Ηλίας Καλανταρίδης για καταγγελίες Θερμοϋδραυλικών: Δεν πρόκειται για τιμολογήσεις αλλά για προϋπολογισμούς

O αντιδήμαρχος Οικονομικών του δήμου Καβάλας απαντά στις καταγγελίες του Σωματείου Θερμοϋδραυλικών περί υπερτιμολογήσεων και απευθείας αναθέσεων εργασιών σε συγκεκριμένο υδραυλικό για την αποκατάσταση των ζημιών από την κακοκαιρία

Σφοδρές αντιδράσεις έχουν προκαλέσει στα μέλη του Σωματείου Θερμοϋδραυλικών Καβάλας οι επιλογές του δήμου Καβάλας σχετικά με αναθέσεις αλλά και τιμολογήσεις προϊόντων και υλικών για τις καταστροφές από την παρατεταμένη κακοκαιρία. Mεταξύ άλλων, όπως ανέφερε σε ρεπορτάζ της Τετάρτης 18 Ιανουαρίου 2017 το KAVALA POST, οι επαγγελματίες με επιστολή τους κάνουν λόγο για υπερτιμολογήσεις, αλλά και για απευθείας αναθέσεις εργασιών σε συγκεκριμένο υδραυλικό, μη δίνοντας έτσι την δυνατότητα και σε άλλους επαγγελματίες να αναλάβουν τις επισκευές.

Μιλώντας στο ALPHA Radio 88.6 o αντιδήμαρχος Οικονομικών Ηλίας Καλανταρίδης εξέθεσε τις δικές του απόψεις σχετικά με τις καταγγελίες των Θερμοϋδραυλικών υποστηρίζοντας τα εξής: «Υπάρχουν πολλοί που δεν ξέρουν τις διαδικασίες του Δημοσίου και καλό είναι πριν εκτοξεύσουμε οποιαδήποτε κατηγορία, να ενημερωνόμαστε πρώτα.

»Δεν πρόκειται για τιμολογήσεις, ούτε για αγορές, δεν έχει αγοραστεί και δεν έχει τιμολογηθεί τίποτα απολύτως. Όταν ο δήμος καταφεύγει σε μία τέτοια διαδικασία πρέπει να γίνει ένας προϋπολογισμός κι αυτό που αναρτήθηκε είναι ο προϋπολογισμός και για να είμαστε καλυμμένοι πρέπει να προβλέπουμε ότι όταν θα αγοράσω μία βρύση, να προϋπολογίσω μία τέτοια τιμή που να είμαι σίγουρος ότι θα την υπερκαλύψω, όταν θα την πληρώσω στην πραγματικότητα. Δεν μπορώ να υπολογίσω 20 και τελικά να κάνει 21 ευρώ και να μην τα πληρώσω».

Ο κ. Καλανταρίδης προχώρησε και σε παραδείγματα που αναφέρονται στην ανακοίνωση των Θερμοϋδραυλικών ως υπερτιμολογήσεις λέγοντας: «Μου είπαν ότι ένας κυκλοφορητής inverter κοστίζει από 180 έως 2.200 ευρώ και προϋπολογίσαμε 2.500, αλλά δεν αναφέρεται ότι δεν είναι inverter για σπίτι, αλλά για αθλητικές εγκαταστάσεις ή σχολεία τριών ή πέντε χιλιάδων μέτρων και ξέρουν ακριβώς για τι μηχανήματα πρόκειται», ενώ ανέφερε μία σειρά εγκαταστάσεων όπου έγιναν παρόμοιες καταστροφές.

Θα εμφανιστούν κι άλλοι επαγγελματίες που θα πάρουν εργασίες

Για το θέμα της επιλογής των υδραυλικών και με ποια διαδικασία έγινε, ο αντιδήμαρχος ανέφερε: «Η πρώτη απόφαση αναφερόταν σε ένα πρόσωπο, γιατί ο δήμος είχε ταυτόχρονα βλάβες σε σχολεία, εγκαταστάσεις και γυμναστήρια και ήθελε έναν από χθες να τα έχει ήδη φτιάξει, γιατί Δευτέρα έπρεπε να δοθούν προς χρήση», ενώ στο ερώτημα γιατί δεν επιλέχθηκαν περισσότεροι επαγγελματίες ώστε να γίνουν γρηγορότερα οι εργασίες εξήγησε: «Θα έπρεπε αυτός ή αυτοί που θα επιλέξω, να ξέρω ότι θα κάνουν την δουλειά και ότι θα έβαζαν ο καθένας από 5 ή 7 χιλιάρικα τα οποία θα πάρουν σε 3 μήνες.

»Στην πρώτη ανάθεση πήραμε αυτόν που θα μπορούσε να ανταποκριθεί, εν συνεχεία-και ετοιμάζεται ήδη η απόφαση-θα δείτε ότι εμφανίζονται και άλλοι ιδιώτες που θα πάρουν τις εργασίες».

Για το αν ρωτήθηκαν οι υδραυλικοί και αρνήθηκαν, ο κ. Καλανταρίδης τόνισε: «Αρχικά κάναμε τις ενδεδειγμένες ενέργειες. Ακόμη και μέχρι σήμερα γίνεται καταγραφή των ζημιών, καθώς ακόμη και σήμερα προκύπτουν νέες ζημιές και απασχολούνται και άλλοι επαγγελματίες για την αποκατάστασή τους σε διάφορες εγκαταστάσεις του δήμου».

Το θέμα της αναλυτικής ενημέρωσης των εξόδων του δήμου

Για το ζήτημα της αναλυτικής ενημέρωσης για τα έξοδα του δήμου στις διάφορες δραστηριότητές του, όπως επανειλημμένα ζητάει η αντιπολίτευση του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας, ο αντιδήμαρχος υποστήριξε: «Αυτό όντως πρέπει να γίνει και μπορώ να σας αναφέρω ως παράδειγμα το προσφυγικό, όπου έχει γίνει αναλυτική καταγραφή και θα βγει. Είμαστε έτοιμοι εδώ και καιρό, αλλά μας καθυστέρησε η συνεννόηση με το υπουργείο.

»Είμαι έτοιμος εδώ και πολύ καιρό να απαντήσω στην αντιπολίτευση. Όποιος ενδιαφέρεται να δει αυτά τα ποσά μπορεί να τα δει στη Δι@ύγεια. Εκεί αναλυτικότατα έχουν ανέβει όλες οι τιμολογήσεις που έγιναν για το προσφυγικό», δηλώνει ο αντιδήμαρχος.