«Πάρτι αναθέσεων» και στην αντιμετώπιση της κακοκαιρίας «βλέπει» ο Μάκης Παπαδόπουλος

Ο Τόπος της Ζωής μας καταγγέλλει τη Δημοτική Αρχή για «επιπολαιότητα» αλλά «σκοπιμότητα» με αφορμή την ανακοίνωση του Σωματείου Θερμοϋδραυλικών Νομού Καβάλας

Με μια ιδιαίτερα «αιχμηρή» ανακοίνωση, ο επικεφαλής της Ανεξάρτητης Δημοτικής Κίνησης Ο Τόπος της Ζωής μας Μάκης Παπαδόπουλος επανέρχεται στο ζήτημα των απευθείας αναθέσεων στις οποίες προχώρησε η Διοίκηση του δήμου Καβάλας για να αντιμετωπίσει τα ακραία καιρικά φαινόμενα που «έπληξαν» την περιοχή, στο πλαίσιο της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης που βρίσκεται ο δήμος μέχρι και τα τέλη του τρέχοντος μήνα.

Ο κ. Παπαδόπουλος και η παράταξή του κάνουν λόγο για «πάρτι αναθέσεων», «επιπολαιότητα» και «σκοπιμότητα» της Δημοτικής Αρχής, ενώ χαρακτηρίζουν την τοποθέτηση της δημάρχου Δήμητρας Τσανάκα «τουλάχιστον πονηρή»! Κι όλα αυτά, με αιχμή την καταγγελία του Σωματείου Θερμοϋδραυλικών Νομού Καβάλας (διαβάστε την εδώ) αλλά και τις «εξηγήσεις» που έδωσαν επί του θέματος τόσο η ίδια η δήμαρχος (εδώ) όσο και ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών Ηλίας Καλανταρίδης (εδώ).

Το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης του Τόπου της Ζωής μας

«Το Σωματείο Θερμοϋδραυλικών Ν. Καβάλας εξέδωσε την περασμένη Πέμπτη ανακοίνωση – καταγγελία ότι ο Δήμος Καβάλας προχώρησε σε απευθείας αναθέσεις για τις έκτακτες δαπάνες που αφορούν στην αντιμετώπιση της κακοκαιρίας με ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΑ ΥΨΗΛΕΣ ΤΙΜΕΣ ΣΕ ΠΡΟΜΗΘΕΙΕΣ ΑΝΤΑΛΛΑΚΤΙΚΩΝ. Έδωσε μάλιστα συγκεκριμένα παραδείγματα. Παράλληλα, τις προηγούμενες ημέρες είχαμε αντιδράσεις και από άλλους επαγγελματικούς κλάδους.

Όλα αυτά τα είχα επισημάνει προς τη Δήμαρχο στο Δημοτικό Συμβούλιο της περασμένης Δευτέρας, μετά από προσωπική έρευνα που έκανα. Χαρακτήρισα μάλιστα σαν ΝΕΟ “ΠΑΡΤΥ” ΑΝΑΘΕΣΕΩΝ τις συγκεκριμένες δαπάνες, όπως αυτό με τους πρόσφυγες. Για εκείνο το “πάρτυ” μάλιστα (που φτάνει τις 400.000 ευρώ περίπου) δεν έχουμε ακόμη απολογισμό εδώ και (πάνω από) μισό χρόνο.

Για την αντιμετώπιση της κακοκαιρίας, ΟΙ ΕΚΤΑΚΤΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ ΦΤΑΝΟΥΝ ΜΕΧΡΙ ΣΤΙΓΜΗΣ ΤΙΣ 200.000 ευρώ ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΑ ΜΕΙΝΟΥΝ ΕΚΕΙ. Ο κ. Καλανταρίδης άφησε να εννοηθεί ότι θα υπάρξουν και άλλες έκτακτες δαπάνες, οπότε ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΝΕΟ ΚΥΜΑ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΑΝΑΘΕΣΕΩΝ ΧΩΡΙΣ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ ΚΑΙ ΜΕ ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΕΣ ΤΙΜΟΛΟΓΗΣΕΙΣ.

Οι εξηγήσεις που έδωσαν τόσο η Δήμαρχος όσο και ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Καλανταρίδης για τις καταγγελίες και τις δικές μας και του Σωματείου Θερμοϋδραυλικών ΔΕΝ ΜΑΣ ΠΕΙΘΟΥΝ κυρίως για τους εξής λόγους:

1. Μιλάνε για προϋπολογισμό και όχι για τελικές τιμές. Μα, η απόφαση της Δημάρχου αναφέρεται σε ΕΓΚΕΚΡΙΜΕΝΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ των προμηθευτών! Οι προμηθευτές έκαναν προσφορές και ο Δήμος τις αποδέχτηκε.

2. Ο κ. Καλανταρίδης ανέφερε σε ραδιοφωνικές του εμφανίσεις ότι μπορεί να υπάρχουν… λάθη στα ποσά των προσφορών! Από ποιους έγιναν τα λάθη αυτά, από τους προμηθευτές; Μα, τα ποσά μιας προσφοράς είναι αυτά που προτείνει ο κάθε προμηθευτής! Αν συμφωνείς με τα ποσά αυτά, τα αποδέχεσαι. Αν τα βρίσκεις υπερβολικά, ψάχνεις για άλλον προμηθευτή. Άρα, η Δημοτική Αρχή δεν τα θεώρησε υπερβολικά και τα αποδέχτηκε.

3. Η λογική μάλιστα «στην έκτακτη ανάγκη αρπάζεις όποιον βρίσκεις μπροστά σου!» (όπως γλαφυρά δήλωσε η ίδια η Δήμαρχος Καβάλας…) είναι τουλάχιστον ΠΟΝΗΡΗ. Αν βιάζεσαι, μπορείς να απευθυνθείς στα σωματεία των επαγγελματιών που ψάχνεις (όπως π.χ. το Σωματείο Θερμοϋδραυλικών) και να ζητήσεις υποστήριξη και τεχνογνωσία και σε θέματα ανταλλακτικών και σε θέματα τιμών. Έτσι, και τη δουλειά σου κάνεις γρήγορα και έχεις τις καλύτερες τιμές για τα ανταλλακτικά και τις υπηρεσίες που χρειάζεσαι, και φυσικά θα μοιράσεις πιο δίκαια τις αναθέσεις.

4. Τέλος, αναρωτιόμαστε εδώ και καιρό γιατί η Δημοτική Αρχή επιμένει να αγοράζει λιανική και όχι χονδρική. Μας κάνει πολύ μεγάλη εντύπωση αυτή η επιλογή, η οποία κρύβει κάποια σκοπιμότητα.

Το Σωματείο Θερμοϋδραυλικών επισημαίνει ακόμη ότι ο Δήμος Καβάλας δεν πήρε ΚΑΜΙΑ ΠΡΟΦΥΛΑΞΗ ΓΙΑ ΤΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΚΑΙ ΣΧΟΛΙΚΑ ΚΤΙΡΙΑ από τις χαμηλές θερμοκρασίες. Γι’ αυτό και προκλήθηκαν πολλές βλάβες σε αθλητικές εγκαταστάσεις, πλημμύρισε το Μουσείο Καπνού και το κτίριο της Δημοτικής Αστυνομίας, έγιναν βλάβες σε υδραυλικές εγκαταστάσεις σε αρκετά σχολεία.

ΠΟΛΛΕΣ ΑΠΟ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΒΛΑΒΕΣ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑΝ ΝΑ ΜΗΝ ΕΙΧΑΝ ΓΙΝΕΙ, ΑΝ Η ΔΗΜΗΤΡΑ ΤΣΑΝΑΚΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΤΑΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΛΗΨΗ. Οι θερμοϋδραυλικοί λένε χαρακτηριστικά: “Την ίδια ώρα λοιπόν που ο Δήμος έδινε συμβουλές, άφησε στο έλεος του θεού τα δημόσια μας κτήρια και αυτό το μαρτυρούν οι εκτεταμένες ζημιές που ανάγκασαν τον δήμο να διαθέσει το ποσό των 35.000 ευρώ με απόφαση η οποία είναι και αναρτημένη στην ΔΙΑΥΓΕΙΑ. Ποιοι αμέλησαν και γιατί;”

Το έχουμε ξαναπεί. Δυστυχώς για τον Δήμο και τους δημότες, η Δήμαρχος Καβάλας διαχειρίζεται με ΕΠΙΠΟΛΑΙΟΤΗΤΑ αλλά και ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΑ όλα τα σοβαρά θέματα του Δήμου.

ΦΤΑΝΕΙ ΣΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΝΑ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΕΤΑΙ ΕΚΤΑΚΤΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΟΙΡΑΣΕΙ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΩΝ ΜΕ ΑΔΙΑΦΑΝΕΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟ.

“ΔΕΝ ΤΗΣ ΚΑΙΓΕΤΑΙ ΚΑΡΦΙ” ΑΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ ΣΥΝΕΧΩΣ ΝΕΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΒΑΡΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΗΜΟ».