Με την τήρηση ενός λεπτού σιγής στη μνήμη του Τάσου Χατζηαναστασίου που έφυγε πρόσφατα από τη ζωή, ως ελάχιστο φόρο τιμής στα όσα πρόσφερε στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και στην Καβάλα, ξεκίνησε η σημερινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας.
Το βασικό θέμα που απασχόλησε το Σώμα ήταν η διαχείριση των συνεπειών της κακοκαιρίας. Η δήμαρχος ευχαρίστησε όλους όσοι ενεπλάκησαν στη διαχείριση των ακραίων καιρικών φαινομένων, ιδιαίτερα τον αντιδήμαρχο Καθαριότητας, τη ΔΕΥΑΚ και τους εργαζόμενους, καθώς και την Τροχαία που βρέθηκε στους δρόμους.
Ο Προϊστάμενος της Υπηρεσίας Καθαριότητας κ. Κλειτσιώτης, τόνισε ότι κάθε χρόνο γίνεται προμήθεια 200 τόνων αλατιού και συνήθως καταναλώνονται οι 60 τόνοι. «Τα αποθέματα εξαντλήθηκαν πολύ εύκολα. Ρίξαμε από το Σάββατο με τις υδροφόρες νερό παντού, υπήρχαν 4 αλατιέρες και άλλα 8 οχήματα που δούλευαν χειρονακτικά. Από την Κυριακή το βράδυ μέχρι το Σάββατο τα συνεργεία ήταν επί 24ωρης βάσης στη διάθεση του δήμου και επιχειρούσαν ακόμη και σε δρόμους που δεν είναι ευθύνης του δήμου Καβάλας. Ας βρεθεί κάποιος να πει ότι σε ένα σοκάκι δεν έπεσε αλάτι! Σίγουρα χρήζουν αλλαγής οι αλατιέρες, έχουν παλιώσει» είπε ο ίδιος.
Ο προϊστάμενος της Πολιτικής Προστασίας κ. Μουμτζής, μίλησε για τον επιχειρησιακό σχεδιασμό. «Τα πολλά εύγε ανήκουν στους εργαζόμενους, στους χειριστές», είπε τονίζοντας ότι ο σχεδιασμός εκπορεύεται από το Συντονιστικό Όργανο της Αντιπεριφέρειας. «Μετά τον καθαρισμό είχαμε πάλι χιονοπτώσεις. Εκ του αποτελέσματος νομίζω ότι τηρουμένων των αναλογιών πήγαμε πολύ καλά, ήταν όλοι επί ποδός για πάρα πολλές ώρες, αυτά είχαμε, με αυτά παλέψαμε. Παράλληλα με τους καθαρισμούς των αξόνων, εξυπηρετήσαμε και ανθρώπους που έπρεπε να μεταφερθούν στο Νοσοκομείο», συμπλήρωσε.
Ομαδικά πυρά από την αντιπολίτευση
Θέμα αρμοδιότητας και ρόλων των εμπλεκόμενων έθεσε ο επικεφαλής της παράταξης Ο Τόπος της Ζωής Μας Μάκης Παπαδόπουλος και διερωτήθηκε: «Υπήρχε επιφυλακή επειδή γνωρίζαμε ότι ερχόταν κύμα κακοκαιρίας; Ονομαστικά και ανά υπηρεσία. Προβλέπει ο σχεδιασμός την εμπλοκή εθελοντών; Τι εργαλεία επικοινωνίας υπάρχουν; Ποιο ήταν το επιτελείο που έπαιρνε τις οριστικές αποφάσεις; Τα οχήματα δωρεά της Νυρεμβέργης, αυτά μπορούν με μετατροπές να γίνουν εκχιονιστικά και που βρίσκονται, τι δουλειά κάνουν;».
Έντονη ήταν η αντίδραση του προέδρου του ΔΣ Γιώργου Γραμμένου, ο οποίος έκανε λόγο για Εξεταστική Επιτροπή και εισαγγελική ανάκριση τρίτου βαθμού! Ο τέως δήμαρχος Κωστής Σιμιτσής έθεσε ζήτημα διαδικαστικό και είπε: «Έρχονται οι υπηρεσιακοί παράγοντες να ξεπλύνουν τη διοίκηση. Υποληπτόμαστε τους υπηρεσιακούς παράγοντες, μας ενημέρωσαν, ας αποχωρήσουν τώρα, εσείς πρέπει να απαντήσετε», είπε από την πλευρά του ο τ. δήμαρχος Καβάλας.
Για το αν υπάρχει καταγραφή των ζημιών ρώτησε τη διοίκηση ο Χρήστος Ποτόλιας εκ μέρους της Λαϊκής Συσπείρωσης και η δήμαρχος είπε ότι είναι θέμα ΕΛΓΑ οι ζημιές στους αγρότες και στους κτηνοτρόφους.
Ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας Ζήσης Μπόνιας τόνισε από την πλευρά του: «Είναι λίγο ένα ευχαριστώ στους εργαζόμενους. Με -10 έριχναν από μια καρότσα αλάτι. Το να κριτικάρουμε από την πολυθρόνα μας είναι εύκολο. Είμαι πολύ υπερήφανος γι’ αυτούς. Ομάδα επιφυλακής δεν έχουμε την πολυτέλεια να έχουμε. Ας πούμε ότι το βραδινό πλήρωμα ήταν η ομάδα επιφυλακής. Η προμήθεια αλατιού έγινε από τις αρχές Δεκεμβρίου. Δεν υπήρχε κάτι που να μπορούσαμε να το κάνουμε και δεν το κάναμε».
Ο Παράσχος Αγανικόλας επιβεβαίωσε τον αντιδήμαρχο ότι τα συνεργεία του δήμου ήταν στους δρόμους. «Δε θα κάνω καμία κριτική για το τι έγινε, κανένας μας δεν μίλησε στα ΜΜΕ, όλοι μας μιλήσαμε κατόπιν εορτής. Εκείνο το οποίο ξέρω εγώ είναι ότι πάνω στο κακό δεν είναι καλό να επεμβαίνουμε στη διοίκηση. Τρέφω μια ελπίδα ότι έχετε αποκτήσει εμπειρία. Εύχομαι να είστε έτοιμοι και καλύτερα προετοιμασμένοι», είπε ο κ. Σιμιτσής απευθυνόμενος στη διοίκηση του δήμου και πρόσθεσε: «Κυρία δήμαρχε να μιλάτε μόνο όταν είστε καλά ενημερωμένη. Δεν είναι δυνατό να λέτε ότι δώσατε το αλάτι από την ανθρωπιά σας και την επομένη ότι το δώσατε αντικειμενικά στους πολιτιστικούς συλλόγους, οι οποίοι στη συνέχεια το διέψευσαν. Πρέπει να δίνουμε το παράδειγμα της διοίκησης δια του παραδείγματος. Εγώ θέλω να κάνετε την αυτοκριτική σας, για να είμαστε σίγουροι ότι την επόμενη φορά θα μπορούμε να διαχειριστούμε θέματα που δεν μας ξεπερνούν».
Δ. Τσανάκα: Έγιναν λάθη
Η δήμαρχος παραδέχθηκε ότι έκανε λάθη και ότι θα γίνει αποτίμηση για το τι δεν πήγε καλά. «Η ορθολογική χρήση του αλατιού δεν έχει να κάνει με τους συλλόγους. Οι σύλλογοι, όχι όλοι, ενδιαφέρθηκαν να βοηθήσουν τους συνδημότες τους. Ο σύλλογος των Ποταμουδίων βρήκε μόνος του τον τρόπο να πάρει αλάτι. Εκεί που υπήρχε σοβαρό πρόβλημα ήταν στην Παναγία. Εκεί έστειλα αλάτι και σκέφτηκα ότι θα διαμαρτυρηθούν οι υπόλοιποι σύλλογοι. Ο μεγάλος χαμός που έγινε από τηλεοράσεως ήταν για τον Άγιο Λουκά.
»Τα σχολεία ξεκίνησαν να λειτουργούν, παρόλα αυτά σε κάποια σχολεία δεν άναψαν τα καλοριφέρ. Πήγα επί τόπου στα σχολεία για να δω σε ποια σχολεία υπήρχε πρόβλημα και σε συνεργασία με τον προϊστάμενο, η απόφαση βγήκε στις 11:00. Καλύτερος σχεδιασμός απαιτείται και θα βάλουμε μέσα και τους εθελοντές», δήλωσε η ίδια.
Κ. Σιμιτσής: Επί θητειών μου κανένα χωριό δεν αποκλείστηκε
Ένταση επικράτησε ανάμεσα στον Κωστή Σιμιτσή και τον Ανέστη Τσουρουκίδη, όταν ο πρώτος είπε: «Σε ποιο πεδίο μάχης πολεμήσατε και δεν σας είδαμε πουθενά; Κανένα χωριό δεν αποκλείστηκε επί δικών μου θητειών».
«Πρέπει να συντονίσετε τις επιχειρήσεις με σκοπό τις λιγότερες δυνατές παρενέργειες. Οι αποφάσεις παρέρχονται μέσα από το Συντονιστικό Όργανο. Ήσασταν απροετοίμαστοι, η αντιμετώπιση χρειάζεται ένα σχέδιο που όπως αποδείχθηκε δεν είχατε», είπε ο Μάκης Παπαδόπουλος. Μάλιστα, αποκάλυψε ότι την περασμένη Πέμπτη το κτίριο των Τεχνικών Υπηρεσιών ήταν κλειστό, ενώ κεντρικό ξενοδοχείο καθ΄όλη τη διάρκεια του χιονιά ήταν αποκλεισμένο.
Ο επικεφαλής της Κοινωνικής Αποτελεσματικής Παρέμβασης Βαγγέλης Παππάς είπε ότι «θα πρέπει να βάλουμε την παράμετρο της κακοκαιρίας μέσα στην ατζέντα μας από τώρα και στο εξής, γιατί δυστυχώς κανένας από τους προηγούμενους δεν ήταν προνοητικός να το κάνει».