Νίκος Ξανθόπουλος για λακούβες στους δρόμους της Καβάλας: «Ο κόσμος έχει δίκιο, αλλά…»

Σε μια σειρά κακών συγκυριών αποδίδει ο πρόεδρος της ΔΕΥΑ Καβάλας την καθυστέρηση των έργων ασφαλτόστρωσης αλλά και τσιμεντόστρωσης των «ανοιχτών» έργων που εκτελεί η Επιχείρηση στην πόλη

Βομβαρδισμένο τοπίο θυμίζουν κεντρικοί δρόμοι, αλλά κυρίως γειτονιές της Καβάλας, απόρροια των παρεμβάσεων που έχουν γίνει την τελευταία διετία τόσο από Υπηρεσίες της Δημοτικής Αρχής, όπως η ΔΕΥΑΚ, όσο και από τις παρεμβάσεις υπογείωσης καλωδίων της ΔΕΗ. Η αποκατάσταση των έργων σε πολλές γειτονιές του αστικού ιστού θεωρούνται από ανεπαρκείς έως επικίνδυνες πολλές φορές, καθώς οι δρόμοι οι οποίοι «ανοίχτηκαν» για να γίνουν έργα όχι απλά δεν επανήλθαν ποτέ στην πρότερή τους κατάσταση, αλλά είτε έχουν  «μπαλωθεί» όπως-όπως είτε απλά έχουν «κλείσει» τις «ανοιχτές πληγές» με χώματα ή χαλίκια καθιστώντας τους δρόμους, εκτός από αισθητικά απαράδεκτους, και επικίνδυνους τόσο για πεζούς όσο και για οδηγούς. Δρόμοι όπως, η Γαλλικής Δημοκρατίας, η Αρτέμιδος και η Πτολεμαίου, είναι χαρακτηριστικά δείγματα της κατάστασης…

Η πρόσφατη κακοκαιρία που «έπληξε» την Καβάλα επέτεινε το πρόβλημα και έφερε στο φως σε όλο της το μεγαλείο την προχειρότητα με την οποία αντιμετώπισαν την αποκατάσταση των οδών οι εργολάβοι που ανέλαβαν τα έργα. Φερτά υλικά, χώματα, χαλίκια, καθιστούν επικίνδυνη τη διέλευση των οχημάτων,  καθώς σε πολλά σημεία το οδόστρωμα είναι ιδιαιτέρως ολισθηρό, ενώ πολλοί πολίτες παραπονιούνται για ζημιές σε λάστιχα και ΙΧ λόγω των κακοτεχνιών στις γειτονιές της πόλης.

«Παγίδα» για τους οδηγούς στο οδόστρωμα επί της οδού Θεοδώρου Καβαλιώτου

«Ο καιρός “φρέναρε” τις ασφαλτοστρώσεις»

Με δηλώσεις του στον ραδιοσταθμό ALPHA Radio 88,6, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ Νίκος Ξανθόπουλος υποστήριξε: «Έχουν δίκιο οι πολίτες που διαμαρτύρονται, γιατί πράγματι στα έργα των δικτύων υψηλής και μέσης ζώνης, έχουνε μείνει αρκετές οδοί όχι μόνο συνοικιακοί, για παράδειγμα στην Ομονοίας δεν τελείωσε η αποκατάσταση, αλλά ούτε και των καθέτων οδών αυτής! Έχουμε ακόμη αρκετή δουλειά, δυστυχώς ο καιρός μάς “έκοψε” στην οδό Ομονοίας και η εξέλιξη του έργου μάς δημιουργεί πρόβλημα ιδιαίτερα όπου πρέπει να ρίξουμε άσφαλτο. Όπου πρέπει να γίνει αποκατάσταση με τσιμέντο, από την ερχόμενη εβδομάδα, όταν ο καιρός το επιτρέψει, θα ξεκινήσουν οι εργασίες των δύο εργολαβιών, αλλά αυτό δε μπορεί να γίνει εκεί που πρέπει να πέσει άσφαλτος».

Καταγραφή των προβλημάτων στις γειτονιές

Συνεργεία της ΔΕΥΑΚ «μετράνε» ήδη τις κακοτεχνίες και τα σημεία που χρήζουν παρέμβασης ώστε να καταγραφούν και να παραδοθούν στους εργολάβους προς εκτέλεση, αποκάλυψε ο κ. Ξανθόπουλος: «Την περασμένη Τετάρτη μετά την υποχώρηση των καιρικών φαινομένων, οι επιβλέποντες της ΔΕΥΑΚ έκαναν μία επισκόπηση σε όλη την πόλη, ώστε να διαπιστώσουν πού υπάρχουν προβλήματα, που έχουν ανοίξει χαντάκια ή λακούβες, στοιχεία τα οποία την Πέμπτη δόθηκαν στον εργολάβο για να ξεκινήσει εργασίες. Μόλις ο καιρός μάς το επιτρέψει, θα γίνουν και οι ασφαλτοστρώσεις. Υπομονή θέλουμε για το διάστημα που οι θερμοκρασίες είναι κάτω από το μηδέν, με το που ανέβει θα ξεκινήσουν οι εργολαβίες για να κλείσουμε τις πάρα πολλές πληγές που άνοιξαν».

Παρόμοια εικόνα «αποσύνθεσης» του δρόμου και επί της οδού Αγίου Αθανασίου

«Κανένα σύννεφο πάνω από τις εργολαβίες»

Οι μεγάλες καθυστερήσεις στην ολική αποκατάσταση των παρεμβάσεων της ΔΕΥΑΚ αλλά και η εγκατάλειψη πολλών δρόμων με μισοτελειωμένα έργα γέννησε ερωτηματικά για το αν υπάρχει θέμα με τους εργολάβους ή την χρηματοδότηση των έργων, με τον πρόεδρο της ΔΕΥΑΚ να είναι κατηγορηματικός: «Κανένα πρόβλημα δεν υπάρχει με την εργολαβία και οι δύο είναι stand by για να ξεκινήσουν, δεν υπάρχει θέμα που αφορά στην ένταξη των έργων, αυτά έχουν ενταχθεί κανονικά στην επόμενη προγραμματική περίοδο, η χρηματοδότηση των εργασιών γίνεται κανονικά και οι διαδικασίες από την διαχειριστική αρχή της Περιφέρειας γίνεται κανονικά, δεν υπάρχει κανένα… σύννεφο πάνω από τα έργα»!