Δημοτικό Συμβούλιο Καβάλας: Βαριές κουβέντες μεταξύ Πέτρου Πετρόπουλου και Μάκη Παπαδόπουλου

Εκατέρωθεν βολές για την ανακαίνιση του Θεάτρου Αντιγόνη Βαλάκου και αιχμές ακόμα και για... συγγενικά πρόσωπα

Άνευ προηγουμένου καυγάς ξέσπασε κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας την Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2017 μεταξύ του προέδρου του ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας και δημοτικού συμβούλου της συμπολίτευσης Πέτρου Πετρόπουλου και του επικεφαλής της παράταξης Ο Τόπος της Ζωής Μας Μάκη Παπαδόπουλου, με αφορμή τις… πόρτες στο ανακαινισμένο Θέατρο Αντιγόνη Βαλάκου.

Ο κ. Παπαδόπουλος αναφέρθηκε στην ανακαίνιση του Αντιγόνη Βαλάκου και στο το αν τις εργασίες επέβλεψε και ενέκρινε η Τεχνική Υπηρεσία του δήμου, αλλά και στις πόρτες με φωτοκύτταρο που θα τοποθετηθούν, με τον κ. Πετρόπουλο να εξανίσταται και να απαντάει σε έντονο ύφος.

Οι πόρτες και το συγγενικό πρόσωπο

«Κάνετε μικροπολιτική, το συνηθίζετε και το κάνετε με τρόπο που δεν αρμόζει σε εσάς και στο Δημοτικό Συμβούλιο. Έχετε μέσα  στο ΔΣ του ΔΗΠΕΘΕ εκπρόσωπό σας και μπορείτε να έχετε πληροφόρηση για όλα. Δεν κάναμε ανακαίνιση, αλλά κάποια έργα, ζητήσαμε την επιμέλεια των τεχνικών υπηρεσιών που όμως δεν μπορούσαν να ανταποκριθούν στο χρόνο που θέλαμε. Όσον αφορά τις ανοιγόμενες πόρτες, μήπως σας ενοχλεί το ότι δεν πήραμε προσφορά από συγγενικό σας πρόσωπο;

»Ο καβαλιώτης επιχειρηματίας που έδωσε τη μικρότερη προσφορά δεν είχε φορολογική ενημερότητα και έτσι το θέμα πάγωσε. Είτε σας αρέσει είτε όχι, τα έργα θα τα κάνουμε και είναι έργα που αρέσουν στους καβαλιώτες», είπε προς τον κ. Παπαδόπουλο ο κ. Πετρόπουλος, με τον πρώτο να ζητά να κατονομάσει το συγγενικό πρόσωπο και τον δεύτερο να δηλώνει ότι αναφέρεται στο «πρόσωπο που τον συντροφεύει», ενώ ο πρόεδρος προέβη στη διαπίστωση ότι αυτές οι πόρτες απαιτούν υαλοπίνακα!  Μάλιστα, ο κ. Πετρόπουλος δεν σταμάτησε εκεί, αλλά συνέχισε, λέγοντας: «Ρίξατε λάσπη με τον κουβά, μάθετε να ακούτε όταν θίγονται τα συμφέροντά σας. Ζητήστε συγγνώμη από τη δήμαρχο που την έχετε προσβάλλει τόσες φορές, θα ζητήσω κι εγώ. Μαζέψτε τον κύριε πρόεδρε, γιατί είναι επικίνδυνος! Ντροπή σου, κ. Παπαδόπουλε, φοράς και παντελόνια!».

Στο πλευρό των Καρβαλιωτών η διοίκηση του δήμου για τη μονάδα ανακύκλωσης

Ο δημοτικός σύμβουλος της Ανοιχτής Πόλης Θόδωρος Μουριάδης ζήτησε να πληροφορηθεί ποια είναι η θέση της διοίκησης σχετικά με την εγκατάσταση και λειτουργία ιδιωτικής μονάδας ανακύκλωσης στη Νέα Καρβάλη για την οποία σημειώνονται αντιδράσεις από τους κατοίκους. Η δήμαρχος Καβάλας Δήμητρα Τσανάκα απάντησε ότι η διοίκηση του δήμου τάσσεται στο πλευρό των αντιδρώντων κατοίκων, λόγω της χωροθέτησης της μονάδας.

Στον απόηχο της κακοκαιρία και της αποκατάστασης των ζημιών

Ο επικεφαλής του Τόπου της Ζωής Μας έθεσε εκ νέου το θέμα του προϋπολογισμού για την αποκατάσταση των ζημιών από την κακοκαιρία, με τη δήμαρχο να απαντά ότι τις τιμές τις πήρε η διοίκηση από το διαδίκτυο και ότι η κ. Φραντζεσκάκη μετά από αίτημά της επικοινώνησε με τον γραμματέα του Σωματείου Υδραυλικών προκειμένου να προτείνει τρία μέλη του Σωματείου που θα αναλάμβαναν το έργο της αποκατάστασης των ζημιών.

Όπως ανέφερε η κ. Τσανάκα, όταν είδαν το κόστος των ανταλλακτικών που απαιτούνταν έκαναν πίσω. Επέμενε πάντως ότι δεν είναι ένα άτομο μόνο που τού ανατέθηκε το εν λόγω έργο. Για το ίδιο θέμα (για περισσότερες λεπτομέρειες μπορείτε να ανατρέξετε εδώ), πήρε το λόγο και ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Ηλίας Καλανταρίδης, ο οποίος είπε: «Δημιουργείτε εντυπώσεις και μόνο εντυπώσεις. Είχαμε την κήρυξη του δήμου σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και ενώ δεν χρειαζόταν ούτε δημοσίευση, ούτε προσφορές, παρά ταύτα και προσφορές πήραμε και δημοσιεύσεις κάναμε. Τις τιμές δεν τις βγάζουμε όπως μας καπνίσει, υπάρχουν σε σχετικούς τιμοκαταλόγους και υπάρχουν και στο διαδίκτυο. Στις μελέτες περιγράφεται επακριβώς τι είδους κυκλοφορητές χρειάζεται ο δήμος. Όσα λέγονται, λέγονται για τις εντυπώσεις και θα αποδειχθεί. Ελάτε στις υπηρεσίες να τα ελέγξετε».

Διάψευση από Βέρρο με στοιχεία

Το θέμα όμως δεν έληξε εκεί. Όταν ήρθε η σειρά του επικεφαλής της Συμπαράταξης Πολιτών Άρη Βέρρου να μιλήσει, ανέφερε τα εξής: «Μας έκανε εντύπωση η καταγγελία των υδραυλικών και κάναμε μια έρευνα αγοράς. Είδαμε ότι εν συγκρίσει με όσα αναρτήθηκαν στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ σε τιμές λιανικής, οι τιμές που μας παρουσίασε ο επαγγελματίες είναι 2-3 φορές πάνω. Ένα παράδειγμα! Για αυτόματο πληρωτή με τιμή αναγραφόμενη 145 ευρώ το τεμάχιο, βρήκαμε στην αγορά ότι το ακριβότερο κοστίζει 40 ευρώ και το φθηνότερο 18 ευρώ! Δείτε το κάναμε σοβαρή έρευνα».

Στον «αέρα» η Καλαμίτσα 

Ο επικεφαλής της παράταξης Κοινωνική Αποτελεσματική Παρέμβαση Βαγγέλης Παππάς ζήτησε από τη δήμαρχο ενημέρωση για την ακτή Καλαμίτσας και αν ισχύουν δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι δεν έγινε ουδέποτε εγγράφως η παραχώρηση από τον πρώην ΕΟΤ στον δήμο και ότι η ΕΤΑΔ προτίθεται να γκρεμίσει τα κτίσματα εντός της ακτής.

«Ποιος γραφειοκράτης των Αθηνών λέει κάτι τέτοιο; Λέτε να μας έρθει κανένας εργολάβος από την Αθήνα να τα γκρεμίσει; Πρέπει να πούμε ότι αυτά μας ανήκουν, αρχίζουν σιγά–σιγά οι γραφειοκράτες των Αθηνών να τα θεωρούν δικά τους, γιατί έχουν παραδοθεί. Εγώ ξέρω ότι ακόμη και ένα οικόπεδο να το έχεις 20 χρόνια, αποκτάς δικαιώματα. Να μπείτε μπροστά και να πείτε “ως εδώ”» είπε σε υψηλούς τόνους ο κ. Παππάς.

Φόβοι για παραχώρηση στο ΤΑΙΠΕΔ

Απαντώντας στον κ. Παππά η δήμαρχος είπε: « Όταν πέρυσι είπαμε τα θέματα της Καβάλας  στους βουλευτές, θεωρούσαμε ότι το θέμα της Καλαμίτσας ήταν το πιο εύκολο από όλα. Τον κ. Τερζάκη δεν τον έχω δει. Όλο ήταν σε σύσκεψη! Από τον Οκτώβριο του 2015 έχει σταματήσει  η παραχώρηση. Η ενημέρωση από τους βουλευτές  ήταν να αναλάβει  τις μισθώσεις των καταστημάτων η ΕΤΑΔ και ο δήμος να έχει ένα ποσοστό με το οποίο να συντηρεί και να καθαρίζει την ακτή. Είπα ότι πρέπει να παλέψουμε τη χρήση. Ακούω να λένε για παρανομίες και ατασθαλίες. Άκουσα από τον κ. Μορφίδη ότι δεν έχει υπογραφεί από τον Αθανασιάδη η παραχώρηση και επομένως δεν ισχύει. Από το πρωί ψάχνω χαρτιά. Εάν εννοούν ότι ο ΕΟΤ έχτιζε παράνομα, τι να πω; Το 2015 η Τσανάκα έκανε όλες τις διεργασίες και τα νομιμοποίησε όλα. Δεν πρόκειται να δεχθώ ότι δε θα έχουμε παραχώρηση και χρήση, το θεωρώ προσβολή προς τον καβαλιώτικο λαό. Θα κατέβω με μια αρμαθιά χαρτιά. Πολύ φοβάμαι μήπως την προωθήσουν στο ΤΑΙΠΕΔ προς πώληση».