους Καβαλιώτες, τουλάχιστο  για εκείνους που έκανε παρέα και ήταν κοντά στην πολιτική του ιδεολογία. Ήταν φανατικός “ΠΑΣΟΚτσής”, ιδρυτικό μέλος του ΠΑΣΟΚ στην Καβάλα».

2013, αυτοψία στο Πάρκο Φαλήρου (από αριστερά): Τάσος Χατζηαναστασίου (Αντιδήμαρχος Καθαριότητας), Κωστής Σιμιτσής (δήμαρχος Καβάλας) και Θόδωρος Μουριάδης (Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών)

Το σιδηρουργείο στα Σφαγεία και τα… μεζεδάκια του Τάσου

«Όταν ήταν στη Γερμανία γράφτηκε στο ΠΑΚ. Ήταν ένας άνθρωπος με σοσιαλιστικά ιδεώδη, τα οποία πίστευε και εφάρμοζε καθημερινά στην προσωπική του ζωή. Το σιδηρουργείο του είχε γίνει κέντρο αναφοράς των ανθρώπων που “γουστάριζαν” την απλή ζωή. Ήταν ένας καταπληκτικός μάγειρας και έφτιαχνε υπέροχα μεζεδάκια. Είχα την χαρά και την τιμή να τα απολαύσω κι εγώ στο τελευταίο του σιδηρουργείο στην περιοχή των Σφαγείων. Εκεί τον γνώρισα και εκεί συζητούσαμε σε βάθος  τα θέματα του δήμου, τα θέματα του ΠΑΣΟΚ και του πώς μπορούσε η Δημοκρατική Παράταξη να βελτιώσει τα πράγματα στη χώρα μας. Στη Γερμανία γνώρισε τη γυναίκα του, την κ. Λία, με την οποία έκανε δύο υπέροχα παιδιά, τον Κώστα, που επί πολλά χρόνια ήταν από τους στυλοβάτες της ομάδας του Αστέρα και τη Λαμπρινή, η οποία συνεργάστηκε μαζί μου στο γραφείο του δήμου».

Τα ΚΑΠΗ της Καβάλας φέρουν την υπογραφή του

«Στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, ως μέλος του ΠΑΣΟΚ, βοήθησε τον Λευτέρη Αθανασιάδη, όταν το 1983 εκλέχτηκε για πρώτη φορά και ορκίστηκε δημοτικός σύμβουλος, υπηρετώντας αδιάλειπτα τον δήμο μέχρι τις 31 Αυγούστου του 2014. Ήταν ιδιαίτερα αγαπητός στον κόσμο. Έτυχε της τιμής και της υπόληψης των Καβαλιωτών, όλων των κομματικών πεποιθήσεων. Με τον Λευτέρη Αθανασιάδη σύστησαν τα ΚΑΠΗ, έναν καινούργιο τότε θεσμό που εφαρμόστηκε σε όλη τη χώρα. Το 90% των όσων διαθέτουν σήμερα τα ΚΑΠΗ οφείλονται στον Τάσο Χατζηαναστασίου! Για πολλά χρόνια ήταν πρόεδρος στα ΚΑΠΗ. Όταν στη συνέχεια ήταν στην αντιπολίτευση με τον Γιώργο Γκόλνα, η παράταξη τον τοποθέτησε και πάλι στα ΚΑΠΗ. Κατά τη διάρκεια της δικής μας θητείας, μου ζήτησε να μην τον ξαναβάλω στα ΚΑΠΗ, λέγοντάς μου χαρακτηριστικά: “όλοι με συνδυάζουν με την τρίτη ηλικία”. Φυσικά, η τρίτη ηλικία του το ανταπέδωσε ψηφίζοντάς τον “με κλειστά μάτια”. Και το 2014 ήταν σε εκλόγιμη θέση, αν φυσικά ο συνδυασμός μας έπαιρνε την πρωτιά».

Στιγμιότυπο από κοινή συνέντευξη Τύπου του εκλιπόντος με τον τότε δήμαρχο Κωστή Σιμιτσή

Επί θητείας του στην Καθαριότητα δεν είχαμε κανένα πρόβλημα

«Κάποια στιγμή ήρθε το πλήρωμα του χρόνου και κάνοντας μία σύσκεψη με συνεργάτες μου, όπως με τον Παύλο Γεωργιάδη στις αρχές του 2008, καταλήξαμε στο ότι στις επόμενες αλλαγές που θα γίνονταν, είχε έρθει η ώρα να γίνει ο Τάσος Αντιδήμαρχος Καθαριότητας και Πρασίνου. Και ενώ είχα πάρει την απόφαση να αλλάζω τους αντιδημάρχους κάθε χρόνο, ώστε να δοκιμαστούν όλοι, αλλά ήταν λογικό, ύστερα από την πολύ μεγάλη επιτυχία που είχε ο Τάσος σ’ αυτό το πόστο, να μην τον αλλάξω. Υπηρέτησε ευδοκίμως τον δήμο από τη θέση του Αντιδημάρχου Καθαριότητας και Πρασίνου μέχρι και τις 31 Αυγούστου του 2014. Πιστεύω πως δεν είχαμε κανένα πρόβλημα κατά την περίοδο της δικής του επταετίας».

Πρώτος έπιανε το φτυάρι…

«Ο Τάσος ήταν παλικάρι, πρώτος έπιανε το φτυάρι και ξενυχτούσε στους δρόμους. Πριν έρθει η κακοκαιρία, όπως ανακοίνωνε η ΕΜΥ, ήμασταν σε επιφυλακή μαζί με την υπηρεσία και ξενυχτούσαμε στο συνεργείο δίπλα στα νεκροταφεία. Ο Τάσος διοικούσε δια του παραδείγματος, κάτι που δεν νομίζω ότι ακολουθεί η σημερινή διοίκηση, όπως και οι άνθρωποι που βρίσκονται στα ίδια πόστα».

Ο χαμός του Τάσου, μια δυσαναπλήρωτη απώλεια για όλη την Καβάλα

«Ήταν ένας πάρα πολύ καλός συμβουλάτορας. Τον άκουσα πολλές φορές και δεν μετάνιωσα ποτέ γι αυτό. Είχε το αισθητήριο του λαϊκού, του απλού ανθρώπου με την κοινή λογική. Έτσι διοίκησε ο ίδιος στην υπηρεσία Καθαριότητας και Πρασίνου και εγώ προσπάθησα να ακολουθήσω το δικό του παράδειγμα. Απλή και κοινή λογική, όχι στην διοίκηση και πολιτική από τον καναπέ. Ο χαμός του είναι μία δυσαναπλήρωτη απώλεια για όλη την Καβάλα και όχι μόνο για τον δικό μας πολιτικό χώρο».

Στην κεντρική φωτογραφία, ο τότε δήμαρχος Κωστής Σιμιτσής βραβεύει τον Τάσο Χατζηαναστασίου για τη συνολική προσφορά του στην Τοπική Αυτοδιοίκηση εν γένει και τον δήμο Καβάλας ιδιαιτέρως (Δημοτική Βιβλιοθήκη Καβάλας, 18 Φεβρουαρίου 2013)