Δύναμη Πολιτών: Η ανεπάρκεια βαφτίστηκε «επιτυχία»

«Σκληρή» κριτική Αμπεριάδη στους χειρισμούς Τσομπανόπουλου κατά τη διάρκεια της κακοκαιρίας στον Νέστο

Η αποτελεσματικότητα των δήμων στην αντιμετώπιση του χιονιά που «έπληξε» όλο τον Νομό δεν είναι πεδίο αντιπαράθεσης μόνο στην Καβάλα. Η Δημοτική Παράταξη «Δύναμη Πολιτών» Νέστου με επικεφαλής τον Περικλή Αμπεριάδη «επιτίθεται» στη Δημοτική Αρχή και τον δήμαρχο Βαγγέλη Τσομπανόπουλο προσωπικά για τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε την εβδομάδα των ακραίων καιρικών φαινομένων, κάνοντας λόγο για «φανφαρονισμούς» και «επικοινωνιακές πομφόλυγες» που ως μόνο στόχο είχαν να «βαπτιστεί» η ανεπάρκεια «επιτυχία».

Η ανακοίνωση Αμπεριάδη

«Η Δύναμη Πολιτών Νέστου, σεβόμενη τον πολιτικό πολιτισμό που θα πρέπει να υπάρχει στα πλαίσια του Δήμου, δεν είχε σκοπό να εκδώσει Δελτίο Τύπου σχετικά με τα πρόσφατα καιρικά φαινόμενα που έπληξαν την περιοχή. Βλέποντας όμως το επικοινωνιακό επιτελείο του νυν Δημάρχου Νέστου, να πανηγυρίζει διασπείροντας ψευδείς ειδήσεις περί αποτελεσματικής αντιμετώπισης του χιονιά, δεν έχουμε παρά να απαντήσουμε με συγκεκριμένα στοιχεία και τελικά να δείξουμε στον κόσμο την αλήθεια, την οποία φυσικά και βίωσε.

Τα ερωτήματα που προκύπτουν κατά την αντιμετώπιση της κακοκαιρίας, από τη σημερινή Διοίκηση του Δήμου Νέστου είναι συγκεκριμένα:

  1. Πως είναι δυνατόν, τα τελευταία 2,5 χρόνια, να μην έχει προβεί σε κανένα εκσυγχρονισμό του μηχανοκίνητου στόλου που διαθέτει για τον εκχιονισμό των δρόμων; Γιατί δεν προχώρησε η Διοίκηση νωρίτερα στην αγορά εκχιονιστικού οχήματος 4Χ4 (κάτι που έχει ψηφιστεί ομόφωνα από το Δημοτικό Συμβούλιο εδώ και αρκετό καιρό); Άραγε, το συγκεκριμένο, θα αγοραστεί το καλοκαίρι με σκοπό να διώχνει την άμμο από τα παραλιακά καφέ της Κεραμωτής;
  2. Γιατί δεν κηρύχθηκε ο Δήμος νωρίτερα σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, όπως έπραξαν εγκαίρως άλλοι Δήμοι του Νομού; Η ενέργεια αυτή θα μας βοηθούσε να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικότερα τα ακραία καιρικά φαινόμενα.
  3. Πως είναι δυνατόν, ύστερα από τόσες ώρες «συσκέψεων» (Πολιτική Προστασία) για την αντιμετώπιση του επερχόμενου χιονιά, ο Δήμος να ξεμένει από αλάτι και τελικά να φτάνουμε σε σημείο να ρίχνουμε θαλασσινό νερό στο οδικό δίκτυο; Σίγουρα ο λόγος της μη προμήθειας αρκετής ποσότητας αλατιού δεν ήταν οικονομικός, αν σκεφτεί κανείς ότι ένας τόνος αλατιού στοιχίζει μερικά μόλις ευρώ. Η παραγγελία αλατιού έγινε στις 10 Ιανουάριου, περιμένοντας μάταια την Αντιπεριφέρεια να συνδράμει. Προσοχή (!), παρήγγειλαν αλάτι (ΑΔΑ: ΨΡ9ΕΩΚΣ-Ξ86) εν μέσω χιονιά και ακραίων συνθηκών!
  4. Την ημέρα που τελικά υπήρχε αλάτι, η Διοίκηση ζητούσε από τους πολίτες να προμηθευτούν όσες ποσότητες ήθελαν από το χώρο της Δ.Ε.Υ.Α.Ν.. Πως θα μπορούσε να γίνει κάτι τέτοιο όταν όλοι οι δρόμοι, ακόμα και οι κεντρικοί, ήταν κλειστοί λόγω της αδράνειας της Δημοτικής Αρχής;
  5. Γιατί δεν ενεργοποιήθηκαν οι ομάδες «Έκτακτης Παρέμβασης», όπως ρητά προβλέπονται στα σχέδια αντιμετώπισης κρίσεων; Αυτές με τη σειρά τους, σε συνεργασία με φορείς και Προέδρους Τοπικών Συμβουλίων θα βοηθούσαν στη διανομή αλατιού σε όλο το Δήμο.

Τι έγινε στην πραγματικότητα: οι Πρόεδροι και οι κάτοικοι (κυρίως από το Ορεινό) προσπαθώντας να βρουν στα τηλέφωνα τους Αντιδημάρχους, να ζητήσουν βοήθεια, άκουγαν ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα όλα θα λυθούν. Και δεν λύθηκαν βέβαια. Επιδεινώθηκαν! Δυστυχώς, οι λιγοστοί εργαζόμενοι του Δήμου, ξεπερνώντας τις δυνάμεις τους και δουλεύοντας πέρα από ωράρια με κίνδυνο την σωματική τους ακεραιότητα, έδωσαν την μάχη τους με τα ακραία καιρικά φαινόμενα χωρίς μέσα και ΜΟΝΟΙ ΤΟΥΣ.

  1. Γιατί η Διοίκηση του Δήμου δεν προχώρησε ΕΓΚΑΙΡΑ στην εκμίσθωση ιδιωτικών μηχανημάτων (π.χ. greider) για τη διάνοιξη των δρόμων από το χιόνι, ειδικά σε περιοχές με μεγάλο όγκο χιονιού, όπως στον πρώην Δήμο Ορεινού; Κάτι τέτοιο ορίζεται σαφώς και από το σχέδιο πολιτικής προστασίας του Δήμου Νέστου, για την αντιμετώπιση ακραίων καιρικών φαινομένων και εφαρμόστηκε με επιτυχία από άλλους όμορους Δήμους.
  2. Γιατί η Περιφέρεια δεν έστειλε ούτε ένα μηχάνημα για να επικουρήσει το έργο του Δήμου Νέστου; Πως είναι δυνατόν όλες οι δυνάμεις της Περιφέρειας να ενεργούσαν στο Δήμο Παγγαίου; Μήπως δεν υπήρξαν οι απαραίτητες οχλήσεις της Διοίκησης προς τους υπευθύνους; Ή τελικά κανένας δεν μας παίρνει στα «σοβαρά» ως Δήμο;
  3. Γιατί η Διοίκηση δεν προχώρησε άμεσα στην ανακοίνωση περί μη λειτουργίας των σχολικών μονάδων τη Δευτέρα 9 Ιανουαρίου (πρώτη ήμερα των καιρικών φαινομένων), όπως έπραξαν ορθώς οι άλλοι δήμοι από το βράδυ της προηγούμενης ημέρας; Ως αποτέλεσμα των παραπάνω, οι γονείς των μαθητών ενημερώνονταν από τους Διευθυντές των σχολείων το πρωί της Δευτέρας!

Πιθανή απάντηση: Μάλλον ο Δήμαρχος περίμενε ηλιοφάνεια.

  1. Πώς είναι δυνατόν ολόκληρες περιοχές να αποκλείονται από την υδροδότηση, αφήνοντας πολλά νοικοκυριά χωρίς νερό για περισσότερες από δέκα ημέρες; (Ελαφοχώρι – Διπόταμοςκ.α). Τελικά, οι κάτοικοι και οι  κτηνοτρόφοι του πρώην Δήμου Ορεινού είναι άνθρωποι δεύτερης κατηγορίας;

Δυστυχώς η ανεπάρκεια βαφτίστηκε «επιτυχία», η έλλειψη διεκδίκησης «παράπονα προς την Περιφέρεια», η ανοργανωσιά σε «εκπληκτικό σχεδιασμό», η λειψανδρία και η αποψίλωση του προσωπικού του Δήμου σε «κακή τύχη» και «αδιαφορία του Κράτους και των προηγούμενων», η αδυναμία λήψης δραστικών και άμεσων αποφάσεων ονομάζεται «όραμα και σχεδιασμός».

Αυτό που διακρίνει τους επιτυχημένους διοικούντες είναι η Αυτοκριτική, η Ταπεινότητα, η Σοβαρότητα, ο Προγραμματισμός, ο Σχεδιασμός, η Προνοητικότητα και το Όραμα. Ένα είναι σίγουρο, ότι οι δημότες του Δήμου μας, θα κρίνουν από τα πραγματικά γεγονότα που βιώνουν και όχι από φανφαρονισμούς και επικοινωνιακές πομφόλυγες.