Γιώργος Τσακίρης: Τι έκανε η διοίκηση του δήμου Καβάλας για να παρουσιάσει ένα επενδυτικό πλάνο για το Ασημακοπούλου;

Το στέλεχος των ΑΝΕΛΛ στην Καβάλα μιλάει στην Εφημερίδα Νέα Εγνατία και υποστηρίζει ότι η δωρεάν παραχώρηση στην τοπική Εκκλησία του στρατοπέδου Ζήση στην Αλεξανδρούπολη έγινε για λόγους διπλωματικούς, τουριστικούς και αναγνώρισης του κοινωνικού έργου της Εκκλησίας

Σε διπλωματικούς, πολιτικούς και τουριστικούς λόγους αποδίδει στο στέλεχος των ΑΝΕΛ Καβάλας Γιώργος Τσακίρης την απόφαση του υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου να παραχωρήσει δωρεάν έκταση πλησίον του στρατοπέδου Ζήση της Αλεξανδρούπολης στη Μητρόπολη και όχι στον δήμο Αλεξανδρούπολης, που επίσης το διεκδικούσε, αφού ο δήμαρχος της πόλης ήταν αυτός που έκανε την επαφή με τους ρώσους επενδυτές που ενδιαφέρονται να ανεγείρουν με δικά τους κεφάλαια Ιερό Ναό στην εν λόγω έκταση.

Το θέμα αποκάλυψε η Εφημερίδα Νέα Εγνατία στο φύλλο της Πέμπτης 19 Ιανουαρίου 2017 (αναλυτικά το ρεπορτάζ εδώ),  φέρνοντας στο φως την πρόσφατη κατά χρήση δωρεάν παραχώρηση του στρατοπέδου Ζήση της Αλεξανδρούπολης στην τοπική Εκκλησία με αποκλειστικό σκοπό την ανέγερση ενός μεγαλοπρεπούς ρωσικού, ορθόδοξου ναού προϋπολογισμού 4 εκ. ευρώ με χρηματοδότηση ρώσων επενδυτών.

Ο κ. Τσακίρης δεν έχασε την ευκαιρία να ασκήσει κριτική και στη διοίκηση του δήμου Καβάλας, για το γεγονός ότι δεν έκανε καμία ενέργεια προκειμένου να έχει να παρουσιάσει στον ΥΕΘΑ ένα επενδυτικό πλάνο για το Στρατόπεδο Ασημακοπούλου.

Για τυπικούς λόγους δεν μπορούσε να γίνει η παραχώρηση στον δήμο Αλεξανδρούπολης

«Δεν το γνώριζα το θέμα, το έψαξα στη συνέχεια. Το θέμα ξεκίνησε στην Αλεξανδρούπολη πριν από ένα χρόνο. Δεν μπορούσε η παραχώρηση να γίνει στον δήμο, κυρίως για τυπικούς λόγους. Πριν από αρκετά χρόνια υπήρχε μια υπηρεσία της Εκκλησίας, η Ναοδομία, η οποία έχει καταργηθεί πλέον.

»Έχει υπάρξει  ο νόμος 4178 του 2013, σύμφωνα με τον οποίο, στο άρθρο 53 που είδα, έχει δημιουργηθεί η Υπηρεσία Δόμησης που υπάγεται στο υπουργείο Περιβάλλοντος και ουσιαστικά υποκαθιστά την Ναοδομία, που είναι αρμόδια  να εκδίδει τις άδειες για την ανέγερση εκκλησιών, δηλαδή δε θα μπορούσε με κανέναν τρόπο να παραχωρηθεί αυτή η έκταση στον δήμο, όταν ο αποκλειστικός σκοπός παραχώρησης του χώρου είναι η ανέγερση ενός Ναού.

»Δεν είναι η πρώτη φορά που το ΥΕΘΑ παραχωρεί χώρους στην Εκκλησία. Πρόσφατο παράδειγμα ήταν το 2011, όταν ο τότε υπουργός Εθνικής Άμυνας ο κ. Μπεγλίτης είχε παραχωρήσει 25 στρέμματα στην Εκκλησία στον δήμο Άνω Λιοσίων», δηλώνει στη Νέα Εγνατία ο κ. Τσακίρης.

Γιατί στην Εκκλησία

«Ο ένας λόγος είναι οικονομικός, γιατί ήδη υπάρχουν οι επενδυτές  οι οποίοι θα βάλουν τα 4 εκ. ευρώ και εκτός αυτού είναι πολύ πιθανό ο χώρος αυτός και η πόλη γενικότερα να αποτελέσει έναν χώρο τουριστικού ενδιαφέροντος. Να μη ξεχνάμε και τους διπλωματικούς λόγους. Είναι πολύ σημαντικό ένας ρωσικός ναός, ως στοιχείο της ρωσικής διπλωματίας. Μην ξεχνάμε και την έννοια της γεωθρησκείας», δηλώνει ο πολιτευτής των ΑΝΕΛ στην ΠΕ Καβάλας.

Γιατί χωρίς αντάλλαγμα

«Είναι αδόκιμο να ζητάς από την Εκκλησία με αυτό το τεράστιο κοινωνικό έργο, με πάνω από 2.000 ευαγή ιδρύματα αντάλλαγμα, όταν η Εκκλησία έχει παραχωρήσει πάνω από το 95% της περιουσίας της που είχε πριν τη σύσταση του νέου ελληνικού κράτους», σημειώνει ο κ. Τσακίρης.

Το καλύτερο… αντιπολιτευτικό χαρτί το Ασημακοπούλου

Ευνόητο είναι ότι για πολλούς Καβαλιώτες, το θέμα του στρατοπέδου Ζήση στην Αλεξανδρούπολη εγείρει ερωτήματα και συνειρμούς και για το στρατόπεδο Ασημακοπούλου, με τον κ. Τσακίρη να εγείρει μια σειρά ερωτήματα για το τι έγινε ή ορθότερα για το τι δεν έγινε για τη διεκδίκηση του «δικού μας» στρατοπέδου.

«Ως τοπικά στελέχη των ΑΝΕΛ έχουμε εμπλακεί στο αίτημα της παραχώρησης τού Ασημακοπούλου στο δήμο Καβάλας. Τον Ιούνιο του 2015 στη Θάσο πήραμε τη δέσμευση του Πάνου Καμμένου και εμείς και η δήμαρχος και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ότι από τη στιγμή που θα παρουσιαστεί συγκεκριμένο επενδυτικό πλάνο, το στρατόπεδο θα παραχωρηθεί στον δήμο Καβάλας με τους όρους που είχαν συμφωνηθεί.

»Έκτοτε προέκυψε το ζήτημα της στέγασης των προσφύγων. Το δικό μου ερώτημα προς τον δήμο Καβάλας είναι ποιες ενέργειες έχει κάνει προκειμένου να υποβληθεί ένα συγκεκριμένο επενδυτικό πλάνο για το στρατόπεδο. Δεν έχω μάθει καμία. Τι ενέργειες έκανε ο δήμος για την προώθηση του χώρου ώστε να αξιοποιηθεί; Σε ποιες από τις Εκθέσεις που συμμετέχει η Δημωφέλεια προβάλει αυτόν το χώρο προς αξιοποίηση;

»Πολεοδομικές μελέτες μπορούμε να κάνουμε ανά πάσα στιγμή, οικονομοτεχνική μελέτη δεν υπάρχει. Δεν είναι πρόβλημα για τη δήμαρχο το μίσθωμα του 5%. Έχει επενδυτικό πλάνο; Αυτό είναι το θέμα κατά την άποψή μου. Αν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε το στρατόπεδο Ασημακοπούλου ως ένα αντιπολιτευτικό καρφί προς την κυβέρνηση, αυτό είναι ένα θέμα προς συζήτηση», σχολιάζει εν κατακλείδι ο κ. Τσακίρης.