Μάκης Παπαδόπουλος: Η Δημοτική Αρχή «έθαψε στο χιόνι» τις ευθύνες της για την ανεπαρκή αντιμετώπιση της κακοκαιρίας

Ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης Καβάλας Ο Τόπος της Ζωής Μας απαντάει στη δήμαρχο Καβάλας για την ανακοίνωση που εξέδωσε η διοίκηση του δήμου σχετικά με την αντιμετώπιση της κακοκαιρίας

Σχετικά με την ανακοίνωση που εξέδωσε η Δημοτική Αρχή για την αντιμετώπιση της κακοκαιρίας και με αφορμή τον χαρακτηρισμό της ως «επιτυχή και αποτελεσματική» από την δήμαρχο Καβάλας Δήμητρα Τσανάκα, η δημοτική παράταξη Ο Τόπος της Ζωής μας παρατηρεί τα εξής:

Στην προχθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, Η ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΑΒΑΛΑΣ, ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΛΥΨΕΙ ΤΙΣ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΕΣ ΤΩΝ ΧΕΙΡΙΣΜΩΝ ΤΗΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΛΛΕΙΨΗ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΥ, ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΕ ΝΑ ΚΡΥΦΤΕΙ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΝΤΑΤΙΚΕΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ. Και επειδή η Δήμαρχος και στελέχη της Δημοτικής Αρχής δεν πρόκειται να παραδεχτούν τι πήγε στραβά, τους διευκολύνουμε με έναν συνοπτικό απολογισμό:

  • ΔΕΝ ΕΚΑΝΑΝ ΣΩΣΤΗ ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΤΗΣ ΕΝΤΑΣΗΣ ΤΟΥ ΧΙΟΝΙΑ σε συνδυασμό με τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες. Η διοίκηση του Δήμου Καβάλας γνώριζε από πολύ νωρίς και τις προειδοποιήσεις των μετεωρολογικών υπηρεσιών και την ένταση των φαινομένων και τις επιπτώσεις που αυτά είχαν σε άλλες περιοχές της Ελλάδας (π.χ. Κρήτη). Επιπλέον, το πρώτο «προειδοποιητικό» χιόνι και ο ολικός παγετός «επισκέφθηκαν» τον Δήμο μας μέρες πριν από το κύριο κύμα χιονοπτώσεων της Δευτέρας 9 Ιανουαρίου.
  • ΔΕΝ ΕΔΩΣΑΝ ΑΝΑΛΥΤΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΣΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΟΥΤΕ ΕΚΑΝΑΝ ΕΚΤΕΤΑΜΕΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ που έπρεπε να λάβουν για υδραυλικές εγκαταστάσεις και εγκαταστάσεις θέρμανσης, για να περιοριστούν οι σχετικές βλάβες σε σπίτια και πολυκατοικίες και να μην μείνουν πολλοί συνδημότες μας χωρίς νερό και θέρμανση για 3-4 ημέρες. ΟΥΤΕ ΦΡΟΝΤΙΣΑΝ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΣΟΥΝ ΣΩΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΚΑΥΣΤΗΡΕΣ ΣΕ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΚΑΙ ΣΧΟΛΙΚΑ ΚΤΙΡΙΑ.
  • ΕΙΔΙΚΑ Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΗΣ ΔΕΥΑΚ ΔΕΝ ΦΡΟΝΤΙΣΕ ΝΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ, παρόλο που έχει επιδείξει πρωτοφανή ζήλο να βγάζει ανακοινώσεις για την επιδιόρθωση της οποιασδήποτε μικρής βλάβης κατά τους προηγούμενους μήνες. ΕΦΤΑΣΕ ΜΑΛΙΣΤΑ ΣΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΝΑ ΑΦΗΣΕΙ ΜΕΓΑΛΗ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΗ ΜΟΝΑΔΑ ΧΩΡΙΣ ΝΕΡΟ ΚΑΙ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΓΙΑ ΜΕΡΕΣ, δυσφημίζοντας τον τουρισμό της περιοχής μας.
  • ΔΕΝ ΔΙΕΘΕΣΑΝ ΚΑΝΕΝΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΧΩΡΟ (ΘΕΡΜΑΙΝΟΜΕΝΟ, ΠΟΥ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΟΛΟ ΤΟ 24ΩΡΟ) ΓΙΑ ΑΣΤΕΓΟΥΣ Ή ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΣ ΜΑΣ ΠΟΥ ΕΙΧΑΝ ΜΕΓΑΛΗ ΑΝΑΓΚΗ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΙΧΑΝ ΘΕΡΜΑΝΣΗ ΛΟΓΩ ΒΛΑΒΗΣ ή και για άλλους λόγους. Το ΚΑΠΗ στη συνοικία του Τιμίου Σταυρού ήταν ανοιχτό μόνο για μερικές ώρες την ημέρα, ενώ η μίσθωση δωματίων σε ξενοδοχείο προβλέφθηκε μετά τις χιονοπτώσεις. Και φυσικά, για ακόμη μία φορά ο Καπλανίδειος Ξενώνας στη Ν. Καρβάλη δεν αξιοποιήθηκε.
  • ΔΕΝ ΖΗΤΗΣΑΝ ΚΑΜΙΑ ΒΟΗΘΕΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ στη σύσκεψη στο γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη Καβάλας τη Δευτέρα 9 Ιανουαρίου, όπως ομολόγησε η ίδια η Δήμαρχος Καβάλας, ΟΥΤΕ ΕΘΕΣΑΝ ΘΕΜΑ ΚΗΡΥΞΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΣΕ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ. ΕΙΝΑΙ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΠΕΡΙΕΡΓΟ ΠΟΥ Η ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΑΒΑΛΑΣ ΔΕΝ ΤΟ ΕΘΕΣΕ ΕΓΚΑΙΡΩΣ, ενώ γνώριζε ότι οι χιονοπτώσεις θα συνεχίζονταν τις επόμενες ημέρες. Επίσης, «ΑΓΝΟΕΙΤΑΙ Η ΤΥΧΗ» ΤΟΥ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟΥ ΤΟΠΙΚΟΥ ΟΡΓΑΝΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΑΒΑΛΑΣ, το οποίο ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΑΝ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕ ΠΟΤΕ Ή ΑΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΜΕ ΕΥΘΥΝΗ ΤΗΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΚΑΒΑΛΑΣ που θεσμικά προβλέπεται να είναι και η Πρόεδρός του.
  • ΔΕΝ ΕΚΑΝΑΝ ΣΩΣΤΗ ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΥ ΑΛΑΤΙΟΥ. Η ίδια η Δήμαρχος ούτε λίγο ούτε πολύ ομολόγησε ότι το έδινε σε όποιον ζητούσε.
  • ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΑΝ ΝΑ ΕΠΙΣΤΡΑΤΕΥΣΟΥΝ ΣΥΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΕΧΝΙΚΑ ΜΕΣΑ ΙΔΙΩΤΩΝ ΕΡΓΟΛΑΒΩΝ Ή ΑΛΛΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ, πράγμα που έγινε τη Δευτέρα το μεσημέρι και ενώ το σύνολο του Δήμου είχε σκεπαστεί με χιόνι.
  • ΔΕΝ ΕΚΑΝΑΝ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΚΑΙ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΟΙΚΙΑΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΚΑΙ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΧΙΟΝΙΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑ, ώστε να παραμείνουν προσβάσιμες οι γειτονιές και οι συνοικίες της πόλης και να λυθούν προβλήματα μετακίνησης.
  • Στη Δημοτική Ενότητα Φιλίππων ΔΕΝ ΕΚΑΝΑΝ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΚΑΙ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΑΓΡΟΤΩΝ, που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στις προσπάθειες των συνεργείων του Δήμου να καθαρίσουν τα χωριά.
  • ΑΝΕΘΕΣΑΝ ΤΟ ΡΟΛΟ ΤΗΣ ΕΠΑΦΗΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΤΕΣ ΣΕ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΔΕΥΑΚ ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΤΑ ΑΡΜΟΔΙΑ ΕΜΠΕΙΡΑ ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΑ ΣΤΕΛΕΧΗ, παραβιάζοντας στοιχειώδεις κανόνες ενός οργανωμένου σχεδίου πολιτικής προστασίας. Είναι πράγματι απορίας άξιο πώς οι κάτοικοι ενός Δήμου 70.000 κατοίκων περίπου θα επικοινωνούσαν με 2 αιρετούς που δεν έχουν την εξειδίκευση και την εμπειρία να διαχειριστούν και να συντονίσουν τη λύση τεχνικών προβλημάτων.
  • Η ΙΔΙΑ Η ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΕΧΑΣΕ ΤΗΝ ΨΥΧΡΑΙΜΙΑ ΤΗΣ ΚΑΙ «ΜΑΛΩΝΕ» ΠΟΛΙΤΕΣ που διαμαρτύρονταν μέσω τηλεόρασης, μεγαλώνοντας έτσι το αίσθημα ανασφάλειας στους δημότες.

ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ, ΒΡΗΚΕ ΤΗΝ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΑΝΑΘΕΣΕΙΣ – ΔΑΠΑΝΕΣ ΜΕΧΡΙ 162.000 ΕΥΡΩ που δεν δικαιολογούνται στο σύνολό τους από την έκτακτη ανάγκη πολιτικής προστασίας που ζήτησε.

ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ, ΟΛΗ ΑΥΤΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΟΔΗΓΗΣΕ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΤΗΣ ΚΑΒΑΛΑΣ ΣΕ ΠΛΗΡΗ ΥΠΟΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ. Η Δημοτική Λαχαναγορά ήταν αποκλεισμένη από το κέντρο αρκετές από τις ώρες λειτουργίας της, τα καταστήματα είχαν προβληματική τροφοδοσία και ελάχιστους (ή και καθόλου) πελάτες, εργαζόμενοι έχασαν τα μεροκάματά τους, τα έσοδα έφτασαν σε μηδενικά επίπεδα (ενώ οι υποχρεώσεις τρέχουν…).

Σε ένα τέτοιο κύμα κακοκαιρίας, ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΙΜΕΝΑΜΕ ΦΥΣΙΚΑ ΝΑ ΠΑΝΕ ΚΑΛΑ ΤΑ ΠΑΝΤΑ. Αναμενόμενο ήταν και ελλείψεις να υπάρχουν και λάθη. ΩΣΤΟΣΟ, ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗ ΠΛΕΥΡΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ ΑΝΕΠΑΡΚΗ ΚΑΙ ΕΠΙΠΟΛΑΙΗ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ, ΕΛΛΕΙΨΗ ΣΟΒΑΡΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΤΩΝ ΕΚΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙΡΙΚΩΝ ΦΑΙΝΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΑΠΡΟΚΑΛΥΠΤΗ ΠΡΟΘΕΣΗ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗΣ ΤΗΣ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ ΓΙΑ ΝΑ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΘΟΥΝ ΑΛΛΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ.

Η χθεσινή «ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΗ» ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ (…αντιμετωπίσαμε την κακοκαιρία «με τον καλύτερο δυνατό τρόπο») ΠΡΟΣΠΑΘΕΙ ΝΑ ΑΝΤΙΣΤΡΕΨΕΙ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΚΑΝΕΙ ΚΑΜΙΑ ΑΥΤΟΚΡΙΤΙΚΗ.  ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΔΕΝ ΜΑΣ ΕΚΠΛΗΣΣΕΙ, ΑΦΟΥ Η ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΑΒΑΛΑΣ στην προχθεσινή συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο λίγο – πολύ ΜΑΣ ΕΙΠΕ «ΔΕΝ ΛΟΓΟΔΟΤΩ ΚΑΙ ΔΕΝ ΑΠΟΛΟΓΟΥΜΑΙ ΣΕ ΚΑΝΕΝΑΝ!».

Πραγματικά, «μας τρομάζει» η έλλειψη συναίσθησης της ευθύνης που έχει η Δημοτική Αρχή απέναντι στους δημότες…

Στη σημερινή εποχή, εν έτει 2017 και όχι 1963, ο Δήμος Καβάλας μπορεί να αξιοποιήσει την τεχνογνωσία, τα τεχνικά μέσα, την εμπειρία και το ανθρώπινο δυναμικό που υπάρχουν σε θέματα Πολιτικής Προστασίας και να αντιμετωπίσει με επάρκεια τέτοιου είδους έκτακτα καιρικά φαινόμενα. Πολύ περισσότερο, όταν γνωρίζει μέρες πριν τον ερχομό τους.